Základy, kanalizace, základová deska

Autor: Patrik (1 příspěvek)
20. 5. 2020
0 komentářů
Základy, kanalizace, základová deska
Příspěvek stavebníka
Ahoj stavebníci. Zpočátku jsem vůbec neměl v plánu psát jakékoliv články, nicméně v průběhu stavby mi nejednou portál svépomocí.cz posloužil jako inspirace nebo zdroj důležitých informací od různých stavebníků. Proto jsem se rozhodl, že své poznatky předám dále a portálu svépomocí.cz a ostatním stavebníkům splatím dluh.

V rámci možností jsem chtěl vše provádět svépomocí a tomu byl uzpůsoben i projekt - obyčejný, podkrovní, nepodsklepený dům bez balkónu a arkýřů. Projekt s dovolením přeskočím - nemyslím si, že by se jednalo o nějak zvlášť záživnou část.

Jak to tedy celé začalo

Plus mínus 20 cm jsem byl schpný zaměřit polohu budoucího domu, pro skrývku ornice. Po skrývce jsem si nechal geodety zaměřit polohu pasů. Následovalo zbudování laviček, velkým pomocníkem byl nově zakoupený optický nivelační přístroj. Vertikálně jsme přenášeli body zaměřené geodety na provázky na lavičkách pomocí olovnice - nic moc přesnost, ale na hrubé zaměření polohy po vykopání pasů dobré. 

Základy, kanalizace, základová deska
Reklama

Tedy proběhlo vykopání pasů (60 cm lžíce, použito bude ztracené bednění šířky 40 cm), uložení zemnícího pásku, vyvedení v rozích pro hromosvod a uzemnění pro pojistkovou skříň. Kvůli sklonu pozemku bylo nutné vytvořit v záladech kaskády, aby se nevylévaly pasy zbytečným množstvím betonu. Vylití probíhalo bez pumpy, mix začal lít do základů a následovalo pádlování a roztahování betonu do výšky předem vyměřených bodů - zbytečnost, stejně to za chvíli není v betonu vidět. Jediná účinná pomůcka je nivelák.

Základy, kanalizace, základová deska

Vrstva betonu v pasech (C20/25) je minimálně 30 cm, po 50 cm je vertikálně zapíchnuta betonářská ocel. Po vylití následovalo hrubé vyskládání rohů ztraceného bednění až do výšky pod deskou kvůli rozměření přesné polohy (délky stěn a úhlopříčky). Poté zakládání do doma míchaného pytlovaného betonu, vytvoření prostupů v ZB pro elektriku, vodu, odpad a přisávání vzduchu ke krbové vložce. Následně ZB vylito betonem (C16/20), tentokrát s pumpou. Skládání kanalizace bylo realizováno hned poté, páteční kanalizace průměru 160 mm, veškeré odbočky 110 mm až po základovou desku (ať už se na kterýkolik vývod kanalizace rozhodneme napojit cokoliv, nebudeme limitonáni malým průměrem). Sklon 3 cm/m, bez použití 90° kolen (vždy minimálně 2x45 kvůli ucpávání kanalizace).Trubky podsypány pískem a hutněny palicí, zbytek základů dosypán navezenou hlínou a uhutněno "žábou". Poté vrstva štěrku 8/16, stažena vibrační deskou, kanalizace obalena mirelonem kvůli dilataci, naskládány kari sítě, bednění zhotoveno z OSB, výška zaměřena nivelákem po celém obvodu. Vylití desky betonem C20/25 s pomocí pumpy, potom kropení, kropení a kropení... 

Reklama
Základy, kanalizace, základová deska

PS: Z nějakého důvodu jsou fotky v galerii přeházené, ale to snad nebude takový problém :-)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací