Podlahy, stropy, kanalizace & TČ s rekuperací

Autor: Jana a Ondřej (11 příspěvků)
16. 1. 2020
1 komentář
Podlahy, stropy, kanalizace & TČ s rekuperací
Příspěvek stavebníka
Po omítkách se na stavbě začla dávat do kupy podlaha. S těmi zdmi měl člověk radost, že už to nějak vypadá útulně, ale práce před námi byla ještě strašná hromada! 

TOPENÍ

Podlaha se musela vysát stavebním vysavačem, což nebyla sranda, jelikož zbytky prachu z našich VP cihel ucpávaly filtr, a ten se musel co pět minut jít ven vyklepat. Ještě před položením polyše si přijel Regulus natáhnout trubky od TČ do TM. Pak se mohla deska začít "vystlávat" polystyrenem - 2 vrstvy po 10 cm. Nerovnosti od základovky byly zarovnány drceným polystyrenem - byl lacinější než liapor. Po polystyrenu přijeli topenáři nainstalovat teplovodní rozvaděč do TM a položit hliníkovou folii i trubky. Po pokládce se kvůli termínu čekalo na anhydrit asi 14 dní.

ANHYDRIT

Vylejvání proběhlo v pohodě. Chlapíci přijeli v půl 7 a v půl 10 odjížděli. Všechno si připravili, zalepili okna, nic jsme nemuseli dělat, nebylo co vytknout. Anhydrit si míchali na místě. Přijeli se suchou směsí a vodu jsme si zařídili u místních hasičů s cisternou. Spotřebovalo se 12 kubíků vody. Vysychání proběhlo na jedničku, jelikož jsme neměli zaklopený strop. Jenom jsme zalepili podhledy baráku zvenčí igelitem, aby sem tolik nefoukalo (jsme tu na Větrný hůrce). Po třech týdnech si přijeli anhydrit přebrousit a spravili tři metrový menší pukliny a jednu třímetrovou puklinu, které sešili epoxidovou pryskyřicí. Po zbroušení se čekalo další tři týdny na vyzrání a po šesti týdnech celkem od vylití se vlítlo na stropy.

STROPY

Ty se nejdříve zaklopily OSB deskami typu Egger 4 o tloušťce 18 mm. Veškeré spoje a škvíry se zalepily parotěsnou páskou. Jelikož nás tlačil čas a dovolené nezbylo, na tuto jsme si sehnali dělníky - trvalo jim to cca 3 dny. Po zaklopení OSB si Regulus přijel provést stavební připravenost na rekuperaci + natahání rozvodů rekuperace. Nastoupil sádrokartonář namontovat rastry a zaklopit finální strop - opět práce na jedničku a zejména asi nejrychlejší pracovník, co se nám tu na stavbě mihl. Byl sám a celý to stihl za 14 dnů s pěknou cenou.

Reklama

KANALIZACE

Dodělat se také musela venkovní kanalizace a osadit studna a vedle ní i nádrž na dešťovku. Bagr vše vybagroval během chvíle, i když jsme to celkově nedělali v jednom dni. Celková práce výkopů by se ale dala sečíst na jeden den. 53 metrů kanalizace jsme si položili sami, bohužel ale bagrista nekopal srandardně, jak měl (my jsme si říkali, že bylo cejtit něco zelenýho...) a museli jsme si ještě dokoupit kolena s menším úhlem (15°). Holt musí člověk stát každýmu za zadkem:) Poté nám instalatéři připojili kanalizaci na obecní kanál a elektrikář smontoval podružný rozvaděč v šachtě na studnu, jelikož veškerou strojní techniku kvůli hluku máme tam. Dešťovka momentálně není ještě dodělaná, jelikož se nám narodila dcerka a "okolní" práce musely jít stranou. Zatím je jen usazená na betonovém základu (cca 15 cm, 2 kubíky štěrku a 1,5 kubíku betonu, 2 kari sítě). Štěrk byl objednaný na osmou a přijel v devět a beton objednaný na půl 11 a přijel v půl 10, takže měl manžel co dělat, aby ty 2 kubíky štěrku sám rozhrnul a srovnal. 

TČ A REKUPERACE

Vybráno od firmy Regulus. Jak již bylo řečeno výše, stavební připravost si zařídili sami - doporučujeme si firmu pozvat zavčas předem, aby bylo vše řádně připraveno a taky kvůli termínům, které jsou dlouhé. Musela se rychle položit dlažba v technické místnosti, aby se mohla osadit nádrž na teplou vodu. Poté v TM osadili další podružný rozvaděč pro rekuperaci (Sentinel Kinetic B). Zároveň nám přijeli namontovat internet, aby taky mohlo běžet TČ kvůli vzdálené správě. Také nemáme klasický termostat na zdi, vše řídíme přes mobily a tablety - tzn. TČ, rekuperaci, teplotu vody, topení a cirkulaci teplé vody (kterou doporučujeme - nemusíte čekat, než začne téct teplá voda a nechávat tak odtékat studenou vodu z potrubí). Nato se mohla usadit venkovní jednotka (tepelné čerpadlo EcoAir 408, 8kW), vše propojit a začlo se rovnou topit na 21°C. To bylo hodně pohodlné při pokládce podlahy. 

ZATEPLENÍ

Kvůli času (nová práce, nové dítě, brzké stěhování) jsme se rozhodli pro pomoc firmou. Již jsme od léta měli nakoupen šedý polystyren 30 cm a soklový polystyren 28 cm i lepidlo s pěnou. Před polyšem byl ještě celý dům natažen do lepidla, abychom zamezili únikům vzduchu. Nastoupili úkáčka od firmy a nastala katastrofa - rámeček lepidla byl pouhých 2-3 cm, tudíž polystyren nedržel na zdi, takže se 12 m2 strhlo. Po naší ukázce, jak má vypadat rámeček, si ale našli další způsob, jak udělat jinou věc. Začali používat naše nářadí, aniž by si ho po práci očistili a uklidili (doposud kdokoliv přijel pracovat na náš barák, měl nářadí své). Vyřezávaní kolem oken byla taktéž tragédie. Lokální nerovnosti, které měli vyrovnat dvojkou polystyrenem, nevyrovnali a místo toho ten polystyren nalepili na celou zeď, takže celou tu křivost zdi akorát zkopírovali. To už na muže bylo moc a vyhodil je. Zavolal se zástup majitele firmy plus nezávislého specialistu, který potvrdil, že tato parta to opravdu zmrvila. Majitel firmy uznal chybu a dohodil druhou partu, na kterou se ale muselo čekat tři týdny, kdy už jsme se ale bohužel nastěhovali. Ta už aspoň fungovala tak, jak měla a nemuselo se jim nic říkat. Dokonce nám pomohli dostat se do baráku, když si žena zabouchla dveře :D Celkově zateplení plus sokl do lepidla zabralo 14 dní.  Všechno tohle a mnohem víc se dělo od července do listopadu 2019 a byla to neskutečná jízda, jelikož jsem rodila na konci srpna, od září manžel nastupoval do nové práce a v listopadu jsme se museli stěhovat s tím, že nebude vše hotové, ale důležité ano - tak abychom měli kde, jíst, spát, čůrat a mýt se. O tom ale příště.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
stropy
105 000 Kč
zateplení (práce+materiál)
200 000 Kč
topení s polystyrenem
82 000 Kč
anhydrit
63 000 Kč
TČ s rekuperací
370 000 Kč
Celkem820 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana a Ondřej
Jana a Ondřej (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama