Základová deska

Autor: E@M (3 příspěvky)
8. 10. 2020
5 komentářů
Základová deska
Příspěvek stavebníka
Tím, že jsme přešly s bungalovu na patrový dům se změnil i pohled na případné založení stavby. Vzhledem k požadavkům na tepelnou obálku budovy a k tomu, že dům stojí cca 500m od dolu, který ukončil činnost pžed 20ti lety, bylo rozhodnuto pro založení stavby na plovoucí desce.

Polystyren jsem zavrhl hned a pěnové sklo si získalo moje sympatie. Cena k poměru užitné hodnoty mi přišla vyšší, ale po licitování ceny a využitím polských dovavatelů jsme se dostali na rozumnou cenu. Původní plán udělat desku na klíč padl, když začal být problém s dodavately desek na pěnoskle, buď se stavebním firmám do toho nechtělo, nebo byli extra drazí. K rozhodnutí tuto fázi udělat svépomocí padlo ve chvíli, kdy se vydání povolení nepochopitelně odkládalo. Nakonec jsem rád, že jsem se na to s tchánem, švagrem a ženou vrhl a za cca 4 víkendy bylo hotovo.

Co se týká náročnosti výstavby na pěnovém skle, myslím, že je to dokonce pro svépomocnou stavbu příjemější, než na pásech. Když bych chtěl tuto stavbu udělat ekonomičtější, klidně bych šel do 20cm pěnoskla a poté zateplil více podlahu.

Výkop byl domluven, zapůčen nivelační laser a šlo se na to. Skladba byla velmi jednoduchá. 15cm kamenivo 32-63, geotextilie, 50cm pěnového skla ve dvou vrstvách po 25cm, geotextilie, folie 0,2mm, armování a betonová deska 25cm.

Během dopoledne byla shrnuta ornice, a poté se začlo kopat do hloubky na správnou úroveň. Celkově se šlo v některých místech do hloubky cca 90cm pod rostný terén. Následující den se po obvodu výkopu se udělalo uzemnění a drenáž a vzhledem k podloží jsme nachystali výkop kam jsme oddrenážování odvedli a rozhodli se čekat co se s vodou bude v průběhu času dít. Bohužel se nic nedělo a voda se ani v teplých dnech nevsakovala. Následně se zasypala spodní vrstva desky kamenivem a uhutnili 250kg deskou - padlo celkem cca 40t. a objednalo se pěnové sklo z A-glass.

Během čekání na pěnové sklo jsme udělali kanalizaci, položili geotextilii na polovinu plochy.

Cca za 4 dny A-glass dovezlo sklo a začala se urovnávat první vrstva. S tou nebyl problém a hotovo bylo za cca 1 den včetně uhutnění 3mi přejezdy 80kg deskou. Následující den, se zahájílo navážení na druhou vrstvu, kdy jsme využili pásového dopravníku a tentokrát přišly na řadu naše ruce a dokonce se přidala i manželka. Část desky se vzhledem k nedostatku skla první víkend nedodělala, ale následující týden se práce dokončila.

Při poptávce armování jsem narazil na firmu, kterou jsem měl v hledáčku na monolitický a strop, po osobní schůzce a vzhledem k tomu, že se blížily Vánoce jsem využil nabídky a desku mi vyarmovali a vylili za 3 dny.

Tím zkončila první fáze a začalo se plánovat zdění.

Celkově se vše stihlo následovně: 2 dny bagrování + oddrenážování 2 dny kanalizace  2 + 1 den pěnosklo - bohužel kouzelníci z A-Glass dodali ve dvou 40m3 kontejnerech 92m2....takže pěnoskla bylo málo i když mělo být navíc cca 10m3 :-( - vše ale vyřešeno k vzájemné spokojenosti. Takže urovnání skla se protáhlo na 2 víkendy. 3 dny armování, bednění, betonování

Náklady

Název položkyCena
ostatní materiál - bedění....
15 000 Kč
Kari sítě a roxory, betonování
140 000 Kč
Pěnové sklo
115 000 Kč
Štěrk pod pěnové sklo + písek
30 000 Kč
Uložení zemnícího pásku
2 500 Kč
Pokládka kanalizace
7 800 Kč
Výkopové práce
22 000 Kč
Celkem332 300 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací