Záhon letniček: jarní přípravy na letní rozkvetlou sezónu

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: květiny
20. 7. 2019
0 komentářů
Záhon letniček: jarní přípravy na letní rozkvetlou sezónu
Redakční článek
Polovina jara je nejvhodnějším obdobím pro realizaci letničkových či smíšených záhonů. Vysazovat byste je měli jako shluky rostlin, nikoli jako jednotlivé solitéry – tedy přesně tak, jak to dělá příroda. Do zadních částí záhonu umisťujte vyšší a mohutnější druhy, zatímco do předních částí druhy plazivé. Letničky se vám odmění pestrou paletou barev a mnoho z nich bude kvést až do babího léta. Proto představují ideální řešení pro zahrady u nových domů, kde je několik prvních let po výsadbě vizuálně prázdněji.

O letních záhonech přemýšlejte už na jaře

Již v dubnu můžete začít uvažovat o tom, jak chcete, aby vypadaly a voněly vaše smíšené či letničkové záhony. V této době už můžete zároveň řadu letniček vysazovat přímo na záhony. Budoucí stanoviště je vždy třeba pečlivě očistit od spadaného listí a zbavit případného plevele. „Při přemýšlení o kombinaci jednotlivých druhů letniček se inspirujte v přírodě. Tam nacházíte celé skupiny a shluky stejných rostlin. Podobným způsobem byste měli vysazovat i váš letničkový, trvalkový nebo smíšený záhon. Pokud budete dávat jednu květinu vedle druhé ve snaze vytvořit si co nejpestřejší botanickou zahradu, výsledný efekt nebude stát za to. Čím střídmější budete při výběru množství druhů, tím povedenějšího výsledku dosáhnete,“ radí Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha.

Na smíšených záhonech roste vedle letniček i řada trvalek, které v dubnu zatím nekvetou. I když jsou nevýrazné, určitě si na ně musíte dávat pozor, abyste je nepoškodili.

Krása nově založené zahrady se ukáže až po letech

Pokud zakládáte zbrusu novou zahradu, konečného výsledku určitě nedosáhnete po prvním roce. Dlouho se vám může zahrada zdát vizuálně prázdná. Stromy, keře a trvalky se totiž dorůstají do své správné velikosti až po letech či desetiletích, proto řada majitelů takových zahrad volí právě letničky. Rozveselí každou zahradu pestrými barvami, zaplní na oko prázdné prostory a dodají vaší zahradě šmrnc. Pokud máte například čerstvě po dostavbě rodinného domu a představy o budoucí zahradě jsou spíše nejasné, určitě se nebojte vyzdobit zahradu letničkami – jsou snadné na pěstování a udělají velkou parádu.

Reklama

Výsev letniček

Před samotným výsevem je vhodné lehce překopat půdu hráběmi, pečlivě ji odplevelit a mírně utužit. Půdu můžete vylepšit rašelinou nebo silnou vrstvou dobrého domácího kompostu. Poté půdu pořádně uhrabejte a pusťte se do sázení. Nikdy nevysévejte směsi různých pestrých letniček, ale vytvářejte větší a menší skupiny téhož druhu. Jednotlivé letničky budou buďto kvést vedle sebe nebo nádherně rozkvétat od jara až do babího léta. Díky takovému výsevu si nakonec užijete daleko více barev a pestrosti. Dodržujte ovšem základní zásadu, že v pozadí záhonů by měly být spíše vyšší a mohutnější druhy, zatímco v popředí a sousedství s trávníkem druhy nižší a plazivé. Před samotným výsevem určitě nic nezkazíte tím, když si hranice naznačíte přímo do půdy.

  1. Vysévejte řídkým výsevem na jasně vymezenou plochu.
  2. Jemná semena zasypávejte slabou vrstvou zeminy. Velká semena hrachorů a lichořeřišnic vysévejte tak, že do země zastrkáváte jedno semeno za druhým asi ve vzdálenosti 15 cm.
  3. Všechny druhy letniček by se měly objevit nejpozději měsíc po výsevu.
  4. Až budete mít přehled o tom, jak hustý porost je, nebojte se letničky protrhat – jednotlivé rostliny by od sebe měly být vzdáleny 10 až 30 cm.

Péče o letničky

Samozřejmostí by mělo být pravidelné pletí celého záhonu a zálivka, obzvlášť při suchých a teplých obdobích. Pravidelně se také vyplatí odstraňovat odkvétající květy či květenství – díky tomu si totiž letničky budou vytvářet nové a nové květy a zdobit vaši zahradu ještě intenzivněji.

Reklama
Záhon letniček: jarní přípravy na letní rozkvetlou sezónu

Nenáročné letničky pro pohodové zahrádkáře

Pokud se chystáte na výsev letniček a nejste si jisti, kolik času jim budete moci v parném létě věnovat, doporučujeme vybrat si některé z méně náročnějších druhů. V zahradě vyniknou zejména tyto letničky:

  • laskavec
  • chrpa
  • krasénka
  • sluncovka
  • slézovec
  • mák
  • svazenka
  • lichořeřišnice
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama