Rozhovor: Dům ze slámy je umělecké dílo

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
9. 7. 2019
0 komentářů
Rozhovor:  Dům ze slámy je umělecké dílo
Redakční článek
Mladí stavitelé, kteří se nebojí jít proti proudu. Patrový dům ze slámy budují dva roky a pomalu se blíží ke konci. „Každý přírodní dům je umělecké dílo. Pocit a atmosféra v něm je nenapodobitelná,“ říká nadšeně stavitelka Ivana, se kterou jsme vedli rozhovor o tom, jaké to je stavět slaměný dům.

Ivano, proč jste se rozhodli, že svůj dům postavíte ze slámy a ne třeba z cihel, jako většina českých stavebníků? "V minulosti jsme navštívili pár slaměných domů a ten pocit uvnitř domu nás nadchl. Je to asi i tím, jak působí přírodní materiály přirozeně. V přírodních stavbách je také vysoký obsah záporných iontů, třeba jako v lese. Pro slámu jsme se rozhodli také z toho důvodu, že má dobré izolační vlastnosti. Nelezou do ní myši, jak vás asi napadne, dělají se v ní špatně chodbičky. Na to je prý lepší polystyrén. Stavbu slaměného domu nám sice na začátku rozmlouvali moji rodiče, ale dnes už se jim náš dům líbí.

Jak taková skladba slaměného domu vypadá? Na klasické betonové desce s hydroizolací máme dřevěnou fošínkovou konstrukci. Na základu je podezdívka z Ytongu, slaměné balíky jsou vecpány mezi fošny. Slaměné balíky musí mít určité rozměry, dobře slisované a kombajn nesmí slámu příliš rozemlít.

Rozhovor:  Dům ze slámy je umělecké dílo
Reklama

Balíky jsou omítnuté jílovým šprycem, na tom je hrubá hliněná omítka (jíl, písek, sláma), fasáda je také hliněná omítka s příměsí polymeru (hlína je pak voděodolná), štuk vnitřní je z prosáteho jílu a písku. Zvenku bude také s vyšším obsahem polymeru. Máme zelenou střechu, která je izolovaná slaměnými balíky a vrstvou vaty.

"Dnes už je tento způsob stavby dobře technologicky zvládnutý. Jen se při stavbě za slámy musí dodržovat pár pravidel. Například balíky slámy musí být od země odizolované."

Jsou nějaké problémy, které se během stavby mohou objevit? Dnes už je tento způsob stavby dobře technologicky zvládnutý. Jen se při stavbě za slámy musí dodržovat pár pravidel. Balíky slámy musí být od země odizolované. Plíseň vzniká jen krátkodobě, když se nanese hrubá hliněná omítka, která obsahuje kusy slámy. Po vyschnutí zmizí a už se neobjeví. Naopak je ve slaměném domě zdravé bydlení, protože je prodyšný a hlína dobře pracuje s vlhkostí.

Reklama

Kde jste čerpali infomrace ke stavbě slaměného domu? Je těžké najít projektanta? Nejprve jsme navštívili ekovesnici se slaměnými domy v Kanadě, potom workshop u pana Skořepy. Také nám pomohla kniha od Ing. Arch. Jana Mártona Stavby ze slaměných balíků. Hodně informací od našich projektantů. Doplňkové informace lze také sehnat na Facebookové stránce Slámařina a hlínařina. Radíme si také s našimi známími, kteří staví přírodní domy v okolí. 

Rozhovor:  Dům ze slámy je umělecké dílo

Projektanta není těžké sehnat. Projekt nám vypracoval Ing. Dan Grmela s kolegy. Nejdřív nám udělal architektonickou studii Ing. Arch. Radek Hála a pak nám vypracoval projekt Ing. Ludvík Trnka. Jak velký dům bude? Můžete mi popsat jeho dispozice? Přízemí má užitnou plochu 86 m2. A je zde předsíň, chodba, dětské pokoje, obývák s kuchyňským koutem a schodiště, koupelna a záchod. V patře je otevřená galerie do obýváku, která bude sloužit jako pracovna, malinký záchod a ložnice. V předsíni, chodbě a kuchyni je dlažba. V dětském pokoji a obýváku dřevěná plovoucí podlaha a v patře dřevěná podlaha z palubek. Rozpočet je asi 2 500 000 Kč.

Reklama

Jaké výhody shledáváte ve volbě materiálu? Staví se s ním rychleji než klasické domy? Pro mě jsou výhody v první řadě ekologické. Použili jsme slámu ze sousedního pole, dřevo z blízké pily a hlínu na hliněné omítky jsme použili z výkopu na základy, protože jí máme jílovitou. Přivezli jsme si akorát jíl na štuk z cihlárny, což je opravdu levné a písek. Takhle by to znělo, že dům je levný, ale není tomu tak.

Rozhovor:  Dům ze slámy je umělecké dílo

Stavba je jinak podle mě složitější, delší a pracnější. Nejdřív jsme si mysleli, že jí až na základy a dřevěnou konstrukci, zvládneme sami. Nyní už nám pomáhají dělníci a různí dobrovolníci. A to hlavně s hliněnými omítkami.

Co vše jste na domě dělali svépomocí? Sami jsme dávali slaměné balíky do dřevěné konstrukce. Bylo to dlouhé náročné zimní období. Sama s kamarádkou jsem pak balíky ošprycovala jílem a pak jsme si vzali dělníky na hrubé omítky, protože už jsme nemohli. Také střechu jsme dělali svépomocí. To bylo také velice náročné, zvlášť pro mě, nosit desky ve výšce po šikmé ploše. Jak je to v domě s vytápěním? Uvažujete nad solárními panely? Ano na solární panely to tam máme připravené. Budeme to řešit až po dokončení stavby. Dům je vytápěný primárně těžkými akumulačními kamny - krásná velká kachlová pec. V podlaze v kuchyni, chodbě a koupelně jsou elektrické kabely jako doplňkové vytápění. A také infrapanely v pokojích, ale to už je podle mě zbytečné. Dům je nízkoenergetický.

Rozhovor:  Dům ze slámy je umělecké dílo

  

Rozhovor:  Dům ze slámy je umělecké dílo

Co byste vzkázala stavebníkům, kteří uvažují nad podobným typem stavby? Stavba slaměného domu je náročná, ale spojuje lidi. My jsme díky našemu domu, poznali dobré kamarády, kteří nám pomohli. A každý takový dům je umělecké dílo. Pocit a atmosféra je nenapodobitelná, protože se v hlíně může více otisknout vaše osobnost.

Rozhovor:  Dům ze slámy je umělecké díloRozhovor:  Dům ze slámy je umělecké dílo

Příkladem jsou hliněné plastiky. Z hlíny a dřeva můžete tvořit neobvyklé tvary dveří oken, zdí, sedátka, poličky a oblé rohy. Můžete používat i staré dlaždice na tvorbu mozaiky, barevné flašky na barevná okýnka a tak dále," uzavírá povídání o slamněném domě Ivana.  Děkujeme Ivě za rozhovor a přejeme, ať se daří! Redakce Svépomocí.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama