Realizace zavlažování

Autor: David Zirhut (3 příspěvky)
4. 7. 2019
0 komentářů
Realizace zavlažování
Příspěvek stavebníka
Dnes leckdo řeší jak dobře hospodařit s vodou. My také, a proto jsme se pustili do realizace zavlažování. Zahradu máme v kopci, zahrádka se aktuálně sestává z 8mi záhonů a skleníku. Podělím se o zkušenosti s realizací (polo)automatického zavlažování, protože tahat se všude s konvemi je fyzicky i časově dost náročné.

Než se případně pustíte do realizace něčeho podobného, mějte prosím na paměti, že pracujete s elektřinou a tu by měla zapojovat osoba s potřebým oprávněním. Celý systém zavlažování by se dal rozdělit do třech částí:

  • schraňování a příprava vody pro závlahu
  • zavlažovací rozvody
  • řízení toku vody

Postupně tedy představím všechny 3 části (včetně slepých cest).

Reklama

Schraňování a příprava vody

Vodu ze střech mám svedenu do podzemní nádrže o objemu 4m3 (ale hodilo by se více - celková roční spotřeba přesahuje objem 30m3). Co vím, tak na nádrže se dnes dá sehnat dotace, takže stojí za to se o to trochu zajímat. V nádrži je čerpadlo (běžné kalové s potřebným výtlakem, nebo povrchové sací), které tlačí vodu 32m hadicí v délce asi 40m do sudu na vyvýšeném místě (převýšení asi 5m). V sudu je plovákový spínač Pumpa běžné konstrukce v režimu dočerpávání/doplňování. Na něj je napojeno čerpadlo. Díky tomu je v sudu trvale voda. Ze sudu vede druhá PE hadice 25m v délce 30m směrem k záhonům. Na začátku hadice je vhodné umístit sací koš, aby byla voda voda odfiltrována od větších nečistot. https://www.amazon.com/Titan-700-805-700805-Suction-Strainer/dp/B00IB00KGK https://www.akva-tera.cz/38800-saci-kos-nerez.html http://eshop.ittec.cz/saci-kos-mosaz-plast-3-4--/ nebo domácí výroby (prostě koule z drátěnky) ... hlavně aby tam nebyla zbytečná zpětná klapka. Zakončení této hadice je lepší u horních záhonů (pokud máte stejně jako já zahradu v kopci). Teoreticky lze udělat odbočku i z hadice vedoucí směrem vzhůru do sudu, ale to kvůli nečistotám nedoporučuji. Možné by to bylo v případě povrchového čerpadla a kvalitního sacího koše.

Zavlažovací rozvody

Prakticky vše zakoupeno na keja.cz Zde je variant několik, záleží na preferencích - hadice se zabudovanými kapkovači - kapiláry - kapkovače - možná ještě něco jiného Aktuálně máme relalizovaný systém hadice se zabudovanými kapkovači s roztečí 25cm na jeden záhon 1x4m je nataženo asi 17m hadice - tedy ve 4 řadách u každého záhonu je ventil pro nastavení které záhony se mají zalévat a které ne. Hadice jsou svedeny do místa kde je přívod vody z nádrže, zde je centrální vodní "rozvaděč". Na začátku tohoto rozvaděče je nutné umístit tzv. sítový filtr! Kapiláry a kapkovače jsem zatím nezkoušel - kapiláry mám připravené na testy, plánuji využití na automatické zalévaní květníků v domácnosti v době dovolených. Nemám vyzkoušeno, kolik sezón rozvody (zejména kapkovače) vydrží.

Řízení toku vody

Ideální variantu bych viděl takovou, že by řízení nebylo třeba - že zavlažování bude trvale otevřené a vody proteče kapkovači tak akorát jen na základě vhodně nastaveného (hydrostatického) tlaku. Bohužel u hadice se zabudovanými kapkovači takové řešení využít nelze. Při minimálním výškovém rozdílu, (kdy kape ze všech kapkovačů,) proteče tolik vody že vůbec nelze uvažovat o úspoře. Je možné že v případě kapilár a kapkovačů budou výsledky lepší. Nezbývá tedy, než cíleně otevřít vodu jen na určitou dobu. Zde se určitě vyplatí hledat jak se dostat na dobrou cenu. Je spousta hotových řešení, ale ceny jsou opravdu vysoké. Níže uvedené orientační ceny v případě aliexpress jsou i dopravou. První slepá cesta byl mechanický časový ventil https://armatury.heureka.cz/magg-mechanicky-casovy-ventil-regulator-0-az-120-min Nedoporučuji - v zavřeném stavu vodu propouští, navíc je třeba dbát na přesné nastavení času (zejména tehdy, když chce nastavit třeba krátký čas - 10 minut apod). Našel jsem podobnou digitální variantu (na baterky). Možná by to byla dobrá cesta https://www.aliexpress.com/item/LCD-Display-Automatic-Intelligent-Electronic-Garden-Water-Timer-Rubber-Solenoid-Valve-Irrigation-Sprinkler-Control-Gasket-Design/32805966913.html Ale nezkoušel jsem. Zvolil jsem řešení jiné, technicky výrazně složitější, ale zdá se, že dobré (podstatné je, že k tomu nejsou žádné elektrotechnické znalosti). Stačí základní znalosti o tom stejnosměrném proudu.

Reklama

1) trafo na 12V

To je určitě na prvním místě (nechci z důvodu bezpečnosti po zahrádce tahat 230V). Stačit by mělo trafo kolem 50W. Příklad: https://www.google.com/search?q=spínaný+zdroj+48W+12V

2) časový spínač/relé

To je nejzajímavější "hračka", který otevře vodu (ventil) na příslušnou větev ve vodním rozvaděči. V principu jsou možnosti 2 - analogový a digitální.

Analogový:

https://www.aliexpress.com/item/High-Quality-1pcs-Delay-Relay-Delay-Turn-on-Delay-Turn-off-Switch-Module-with-Timer-DC/32817881846.html Cena si 35,-Kč Výhody: lze s ním spínat i 230V (což nevyužívám). Technicky jednoduché zapojení. Spíná vodič 12+ Nevýhody: Delší čas se nastavují dost nepřesně a zejména případná změna otevřené doby je náročná. Prostě je u toho potřeba celou dobu sedět, změřit otevřenou dobu a pak případně nepatrně pootočit trimmerem. Při výpadku proudu a jeho opětovným nahozením se relé otevře stejně jako by byl kontakt sepnutý. Je dobré mí k dispozici počítač k likvidaci. Z něho se hodí drátky se zakončením na pin na desce (takové ty drátky co vedou třeba k čelnímu panelu). Kromě toho je možné že se budou hodit nějaké switche (propojující 2 piny).

Digitální:

https://www.aliexpress.com/item/Trigger-Cycle-Timer-Delay-Switch-12-24V-Circuit-Board-MOS-Tube-Control-Module/32815816413.html Cena: 50,-Kč Výhody: lze nastavit přesný čas po jakou dobu je relé/spínač otevřen. Lzde nastavit i různé speciality - třeba pustit vodu na 15 minut, pak elektřinu zavřít na půl hodiny (voda pak má čas se vstřebat) a tento cyklus opakovat 3x Nevýhody: 12V+ je zapojeno trvale, přerušuje 12V- (nulu) Tento konkrétní model neumožňuje spínat 230V (ale i takové modely jsou - jen nepatrně dražší) Spínat lze propojením kontaktů. Což lze buď nějakým jednoduchým tlačítkem (což je pak jediná činnost kterou je třeba pro zalévání udělat). A nebo plně automaticky (zatím neodzkoušeno) např pomocí sensoru vlhosti. https://www.aliexpress.com/item/12v-soil-moisture-sensor-controller-module-automatic/1885464446.html Může se hodit venku aby se nezalévalo když prší apod. Nebo prostě spínacími hodinami třeba https://www.aliexpress.com/item/12V-Clock-Timer-Controller-24H-Timing-Three-Groups-Time-Memory-Control-Module/32705460316.html (vůbec netestováno) tam kde je třeba zalévat trvale (skleník). Nezkoušel jsem.

3) elektromagnetický ventil

To je poslední článek související s řízením. Zvolil jsem takový který je kompatibilní s rozvody vody i s rozvodem elektřiny: https://www.aliexpress.com/item/3-4-DC-12V-PP-N-C-Electric-Solenoid-Valve-Water-Control-Diverter-Device/32822520354.html Cena: 90,-Kč K němu stačí přivést přívod eletřiny od relátek. Pro zkoušení relátek doma u stolu je dobré využít zbytky LED pásků, kterých má každý svépomocník doma plný šuplík. Poznámka pro ty kteří na Aliexpress ještě nenakupovali. Je to takové tržiště podobně jako u nás třeba aukro. Řekněme si na rovinu - v Čechách se řada výše uvedených udělátek ani vůbec nedá sehnat a pokud ano tak za leckdy i za násobně vyšší ceny. Je dobré se řídit počtem objednávek konkrétnoho prodejce a recenzemi (ale přiznám se, že se mi ještě nestalo aby něco nepřišlo). K výše uvedenému jsem zakoupil ještě https://www.aliexpress.com/item/3pcs-3-4-Female-Thread-To-20mm-Barb-Hose-Connector-Pipe-Coupling-Garden-Irrigation-Fittings-Tube/32811972523.html - vždy 2ks k jednomu ventilu Při přípavě a nákupu jednotlivých prvků je dobré rozmyslet, kolik je třeba okruhů které se mají spínat. Já mám připravené okruhy 3: - skleník třeba zapínat každý den a na cca dvojnásobek doby než venkovní záhony 35minut - níže položené záhony (kratší čas, protože v důsledku vyššího hydrostatického tlaku zde proteče více vody). Zapíná se na 15 minut jen když neprší - výše položené záhony (delší čas, protože v důsledku nižšího hydrostatického tlaku zde proteče méně vody). Zapíná se na 20 minut jen když neprší V případě, že by někdo potřeboval klasiku - tj sud na vhodném místě blízko záhonů a tak aby byl trvale plný. Tak zde se dá na přívod vody napojit běžný záchodový napouštěcí ventil (lze koupit u každého instalatéra), nově uvažuji o výměně za ventil do akvárií https://www.aliexpress.com/item/Aquarium-Plastic-Float-Ball-Valve-Shut-Off-Automatic-Feed-Fill-Fish-Tank-Water-Filter-Reverse-Osmosis/32891216325.html je výrazně menší. Na druhou stranu asi bude vyžadovat díru do sudu (záchodový napoušťák lze nainstalovat shora přes okraj sudu)

Reklama

Galerie

Realizace zavlažováníRealizace zavlažováníRealizace zavlažováníRealizace zavlažování
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
David Zirhut (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací