Kompostování a kompostéry

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
14. 5. 2013
0 komentářů
Kompostování a kompostéry
Příspěvek stavebníka
Současná doba velí chovat se ekologicky a hospodárně. Založení vlastního kompostu a kompostování je určitě tím správným krokem. Kompostovat lze v hromadách, ale estetičtější a funkčnější variantou je jistě kompostování kompostérem anebo komponovacím silem. Nejmodernější variantou je použití takzvaných  ECOmpostérů.

Pro kompost a kompostování vybíráme zásadně místo dobře přístupné a chráněné před sluncem a deštěm. Pro kompostování volíme pouze rostlinné odpady nezatížené škodlivými látkami.

Můžeme použít i užitkový hnůj hospodářských zvířat. Velké kusy je zapotřebí před vložením do kompostéru zmenšit na 5 – 10 cm. Zlepšení přívodu vzduch do kompostu zajistí podložní vrstva z hrubých materiálů, řezanka ze slámy pomůže nasát vyplavované živiny. 

Nejlépe zajistíme rozklad kompostu tak, že jej budeme pravidelně promíchávat. Rovnoměrně zastoupeny by v kompostu měly být hrubé a jemné části, vlhký a suchý materiál a také zelené a dřevnaté části. Rozklad hmoty na kompost mohou výrazně zlepšit takzvané startovací prostředky, ale nevyhnutelné nejsou.

Reklama
Kompostování a kompostéry

Jakmile budete přehazovat kompost, je zapotřebí, aby se části původně ležící při okraji dostaly do středu, kde proces rozkladu probíhá rychleji. Přehazováním docílíte také lepšího provzdušnění kompostu.

Probíhá-li kompostování optimálně, je možné poprvé použít čerstvý kompost již po šesti týdnech. Patřičné zralosti však kompost nabývá obvykle až po půl roce. Hodláte-li do kompostu dávat chlévský hnůj, nesmí se již přidávat vápno, neboť by se uvolňoval čpavek.

Reklama

Kompostováním je možné zužitkovat až 30% domácího odpadu. Kompostovat můžete kávové i čajové zbytky, mléčné produkty, slupky z ovoce a zeleniny, nebo i skořápky ořechů, nekompostujte však exotické ovoce a pecky.

V malém množství můžete do kompostu vložit i hnědou papírovou lepenku, papírové ručníky anebo novinový papír. Přidat můžete vaječné skořápky, trus drobných domácích zvířat, listí, pokud není napadené hnilobou a například také květiny z vázy anebo travní drny nařezané na menší kusy. V kompostu mohou být i piliny, dřevěné třísky a dřevitá vlna, vše opět v malém množství.

Z výše uvedeného je tedy patrné, že můžete výrazně ušetřit i prostor v popelnicích pro váš běžný odpad, který lze dále ještě třídit na nápojové kartony, plast a sklo a papír. Do kompostérů nepatří totiž papír z časopisů.

Reklama
Kompostování a kompostéry

Kompostéry, kompostovací sila i ecokompostéry jsou dodávány v rozloženém stavu, jejich konstrukce je velmi snadná. Vyrábějí se v tmavých barvách, aby jejich povrch přilákal více slunečních paprsků a tím celkově urychlil proces kompostování.

Otevřená kompostovací sila jsou vhodná zejména pro kompostování v delších cyklech: půl roku, rok, a více. Kompostéry uzavřené, s víkem, mohou zajistit kompost  1x – 3x ročně.

Kompostování a kompostéry

Kompostování je vlastně tlení nikoli hnití, takže se jedná o rozklad organických odpadů působením živých organismů, proto jsou kompostéry ze spodní strany otevřené, aby se do hmoty mohly dostávat nejrůznější mikroorganismy a také červi a žížaly. 

Nově vyvinuté kompostéry mají víka na panty a dostatečné množství otvorů pro zajištění provzdušňování.

Kompostování a kompostéry

A jak poznáte, že je kompost dostatečně zralý? Je drobivý, téměř hnědý a voní po lesní půdě a má homogenní strukturu. Pokud kompost nepříjemně zapáchá po vejcích, znamená to, že v něm převládá materiál s nadměrným obsahem uhlíku a ten můžete vyrovnat přidáním posekané trávy anebo listí.

Máte-li naopak pocit, že kompost signalizuje spíše zápach po amoniaku, přidejte do něj kůru, dřevěné kousky anebo piliny, tím vyrovnáte vysoký obsah dusíku v kompostu.

Kompostování a kompostéry

Lanitplast ECOmpostér je novinkou na našem trhu. Jedná se o unikátní patentovaný kompostér, který vzhledem ke svému tvaru koule umožňuje snadné promíchávání obsahu díky otáčení koule.

Jeho průměr je 80 cm, manipulace s ním je velmi snadná a dá se zabezpečit ve stálé poloze díky speciální základně s kuličkovými ložisky. Pro vkládání různě velkého bioodpadu je v horní části opatřen dvěma různě velikými otvory.

Jakmile je uvnitř kompostéru dokončen proces kompostování, jednoduše kompostér odkoulíte na místo určení a poté vyndáte zralý kompost přímo na potřebné místo. Jeho objem je 268 litrů a vyráběn je z recyklovaných plastů. Doba jeho složení je asi hodina. Je dodáván v rozloženém stavu. Představuje další z možností ekologického hospodaření na vaší zahradě.

Článek "Kompostování a kompostéry" vznikl na základě přání čtenářky Marcely, která požádala naši redaktorku Zuzku, aby o kompostování napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: landera.com.au, omlet.co.uk, keter.com, thegardensquad.com, image.usedvictoria.com, bubblews.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací