Zahradní dlažba

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
17. 10. 2012
0 komentářů
Zahradní dlažba
Příspěvek stavebníka
Prvním bodem na cestě k položení zahradní dlažby je naplánování cesty. Nejdůležitější je zvážit, kdo a k jakým účelům ji bude používat a dále finanční otázku tohoto projektu. V návrhu se držte co nejpřímější cesty. Pokud by byla zahrada protkána spletí ohybů a zatáček, vždy by to svádělo ke zkracování cesty a vyšlapávání nové trasy.

Ačkoli zahradní cesty jsou velmi účelovými prvky, přes to podléhají módě. Malá zahrada bude potřebovat jen jednu či dvě cestičky, zahrada rozlehlejší jich bude potřebovat víc. Cesta zahradou by měla být dostatečně široká, aby se na ní vyhnuli alespoň 2 lidé, pokud se na ní potkají.

V zahradách se setkáváme se dvěma hlavními typy zahradních cest. Tím prvním jsou funkční cesty od zahradní brány ke vstupním dveřím do domu.  Ty by měly být přímé a co nejkratší. Je možné udělat je přitažlivějšími využitím mírných oblouků a různých dlažebních materiálů.

Zahradní dlažba
Reklama

Další typ cest, a to cesty okrasné se vinou obvykle ve větších zahradách. Tam poskytují snadnější přístup k zajímavým místům a zákoutím. Bývají obvykle realizovány za pomocí  nášlapných kamenů anebo z dlaždic, avšak je možné je i kombinovat. Vždy však vypadá lépe, když je materiál všech cestiček na zahradě stejný anebo alespoň podobný.  Hlavně to platí pro malé  zahrádky. Různost materiálu je totiž může ještě opticky zmenšit.

Zahradní dlažba

Každá cesta potřebuje dobrý podklad. Ať už se rozhodnete pro štěrk, kamennou drť, dlažbu či nášlapné kameny, prkna, klády, dřevěnou štěpku, příprava podkladu bude téměř stejná. Cesta zahradou může být například vyskládaná ze starých cihel. Je velmi krásná avšak má i nevýhodu – velkou spotřebu materiálu.

Reklama
Zahradní dlažba

Šlapáky v trávníku poskládané z jednotlivých prvků betonové dlažby vypadají na pohled lépe, než kdyby byly zhotoveny jen z desek velkoformátových. Pro zahradní cestu lze volit i betonovou dlažbu. Aby nám nepřipadala příliš mohutná, bude-li položena v několika řadách, můžeme ji trochu ztlumit použitím dvou barevných odstínů.

Zahradní dlažba
Reklama

Dláždění svépomocí může sice vypadat na první pohled složitě, ale není třeba se ho obávat. Kromě vodováhy, rýče, lopaty a gumového kladiva potřebujete ještě prkna na stahování, smeták a zednickou lžíci. Jako materiál použijte písek na podklad, písek na spárování, štěrk a beton.

Nejprve si vyznačte směr chodníčku, pak vykopejte zeminu do hloubky 20 cm. Poté položte a upěchujte základovou nosnou vrstvu z betonu namíchaného se štěrkem. Tato podkladová vrstva by měla mít asi 15 cm na výšku. U půd jílovitých se doporučuje alespoň o 10 cm více.  Podklad je nutné udusat vibrační deskou. Poté položte pískové lože a čistě stáhněte prknem. Dláždění začíná položením krajní řady kostek uložených do maltového lože. Pokud by hrozilo jejich vyvrácení, je lepší ukládat je do cementového základu.

Vnitřní řady ukládejte do písku. Šířka spáry mezi nimi musí být stále stejná, takže je zapotřebí ji neustále kontrolovat. Dlažební kostky nedávejte nikdy těsně k sobě, měla by být mezi nimi spára 2 – 3 cm. Po ukončení určitého úseku spáry vysypte pískem.

Precizní položení dlažby může vaši zahradu ozvláštnit o zajímavý ozdobný prvek. Zuzana Bohdalová Foto: artoysmx.com, leeshalllandscaping.com, stonemanco.com, pictokon.com, greenartlandscapesireland.blogspot.com, nsldesign.blogspot.com, marshfencingpavingltd.co.uk, gardenbestbuys.com,

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací