Přehled dotací pro rodinné domy a stavby 2024 a nové možnosti

Autor: Tereza Malinová (redakce) (47 příspěvků)
25. 9. 2024
0 komentářů
Přehled dotací pro rodinné domy a stavby 2024 a nové možnosti
Redakční článek

Asi nejznámější dotační program, který nabízí nejširší škálu finanční podpory nese název dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ). Určitě jste o něm už slyšeli a možná i zvažujte žádost o dotaci. V článku jsme vybrali dotace vhodné pro stavebníky novostaveb, majitele rodinných domů nebo pro ty, kteří se pustili do rekonstrukce. Přečtěte si, zda máte nárok na dotaci a jaké jsou nové možnosti, které program nabízí.

Cílem NZÚ je snížení konečné spotřeby energie v budovách

Nová zelená úsporám se zaměřuje na podporu energeticky úsporných opatření v rodinných a bytových domech. Existuje již od roku 2014, postupně se rozšiřuje o nové oblasti na poli obnovitelných zdrojů energie. Žádat o příspěvek můžete ve třech kategoriích, které si zde představíme.

Dotace pro rodinné domy standard – vyplácí se zpětně

Program NZÚ standard je základní titul ze tří dotačních programů. Je určen pro všechny vlastníky rodinných domů, vlastníky trvale obývaných rekreačních objektů, stejně jako pro stavebníky. Získat při tom lze až 50 % z celkových výdajů. Dotace v rámci NZÚ standard se vyplácí po realizaci stavebních úprav.

Co můžete s dotací NZÚ STANDARD realizovat:

  • Zateplit dům (fasádu, podlahu, strop, střechu)

  • Vyměnit okna a dveře

  • Instalovat fotovoltaiku

  • Úsporně ohřívat vodu

  • Instalovat řízené větrání

  • Využít teplo z odpadní vody

  • Pořídit zelenou střechu*

  • Pořídit dobíjecí stanici*

  • Instalovat nádrž na dešťovku*

*Pouze v kombinaci se zateplením a zdroji energie. 

Reklama
Přehled dotací pro rodinné domy a stavby 2024 a nové možnosti

Dotace na novostavbu – ideální příležitost pro pasivní domy

Dotaci můžete získat také pro celou novostavbu, a to až ve výši 535 000 Kč. Dotace je určena na výstavbu, nebo nákup nového rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností využívající energii z obnovitelných zdrojů. Hlavní podmínkou je, že měrná potřeba tepla na vytápění nepřesáhne 20 kWh/m2 za rok.

Žádat může první vlastník nebo stavebník, případně nabyvatel rodinného domu, který dům koupil od prvního vlastníka či stavebníka do 2 let od dokončení stavby. Dům musí splnit požadavky vyhlášky č. 264/2020 Sb., o energetické náročnosti budov platné po 1. 1. 2022.  

Které parametry musí novostavba splňovat?

Kromě měrné potřeby tepla na vytápění se u novostavby sledují i další parametry jako: primární energie z neobnovitelných zdrojů, součinitel prostupu tepla výplní otvorů na obálce budovy, průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy, průvzdušnost obálky budovy po dokončení stavby (doložené blower-door testem, přečtěte si, jak na něj), nejvyšší denní teplota vzduchu v místnosti v letním období, povinná instalace systému řízeného větrání se zpětným získáváním tepla. Přesné hodnoty si najdete v závazných pokynech.

Reklama

Oprav dům po babičce – peníze získáte předem

Dotace Oprav dům po babičce je druhou součástí programu NZÚ a jak již název napovídá, hodí se pro majitele starších rodinných domů, kteří se rozhodnou pro rekonstrukci.

Dotace pomáhá financovat opatření jako je zateplení domu, výměna oken a dveří, modernizace vytápěcího systému, nebo instalace ekologických zdrojů energie, například solárních panelů nebo tepelného čerpadla. Hlavní rozdíl od standardní NZÚ je v tom, že celou částku dostanete od „babičky“ předem. 

Přehled dotací pro rodinné domy a stavby 2024 a nové možnosti

Pravidlo jedné nemovitosti se zrušilo

Od června došlo ke zmírnění majetkového testu ohledně vlastnictví pouze jedné nemovitosti. Nově bude platit, že domácnost může kromě nemovitosti, na kterou žádá o příspěvek, vlastnit také jednu další stavbu určenou k bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě či družstevního bytu. Tuto novou možnost využijí stavebníci, kteří se plánují přestěhovat do rodinného domu, ale po dobu rekonstrukce potřebují bydlet ve stávajícím bytě.

Reklama

Dotace na komplexní zateplení budovy nabízí až 950 000 Kč

Největší položku, kterou můžete získat, představuje zálohová dotace na celkové zateplení objektu, a to až ve výši 950 000 Kč. Dotace je určena na komplexní zateplení obvodových stěn, střechy, stropů a podlah u stávajících rodinných domů. Podpora se vztahuje i na výměnu oken, dveří a jiných stavebních otvorů a na instalaci stínící techniky.

Dotaci lze čerpat i na opatření realizovaná na stavbě nového rodinného domu umístěného na místě původní, žadatelem odstraněné, budovy určené pro trvalé bydlení.

Speciální úvěr k programu Oprav dům po babičce

Od počátku roku 2024 se u čtyř stavebních spořitelen a jedné banky dozvíte, jak na úsporné renovace podpořené z Nové zelené úsporám i zda máte nárok na výhodný úvěr k této dotaci. Úvěr slouží na pokrytí rozdílu mezi způsobilými výdaji a poskytnutou dotací.

Přehled dotací pro rodinné domy a stavby 2024 a nové možnosti

Nová zelená úsporám Light – pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy

Program Nová zelená úsporám Light je třetí nejnovější dotační podporou, funguje od prosince roku 2022 a je určena především pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy. Varianta NZÚ Light umožňuje rychlé a dostupné renovace, které snižují energetickou náročnost domů, jako je například zateplení oken, dveří nebo zateplení stropů.

Od konce června mohou žadatelé získat až 250 tisíc korun na zateplení, což je o 100 tisíc více než dosud. Nově mají větší možnost volby při renovaci svého domu – mohou celou dotaci využít pouze na zateplení, pokud to považují za nejlepší volbu. Dotace už není rozdělena mezi zateplení a ohřev vody, jak tomu bylo dřív.

Od června se rozšířily také možnosti, co všechno můžete zateplit. Kromě fasády, střechy, podlahy a stropu, které byly podporovány už dříve, nyní lze zateplovat podlahy na zemině a konstrukce v kontaktu se zemí.

Kotlíkové dotace končí, nahrazují je dotace v rámci programu NZÚ

Velkou změnou na poli dotací je skutečnost, že populární dotační program kotlíkové dotace od září končí. Cílem programu, který fungoval téměř deset let, bylo vyměnit stará topeniště za modernější. Využilo jej přes 130 tisíc rodin.

Kotlíkové dotace nahradí program Nová zelená úsporám verze standard a Light. Tato podpora se rozšíří nejen na kotle 1. a 2. emisní třídy, ale na výměnu všech druhů kotlů na uhlí nebo koks a dalších neekologických zdrojů tepla. Pozor, od září také platí zákaz provozování kotlů na pevná fosilní paliva nižší než 3. emisní třídy.

Připravují se dotace na dřevostavby?

Ať jste příznivci staveb ze dřeva, nebo nikoliv. Jedno je jisté. Dřevostavby se stávají trendem v oblasti stavebnictví. Ministerstvo životního prostředí chce proto více podporovat výstavbu energeticky úsporných (pasivních) dřevostaveb pomocí dotačních titulů v rámci chystaných změn programu Nová zelená úsporám. Ty by měly začít platit od ledna příštího roku. Budeme sledovat novinky.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (47 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací