Jak se bydlí v domě z Izobloku?

Autor: Morchack (16 příspěvků)
29. 6. 2024
0 komentářů
Jak se bydlí v domě z Izobloku?
Příspěvek stavebníka
Zkušenosti s bydlením po čtyřech letech od nastěhování.

Proč jsme zvolili Izoblok?

Jelikož mám díky našemu neobvyklému stavebnímu materiálu neustále dotazy, rozhodl jsem se sepsat pár řádků, abych vše osvětlil. Nejlepší bude začít od samotného začátku. Tak tedy: proč jsme si vybrali materiál Izoblok?

Izoblok je dřevocementová tvárnice s vloženým polystyrenem. Takové lehké ztracené bednění. V záplavě moderních stavebních materiálů jsou podle mého názoru tepelně-izolační rozdíly jednotlivých systémů zanedbatelné. Proto jsem se zaměřil hlavně na neprůzvučnost, protože bydlíme přímo u hlavní silnice.

Dále mě zajímala tepelná akumulace z důvodu, že náš domov je v jednom z nejteplejších míst v republice. A pak dále už to bylo o sympatiích. Někdo se přiklání k bílé "cihle", někdo k oranžové, někdo k dřevostavbám. Velkým plusem pro Izoblok byla jednoduchá stavba svépomocí. Velmi se mi líbí i systém Velox, ale bez stavebních zkušeností jsem se do toho pouštět nechtěl.

Stavební zkušenosti

Hrubá stavba byla rychlá a tři nezedníci jsme postavili přízemí za 5 dnů. Díky stěně tvárnice 3,5cm jsem vyřezal poměrně rychle drážky na instalace a to bez nějakého speciálního nářadí. Udělal jsem to jednoduše "maflem". Jenom instalatéři nebyli moc šťastní, když museli dělat prostupy skrz zeď. Inu beton je beton... Ale já jsem jim to říkal, nachystejte si to dopředu...

Trochu problém nastal u omítek, jelikož klasické omítky jsou poměrně drahé a svépomocné omítání nepřicházelo v úvahu. Jednu zeď jsem zkusil systémem "perlinka-lepidlo-fajnová", ale vzhledem k hrubé struktuře materiálu bylo potřeba jít s lepidlem na zeď třikrát. Nechal jsem si poradit od pana inženýra Dufka (obchodní zástupce, který nám dělal i skvělé zaškolení a poradenství) a zkusil sádrokarton.

Doporučenou variantu šroubovaného SDK jsem vylepšil a SDK desky celoplošně nalepil na cementové lepidlo (je k tomu samostatný článek). Dnes bych se nebál je nalepit na PU pěnu.

Reklama

Jak se bydlí?

Jednoduše můžu říct, že skvěle. Díky tomu, že jsme v projektu uvedli "venkovní úprava - režné zdivo" jsme před kolaudací vůbec nemuseli řešit vnější obálku budovy. Zvukově izolační vlastnosti byly podrobeny zátěžovému testu v roce 2023, kdy kolem našeho domu byla vedena objížďka páteřní silnice (asi tři měsíce) a byl to opravdu kamion za kamionem.

Dům obstál bez ztráty kytičky jak tlumením hluku, tak stabilitou konstrukce. Nikde se neobjevila jediná prasklina - tomu se nelze divit, když se vlastně jedná prakticky o pět věnců posazených nad sebou. Stejně tak se nekonalo ani praskání vlivem sesedání domu.

Tepelně je dům také výborně vyřešen, nicméně díky materiálu zde opravdu dobře funguje akumulace. V zimě je to vynikající, kdy stačí zatopit večer v krbovkách (obyčejné bez výměníku) a celý další den je v domě krásně teplo, ale v létě to vyžaduje už trochu pozornosti a dům se nesmí nechat vyhřát.

V tom nám hodně pomohly předokenní žaluzie, bez nich se dům přes okna hodně přehříval a za noc se ho nedařilo vychladit. Klimatizaci jsme nechtěli, ale s žaluziemi se funguje perfektně. Co se týká lepených "omítek", tak jsem byl častokrát varován, že "to bude praskat a odlepovat". Nic neprasklo, ani se neodlepilo.

Abych jenom nechválil, tak některé neduhy: jakýkoliv prostup zapomenutý při stavbě znamená poměrně dost práce navíc. Pokud není pečlivě zabezpečena vnější obálka, tak si rádi ve vloženém polystyrenu dělají ptáci hnízda. U nás se tento problém objevil především na styku štítové zdi se střechou.

Na druhou stranu jsme si mohli říct, že jsme udělali něco pro životní prostředí a nechali zde vyhnízdit několik generací ptáků. Co se týká deklarovaných difuzních vlastností, tak tady bych byl opatrný. Pokud se z obou stran tvárnice natáhne lepidlo, tak si nemyslím, že by dům nějak výrazně "dýchal" (je to můj laický názor). Náš dům teda dýchá hezky, ale to díky tomu, že má mechanické plíce - rekuperaci vzduchu. Na čerstvý vzduch v domě jsme si tak zvykli, že si to bez ní nedokážeme představit (máme základní "hloupou" jednotku s mechanickým ovladačem).

A co dál?

Dál nás čeká dodělat fasádu. Jelikož se jedná o již zateplenou stavbu, tak na fasádu nijak nespěcháme. V našem případě se jedná o pohledovou záležitost, která nemá na chod domu prakticky žádný vliv.

Tvárnice jsou vystaveny povětrnostním vlivům šestý rok a nezaznamenal jsem žádné známky zvětrávání. Polystyren v tvárnicích je také stále jako nový. Na otázku jestli bych stavěl znovu svépomocí odpovídám kladně - stavěl. Sice to byly hodně náročné roky (neznáme soboty, neznáme neděle...), ale výsledek stojí za to. Takže svépomocným stavbám zdar!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Morchack
Morchack (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací