Založení stavby a zdění nosných zdí - co nám nejvíc pomohlo?

Autor: Petr a Ilona (14 příspěvků)
30. 6. 2024
0 komentářů
Založení stavby a zdění nosných zdí - co nám nejvíc pomohlo?
Příspěvek stavebníka
Podíváme se na začátek hrubé stavby.

Založení stavby

Situace nám zrovna nepřeje, probíhá celosvětová pandemie a taky válka a tak sehnat stavební materiál a ještě za nějakou normální cenu je celkem oříšek. Vše řešíme v jedné firmě a čekáme na další kamion s materiálem a nebo až někdo stornuje objednávku.

Naštěstí se nám to daří a materiál po dlouhých projednáváních máme. Tři a půl týdne od betonování se chystáme na založení rohů domu. Budeme stavět z Porfixu, přesněji Porfix P2-440 PDK 300×500×250 mm na obvodovky a 250x500x250 mm na vnitřní nosnou zeď a garáž, a při odběru x kusů je možnost domluvit si zdarma založení rohů. A tak toho využíváme a domlouváme si pána zedníka. 

Založení stavby a zdění nosných zdí - co nám nejvíc pomohlo?

Je pátek a pán nikam nespěchá a tak se domlouváme, zda by nám mohl založit celou první řadu - bude to pro nás jednodušší a práce půjde lépe od ruky. Máme radost, že pán souhlasí. 

Hned na další den si objednáváme pána s maniťákem, aby nám přesunul několik palet s Porfixem na desku, ušetří to spoustu sil a času, když budeme mít materiál takhle po ruce.

Reklama
Založení stavby a zdění nosných zdí - co nám nejvíc pomohlo?

Zdění nosných zdí

V sobotu tedy pokračujeme druhým šárem zdiva. Už dopředu jsme si domluvili několik pomocníků a tak jde práce docela rychle. Stejně jako při stavbě ztraceného bednění, každý má svoji funkci. Nosiči, řezači, míchači lepidla, ukládači cihel. 

Ráda bych zmínila a doporučila všem, kteří začínají stavět, aby si hned na začátku stavby pořídili elektrickou řezačku na zdivo. Téměř celou stavbu jsme řezali ruční pilou a až při dodělávání štítů a vnitřních příček jsme objevili, že něco takového vůbec existuje a byl to pro nás totální game changer. Do té doby jsme si mysleli, že elektrickou pilu nepotřebujeme, ale ano to jsme rozhodně potřebovali. Je to o tolik snažší a rychlejší. 

Kupte si elektrickou řezačku na zdivo, je to game changer!!

Reklama
Založení stavby a zdění nosných zdí - co nám nejvíc pomohlo?

Ve fázi zdění nosných zdí všechny míry oken a dveří kontrolujeme raději hned několikrát. Také upravujeme velikost oken oproti projektu, je to naposledy, kdy nad tímhle můžeme přemýšlet a kdy můžeme nějakou změnu provést.

Měníme tedy velikost okna v ložnici, aby bylo rozměrově stejné jako v kuchyni, pohledově to totiž z přední strany domu bude vypadat líp. Dále se nakonec rozhodujeme, že v pokojích chceme místo klasických oken, okna francouzská, abychom mohli vyjít z pokoje přímo na zahradu. Zbytek necháváme tak, jak je vyprojektováno.

Uprostřed domu máme jednu nosnou příčku, tu přeměřujeme hned několikrát, abychom si nezmenšovali obývací pokoj, který je na jedné straně této nosné zdi. 

Založení stavby a zdění nosných zdí - co nám nejvíc pomohlo?
Reklama

Zdění jako takové nás baví hodně, je to takové lego pro dospělé a to my rádi. Každý den se udělá kus práce, je hezké vidět, jak to roste. Za týden od založení prvního šáru už máme náznak oken. V místech, kde se budou napojovat vnitřní příčky, nezapomínáme pravidelně umisťovat kovové napojovací pásky.

V půli června sháníme překlady nad okna/dveře, taky dost velký oříšek, takže objíždíme 3 sklady v okolí, abychom za nekřesťanské peníze koupili, co potřebujeme. Překlady nad HS portály, vstupní dveře a garážová vrata se ale nakonec rozhodujeme vybetonovat ručně a proložit ocelovými IPE traverzami. 

Založení stavby a zdění nosných zdí - co nám nejvíc pomohlo?

Náklady

Název položkyCena
Zakládací malta
2 300 Kč
Překlady
27 500 Kč
Porfix 300, 250
265 000 Kč
Celkem294 800 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Ilona
Petr a Ilona (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací