Zateplení domu je nejkratší cesta k úspoře energií a peněz

Autor: Saint-Gobain.cz (12 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
21. 6. 2024
0 komentářů
Zateplení domu je nejkratší cesta k úspoře energií a peněz
Komerční

Investice do úspor a pohodlí ­– tak se dá jednoduše popsat zateplení domu. Bez něj vám bude z domácnosti unikat spoustu tepla. Ať už střechou, podlahou, nebo stěnami. Když se ale zateplení provede správně, pomůže tepelné ztráty minimalizovat, sníží náklady na vytápění i klimatizaci a zlepší celkovou tepelnou pohodu uvnitř domu.

Zateplení však u nízkých účtů za energie rozhodně nekončí. Kvalitní izolace chrání celou konstrukci domu před nepřízní počasí, výrazně snižuje riziko vzniku plísní uvnitř stavby, a dokonce zvyšuje hodnotu nemovitosti.

Izolováním střechy a domu ušetříte tisíce

Bydlíte v nezatepleném domě? Počítejte s tím, že ročně na energiích zaplatíte až o desítky tisíc korun víc než zateplené domácnosti.

Jako dobrý příklad poslouží neizolovaný rodinný dům s podlahovou plochou 150 m2, který se vytápí plynem. Cena standardní dodávky plynu o objemu 40 MWh tu bude přesahovat 100 000 Kč. Nejvíce tepla přitom uniká stěnami, a to až 30 procent. Podobné množství tepla utíká ven střechou a dalších 25 % odchází podlahou.

Nejlepší řešení je zateplit kompletně celý dům. Velký rozdíl v energetické spotřebě ale zajistí i samotná izolace střechy. Modelový dům si pak vystačí s dodávkou plynu o objemu 32 MWh, díky tomu měsíční platby klesnou na 6 670 Kč, což znamená roční úsporu 19 560 Kč. Při ceně střešního zateplení cca 85 000 Kč bude návratnost investice pouhých 4,5 roku.

A co dům s komplexní izolací? Ten ročně spotřebuje jen 12 MWh plynu. Náklady tak měsíčně vychází na 2 500 Kč a na konci roku se můžete radovat z uspořených 70 000 Kč. Celkové zateplení při dnešních cenách vychází asi na 575 000 Kč, investice se vám tedy vrátí do 8,5 roku.

Zateplení domu je nejkratší cesta k úspoře energií a peněz

Výhoda zateplení je i pohodlí a zdravější bydlení

Kromě úspory peněz přináší tepelná izolace celou řadu dalších benefitů:

 ● Příjemná teplota v domě po celý rok: Izolace brání úniku tepla ven během zimy a zároveň přehřívání interiéru v létě. Stálá teplota je navíc skvělou prevencí plísní v interiéru.

 ● Vyšší hodnota domu: Zateplené nemovitosti se na trhu prodávají s mnohem vyšší cenovkou než ty bez izolace.

Ochrana stavební konstrukce: Izolace chrání obálku domu před negativními vlivy počasí. Ať už jde o déšť, krupobití, mráz, či UV záření. Tím se prodlouží životnost fasády a obvodového zdiva a vy budete mít méně práce s údržbou. 

Dodržení energetických norem: Co se týče energetické náročnosti, ze zákona podléhají novostavby a některé rekonstrukce poměrně přísným požadavkům. Izolace vám pomůže těmto normám vyhovět.

 ● Šetření otopné soustavy: Díky kvalitně provedené izolaci už nemusíte tolik topit, čímž také méně zatěžujete celou otopnou soustavu. Navíc, pokud přemýšlíte o novém způsobu vytápění, díky zateplení můžete zvolit i topný systém s nižším výkonem, což snižuje investice na nový zdroj vytápění.

Zateplení domu je nejkratší cesta k úspoře energií a peněz

Profesionální pomoc k zateplení na jedné adrese

Rozhodli jste se pro zateplení, ale celý proces vám na práci svépomocí přijde komplikovaný? Nejsnadnější řešení nabízí značky Weber a Isover, přední výrobci zateplovacích materiálů, které vám se zateplením domu pomůžou od A do Z.

Můžete využít například pomoc s dotacemi nebo bezplatné technické poradenství od stavebních profesionálů. Ti vám pomohou jak s výběrem optimálního zateplovacího systému, tak s konstrukčními postupy. A navíc pro vás připraví kalkulaci použitých materiálů zdarma.

Během návrhu zateplení přijdou vhod také nástroje pro vizualizaci fasády. Zapálení kutilové zase ocení například stavební školení v online 3D prostoru. Tyto a spoustu dalších skvělých služeb najdete na stránkách Weber.

Zateplení domu je nejkratší cesta k úspoře energií a peněz

Základem zateplení jsou kvalitní materiály

Na zateplení se nevyplatí šetřit. Osvědčené a kvalitní materiály zaručí dlouhou životnost a správnou funkci celého zateplovacího systému. Nejčastěji se přitom využívají 3 hlavní druhy izolantů.

Prvním z nich je pěnový polystyren (EPS), určený do kontaktních zateplovacích systémů a pro zateplení podlah v přízemí. Má vysokou pevnost v tlaku, tahu i smyku a nízkou hmotnost, díky které se snadno instaluje. K tepelné izolaci soklu a spodní stavby pak slouží perimetrický EPS. Ten se vyrábí do forem, a má proto ještě lepší odolnost proti vodě a tlaku zeminy.

Čedičová vlna je zase oblíbená při zateplování fasád bytových domů, izolování příček nebo plochých střech. Hodí se také pro starší stavby, které trpí zvýšenou vlhkostí stěn, či do míst s vyššími nároky na požární odolnost.

Podobné vlastnosti má skelná vata, je ale o něco lehčí a měkčí. Vyrábí se z recyklovaného skla a písku a na stavbách slouží často jako izolant podkroví či půdních prostor.

Zateplení vám zkrátí cestu k úsporám, vemte to po žluté! Potkáte tu zkušené profesionály, kteří vás provedou kompletním postupem izolace.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Saint-Gobain.cz
Saint-Gobain.cz (12 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.saint-gobain.cz/+420 226 292 229
Smrčkova 2485/4 (DOCK 02) 180 00 Praha 8, Česká republika
Poslat poptávku