Krbová vložka s výměníkem

Autor: NED (30 příspěvků)
11. 5. 2024
0 komentářů
Krbová vložka s výměníkem
Příspěvek stavebníka

Krbová vložka s výměníkem, obestavba krbové vložky.

Vytápění

Původně jsme chtěli elektrokotel a krbovou vložku s výměníkem, tato varianta nebyla již papírově možná. Další variantou k elektrokotli byla fotovoltaika spolu s rekuperací, to jsme zavrhli. Nakonec jsme zvolili tepelné čerpadlo v kombinaci s krbovou vložkou s výměníkem.

+ dva „na sobě nezávislé“ zdroje tepla

-  pořizovací cena, složitější zapojení

Výběr krbové vložky

Od začátku jsme chtěli krbovou vložku se zadním přikládáním, abychom neměli kotelnu v obýváku. V nabídce nebylo na výběr moc vložek splňujících požadované parametry. Vybrali jsem tedy DYNAMIC WB 2G 66.50.01P. Soused ji má už několik let a je s ní spokojen, pouze pořizovací cena je poněkud vyšší. Cena na stránkách výrobce byla 108 000, dodací lhůta po objednání duben 2024, vložku jsme ale potřebovali na podzim 2023. Nakonec jsme ji sehnali na internetu za 98 000 skladem, takže jsme ji hned objednali a uskladnili u našich v garáži.

Krbová vložka s výměníkem
Reklama

Instalace krbové vložky

Na podzim jsme potřebovali přesunout vložku z garáže na stavbu. Vzhledem k váze přes 300 kg to nebylo úplně jednoduché. Z garáže jsem paletu s vložkou naložili ještěrku na káru, do stavby jsme ji dostali nakladačem vchodovými dveřmi. Položili na dřevěné kulatiny a posunuli na místo. Ve 4 lidech jsme byli schopni vložku sundat z palety na místo. Vložku jsme usadili a zapojili kouřovod, a externí přívod vzduchu. Tím bylo připraveno na zapojení pro topenáře.

Topenář zapojil vše potřebné včetně ochlazovací smyčky. Záložní zdroj jsem zatím neřešil. Krbová vložka je napojena na 400 litrovou akumulační nádrž od Regulusu. Na tu je napojeno také tepelné čerpadlo, které část nádrže využívá jako vyrovnávací nádrž. Celý systém je napojen na podlahové topení a je řízen jednotkou v tepelném čerpadle.

Krbová vložka s výměníkem

Obestavba krbové vložky

Vzhledem k tomu, že zadní přikládání není z technické místnosti ale z předsíně, tak jsem potřeboval obestavět obě strany vložky. Zpětně bych raději zadní přikládání situoval do technické místnosti, kde by celá zadní strana vložky zůstala otevřená a přístupná. Na druhou stranu jde ale od zadní části do předsíně hodně tepla i když je vložka v izolační obestavbě. Kdyby byla umístěna v malé TM bez obestavby, tak by tam muselo být hrozné teplo.

Obestavba přední strany byla poměrně jednoduchá, s deskami SKAMOTEC 225 se dobře pracuje. Desky jsem vždy rozměřil, pilou na dřevo nařezal a napenetroval. Pak jsem je jsem přilepil a přišrouboval ke zdi okolo otvoru. Spoje desek jsou samozřejmě vyztuženy. Na přední straně bude nalepený tenký samolepící kamenný obklad. Dokupoval jsem ještě přední rámeček.

Obestavba zadní strany byla značně komplikovanější, ale s deskami se dobře pracovalo. Nevýhoda je, že vložka je přístupná pouze přes servisní otvory, doufám že dlouho vydrží a nebude potřeba se k ní v blízké době dostávat. Do obestavby jsem nakonec schoval i komín, protože před ním jdou trubky k akumulační nádrži. Nakoupil jsem několik větracích mřížek, revizní dvířka jsem koupil plechové bez izolace, ty izolační nebo originál od Romotopu byly asi 3x dražší. Ještě jsem dokupoval prodloužení na zadní přikládání, protože jsem potřeboval celou zadní stěnu odsadit. Finální povrch zadní strany ještě není vyřešen, počítám s lepidlem a štukem nebo stěrkou. Realizaci plánuji někdy na léto, aktuálně jsou jiné priority.

Reklama
Krbová vložka s výměníkemKrbová vložka s výměníkem

Náklady

Název položkyCena
Krbová vložka
98 000 Kč
Rámečky
4 000 Kč
Akumulační nádrž
50 Kč
Materiál na obestavbu, včetně dvířek a mřížek
25 000 Kč
Obklad na krbovou vložku
3 500 Kč
Celkem130 550 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací