Zateplení podlahy a podlahové vytápění

Autor: NED (20 příspěvků)
21. 4. 2024
0 komentářů
Zateplení podlahy a podlahové vytápění
Příspěvek stavebníka
Pokládka podlahového polystyrenu, dilatační pás a folie s rastrem, podlahové topení

Úvod

Podlahové topení byla jasná volba už od začátku, radiátory jsme kvůli místu nechtěli. Chvíli jsme zvažovali přidání radiátoru do chodby, ale od toho jsme nakonec po konzultaci s topenářem ustoupili. Jediný radiátor je žebřík v koupelně a ten je napojený na podlahové topení.

Pokládka podlahového polystyrenu

Po dokončení štuků jsem se vrhl na pokládku podlahového polystyrenu. Ten jsem dával ve dvou vrstvách křížem, 90 mm a 100 mm, celkem tedy 190 mm. Nerovnosti na desce a lepence jsem vyrovnával pískem, případně jsem místy zabrušoval. Měl jsem koupený také 10 mm a 80 mm polystyren, protože na pár místech byly nerovnosti větší.

Laser jsem měl nastavený na 0 a od laseru odměřoval výšku, aby byla všude stejná. Tam kde nebylo potřeba dorovnávat šla pokládka rychle, v méně rovných místech bylo s vyrovnáním polystyrenu více hraní. Celá pokládka mi zabrala zhruba 14 dní po odpoledních. Pod krbovou vložkou a pod akumulační nádrží je XPS a kari síť. Trubky s rozvody vody jsem zapěnil, nebo zasypal kuličkami polystyrenu smíchanými s pískem.

Zateplení podlahy a podlahové vytápěníZateplení podlahy a podlahové vytápění
Reklama

Pokládka folie a dilatačních pásů

Při pokládce druhé vrstvy polystyrenu jsem při obvodu zdi dával dilatační pás s folií. Sponkami jsem průběžně přichytával pás ke zdi. Na závěr je po celé ploše položena folie s rastrem pod podlahové topení. Vzhledem k tomu, že byly naplánovány podlahy z hlazeného betonového potěru, tak jsem spoje lepil obyčejnou izolepou.

Zateplení podlahy a podlahové vytápěníZateplení podlahy a podlahové vytápění

Podlahové topení

Víkend před tím, než se dělali betonové podlahy byly nataženy trubky podlahového topení, práci jsem přenechal odborníkům. Proběhla tlaková zkouška a podlahové topení jsme po domluvě rovnou napouštěli vodou.

Reklama
Zateplení podlahy a podlahové vytápění

Náklady

Název položkyCena
Podlahové topení
70 Kč
Podlahový polystyren
57 000 Kč
Celkem57 070 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama