Stavba RD v Červeném Kostelci - Výběr a montáž plastových oken

Autor: Kuba&Zuzka (5 příspěvků)
21. 3. 2024
0 komentářů
Stavba RD v Červeném Kostelci - Výběr a montáž plastových oken
Příspěvek stavebníka
montáž obyčejných plastových oken a dveří

Jaký materiál zvolit?

Osobně mi je sympatičtější dřevo, ale z důvodu ceny jsme poptávali jen okna plastová. Vybrali jsme okna od firmy Oknoplast. Ukázalo se, že se jedná o bytelná okna, která by měla něco vydržet. Hmotnost mají opravdu velikou, to nás udivilo. Na plastových oknech je podstatná hlavně poctivá ocelová výztuha profilů, aby se nekroutila. Další doporučení je nevybírat příliš tmavou venkovní barvu, ideální je bílá, ale tu každý nechce. Světle hněda je také ještě přijatelná, antracit již moc ne.

Stavba RD v Červeném Kostelci - Výběr a montáž plastových oken

Zaměření a příprava otvorů

Prvním krokem bylo zaměření otvorů pro okna ze strany montéra. Otvory jsem předtím zarovnal tenkovrstvou maltou - lepidlem, z důvodu možnosti na takto zarovnaný povrch nalepit parotěsné pásky. Dělal jsem to zbytečně, oknař mi tuto pásku rozmluvil jako zbytečnou investici navíc v ceně asi 80 Kč/m. Při blower-door testech to prý nehraje roli, neboli okna vyhoví i bez této pásky. Dále jsem zateplil překlady polystyrenem, aby byla stěna zarovnaná. Překlady byly utopené vůči stěně o 5 cm.

Důležité je znát, kam se které okno bude otvírat. Nutné je též vědět výšku čisté podlahy kvůli výškovému umístění dveří. Pod dveře se dává takové nastavení, které bude v budoucnosti schované v podlaze. Myslím, že by dveře šly i podezdít, vyšlo by to levněji.

Reklama

Umístění oken na vnější hranu oken

Z důvodu budoucího zateplení o síle 16 - 18 cm jsme okna nechali namontovat zároveň s vnější hranou zdiva, aby nebyla příliš utopená. Uvnitř aspoň vznikne příjemně široký parapet. Pro montéry to nebyl problém. K ukotvení oken použili kombinaci ocelových pásků a turbošroubů, kterými nešetřili. Vylomit takové okno je možné snad jen i se zdí, jinak ne, říkali.

Montáž

Montáž trvala necelé 2 dny. Hlavní vchodové dveře neosazovali z důvodu jejich ochrany před poškozením. Vyrobili jsme provizorní dveře, a originální dveře se osadí, až budou hotové všechny zednické práce uvnitř a podlahy.

Ostatní okna a dveře se namontovali tak, že se usadili na plastové podložky, poté se přišroubovali ke zdi na turbošrouby a na ocelové pásky a nakonec se kolem dokola mezera mezi stěnou a oknem vyplnila pěnou.

Široké rámy, které ubírají na světelnosti.

Překvapilo nás, jak široké mají okna rámy a je nutné počítat s tím, že plocha skla je o dost menší než rozměr hrubého stavebního otvoru. Také je zde ponechané místo pro montáž parapetů a místo pro montážní pěnu. V každém směru tak rám ubere 15 cm, a středový sloupek je široký dokonce 20 cm. Bývali by jsme udělali otvory pro okna větší, ale nedošlo nám to. Také v případě vlnitého zasklení v koupelně či šatně toto sklo propouští o dost méně světla něž sklo čiré.

Reklama

Úpravy kolem oken a dveří po montáži

Pokud nebudete dělat fasádu nebo zateplení brzy po montáži, je víc než vhodné zvenku ořezat montážní pěnu a tuto přetáhnout flexibilním lepidlem, případně i obyčejným. Zabrání se tím degradaci pěny vystavené jinak UV paprskům. Toto jsem brzy po montáži dle doporučení udělal a obětoval na to 1 den práce .

Následný servis kolem oken

Náš pan oknař nám zdarma zajistí bezplatné seřízení oken. Montáží sítí proti hmyzu a venkovních žaluzií se pán nezabývá, toto musíme sehnat jinde. V případě rozbití výplně není problém vysklívací lopatkou okno rozdělat a poškozené sklo vyměnit.

Závěr

S prací montérů jsme byli spokojeni, s kvalitou oken také. Jediné co bych změnil, je velikost oken, kterou bych udělal větší. Velikost a rozmístění oken je myslím důležitější, než materiál, ze kterého jsou vyrobena.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Cena Oken, dveří a montáže
213 000 Kč
Celkem213 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kuba&Zuzka (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama