Nopovou folii - ano nebo ne?

Autor: DZ (3 příspěvky)
Kategorie: Rekonstrukce domu
1. 9. 2021
17 komentářů
Nopovou folii - ano nebo ne?
Dotaz

Může se laik spolehnout na stavební firmy?

Dobrý den,

rád bych se optal - mám 11 let starý RD, nezateplený. Svody vody řešeny špatně, 10 let přímo k domu do okapového chodníku ze štěrku a okrasných kamínků poslední rok provizorní řešení odtažení kus od domu. Na soklu jsou místy fleky, ale nemyslím si, že to je vlhkost (byly a jsou stále stejné, stejné tvary, místo) + mini praskliny, ale ty kopírují zdivo, soudím tedy spíše na chybu fasády (vypráskané rohy atd., jedna linie těsně přímo nad zemí atd.) to vše tu bylo už určitě 3 roky zpět, co jsem dům zakoupil.

Nyní budu řešit svody, stažení do vsaku atd. Z poptávkových serverů jsem zde měl již zástup firem a všichni by obratem chtěli i mimo svody obkopat dům na základ a dát nopovou folii a drenáž, bez jakékoliv sondy k základům atd., pouze odházení 10cm a usouzení, že vlhké to je - bylo po dešti) Jak velký vsak ale třeba neřešili, prostě díra...Jediná firma, kterou jsem poptal já, nutnost folie lehce zpochybnila, ale také pouze odhadem.

I přes špatné svody nepozoruji na domě zásadnější závady, mimo výše uvedené (byl zde i statik, který nesoudí, že trhliny jsou statického původu, důkladný průzkum ale nedělal), uvnitř domu pak není vlhkost žádná.

O nopovce jsem četl jako o jednom z možných způsobů řešení sanace, nicméně já řeším spíše preventivní důvody, nehledě na to, že k nopovce lze nalézt i spoustu negativních argumentů.

Svody vody vyřeším a jak prosím dále zjistím, že je skutečně ještě potřeba nějaká dodatečná hydroizolace?

Předem děkuji

DZ

MartinG12. 11. 2021 19:53:42

těžko pálit od boku ale podotknul bych že nopovka není hydroizolace. Nopovka může sloužit jako ochrana soklového XPS. a už tuplem nezpůsobuje odvětrání vlhké zdi...
nedivil bych se kdyby to byla vlhkost z terénu, ale dokud se to neodhrabe a neudělá sonda na problematických místech obávám se že budeme pouze mudrovat...

Honza

Honza 7. 9. 2021 8:55:49

Na fotce je vidět nějaký větrací komínek. Od čeho je? Je funkční,??

Honza

Honza 2. 9. 2021 8:50:42

Podle vzhledu prasklin to vypadá na to, že je dum zateplen. nepletu se?? K té nopové folii tu bych neodsuzoval.
To jsou na interentu negativní komentáře uživatelu co nic podobného neřešili a komentují jen to co si přečtou na interentu a ještě k tomu sedí stále u PC. z pět k baraku.
Odstřiková voda od země to nebude podle vaší přiložené fotky.
Chyba je v té fasadě a i v tom kdo ji dělal.
Natáhnul ji až na zem a do kamínku dle fotek což je velká chyba.
Nenapsal jste složení vaší fasady ale osobně si myslím, že si fasada sama táhne vlhkost do sebe a dělá mapy z venku kam má se možnost odpařovat a proto ty malé fleky.
Viděl bych to na seřiznutí fasady od země a udělat tam skutečný sokl chránicí spodní část domu proti odstřikové vodě.
Na jedné fotce je vidět folie až za obrubníkem,otázka co to je za folii.? Pokud je to nopovka a ji podobné produkty tak je moc daleko a bude zpusobovat problém tím, že bude bránit odtoku vody v hlíně pryč od základu do volného prostoru.
Udělal bych uvedená opatření a po nějaké době bude vidět změna. Osobně si myslím, když je to dům 10 roku starý tak hydroizolaci základu majitel při stavbě provedl. Takže bych zatím drenážní trubky a výkop zatím odložil. Prasklinek se nebojte, odstraňte ty kamínky od spodní části fasady.

DZ5. 9. 2021 11:19:32

Dobrý den Honzo, děkuji za reakci. Dům právě zateplen není, pouze, jestli je to možné a píši to správně, zde od různých firem padl názor, že na spodku je ,,extruďák".
S tou fasádou až dolu budete mít pravdu asi, nicméně pakliže by to byla vlhkost, proč je tam pořád? Ty fleky se nijak nemění, ani když na ně půl dne praží slunce.
Čistě teoreticky, pokud bych nyní nechtěl dělat nový sokl a nechám to, až se za pár let bude dělat komplet nová fasáda a udelám krok s nopovou folii kolem domu (+případně ještě nátěr hydroilozační penetrací), mělo by to i tak fasádu ochránit, je to tak?
Předem děkuji

Honza

Honza 7. 9. 2021 8:52:37

Podle vašeho popisu budoucí úprava terénu včetně budoucí drenáže a hydroizolace základů, i následné fasády je dle mě vporadku. Ale zpět k aktuálnímu stavu.
Otázka zní od čeho jsou ty fleky. Říkáte, že ani na slunci nezmizí. A to je zvláštní.
Pokud to nejsou fleky od nějaké mastnoty nebo oleje použité při izolaci základu předchozím majitelem tak by se chtělo podívat odkud to je.
Buď je to mastný flek a nebo voda.
Pokud voda tak odkud tam jde.?? Variant je hodně ( od trvale zaplaveneho základu vodou a voda vzlíná nahoru až po možnost špatného zvoleného postupu při zhotovení izolace základu a nebo fasády).
To bych musel vidět na místě. Psal jste ,že vícero firem doporučuje drenáž.
Tak by stálo za trochu námahy v místě kde je největší flek na fasádě odházet ten štěrk a zakopat se do hlíny a zjistit sondou formou výkopu co tam skutečně je v zemi.
Záleží jaké máte podloží pod domem, zda není vysoko podzemní voda, prasklé vodovodní potrubí, zda není blízko rybník a tím i je okolní zem nasáklá vodou a ta je na fasádě vidět atd.atd.
Tento rok jsou vydatné deště a může to být jen zem nasáklá vodou a pod zeminou je jílové podloží a voda se nemůže hlouběji vsáknout.
Jak jsem psal je toho hodně. Řešil jsem podobné situace také u mého domu a je to běh na dlouhou dobu.
Reakce vysoké podzemní vody na zmizení ve větší hloubce když je tam jíl problémová.
Jaké máte složení podloží domu.??

DZ7. 9. 2021 9:42:55

Děkuji za zprávu, já právě bohužel to složení neznám, budu to muset nechat tak, že se stejně dům skrze nopovou folii odkope na základy a pak se uvidí, každopádně ty fleky tam jsou už minimálně tři roky co zde bydlím a jsou v podstatě neměnné, jak jsem psal.
Podzemní voda a jíl není vyloučen, ale dle sousedů by zde jíl být neměl a i ta voda by mě hodně překvapila, jsem na úplném kopci a na každou stranu se terén svažuje dolu, rybník atd. zde není
Ty větráky jsou na odvětrávání radonu.
Děkuji

Honza

Honza 7. 9. 2021 10:21:26

Pokud se fleky nemění tak to je pravděpodobně od něčeho mastné. Dle vaší informace to prošlo min.3 roky a to i pravděpodobně i v zimní období. A to by ty fleky už něco dělali ( rozšiřovali by se, zmizely by ,omítka by degradovala a případně opadala atd.).
Komínek na odvětrání radonu? To by mě zajímalo jak to v té zemi je udělané, když píšete, že jste na kopci a odvětrávate radon od základu u spodní části fasády.
V té zemi u základu něco nehraje. Odvětrání radonu tímto způsobem a v této poloze u země jsem se ještě nesetkal.
Při prohlížení fotek se musím opět optat. V jednom místě je na fotce vidět něco černého nastojato asi půl metru za obrubníkem z venku. Co to je? Fólie? Jak je dlouhá a k čemu tam je.? Je od základu domu dost daleko pokud to není fólie proti prorůstání trávy a plevele.

DZ7. 9. 2021 11:16:11

s tím radonem je to otázka, zde to bylo vyhodnoceno jako oblast se zvýšeným radonem, ale napřklad nikdo ze sousedů to nemá.
Ta folie je jenom geotextilie, mám tam chodníček z kamínků, tak pouze proti pleveli, pár cm v zemi

DZ21. 12. 2021 17:22:07

Dobrý den Honzo, rád bych zde sdílel své nové poznatky, resp. mám po zhotovení díla. Prvně se vyřšili svody vody do vsaku, součástí díla mělo být i zhodnocení stavu základů a event. nějaké opatření + na spodní části fasády byly jakési fleky (vlhkost?),ze všech přítomných firem mi nidko nebyl schopný fleky vysvětlit, nicméně kloním se k Vašemu názoru, že se nejedná o sokl, ale omítku nataženou až dolu a jakákoliv větší voda, bordel atd. omítku v podstatě obarvily.

Oslovil jsem vícero firem a všichni doporučovali dát i nopovou folii.
Dílo bylo realizováno tak, že byly vykopány vsaky, cesta k nim, v okapové chodníčku byl dům obkopán na základ (ten přesahuje přes dům, obkopali to tedy na betonovou desku). Základy dle nich vypadaly dobře, následně srovnali povrch maltou, provedli penetraci a 2x nátěr hydroizolací.
Následně byla položena nopová folie, na ni drenážní trubka + gajgry a trubky k nim, zasypáno makadamem a instalována zakončovací lišta k nopové folii.
Měl bych dotaz - nyní s příchodem zimy pozoruji, že pod nopovkou a její lištou rosí voda, někde více někde méně. Chápu, že v nízké teplotě plast orosí, ale myslíte, že by mě to mělo nějak více trápit?

Honza

Honza 21. 12. 2021 17:30:12

To rošení vod na povrchu nopové fólie je v pořádku. Mě tToo první zimu dělalo také,to se z pod základu dere nahoru vlhko. To bude nějakou dobu trvat než se to vše srovná. Myslím tím rovnováha vlhká v okolní zemině. Vaše sestava odvedení vody od základu domů do vsaku je správná a provedení sanačních práci také. Jak hydroizolace, nopová fólie, tak i trubky to je vše OK a zhotoveno správně.

DZ21. 12. 2021 17:49:06

tak to jste mě potěšil a děkuji, ono totiž ze stavební firmou jsem spojen nebyl, ale jako lajk nedokáži posoudit práci odoborně, spíše to bylo o přístupu, organizaci atd.
do toho další odborníci, kteří říkakjaí, jak bude dům pod nopovou folii, zakončené lištou (pod kterou se v podstatě dostane vzduch jen těžko a to jse asi pravda)) odvětrvávat, na druhou stranu, když kolem domu dáme chodník nebo přímo zemínu, jak to dýchá zde?
tak ještě jednou děkuji a snad to bude v pořádku, ono totiž, já se pod lištu dostanu pouze někde, kde je nopovka volnější, tak sem se pak děsil, co se děje v místech, kde je to plně naražené na stěnu a navíc tu folii dali dost vysoko, cca 15cm pod úroveň podlah

Honza

Honza 21. 12. 2021 18:25:42

Nemějte obavu. Vše bude v pořádku. Já jsem i mého rekonstruovaného domu zvolil nopovou fólii s výškou nopu 20 mm a to z důvodu hloubky 130 cm. A to jsem pouze s rovinou podlahy vnitřní místnosti. Mám dům utopený v kopci. Já Usi veškeré sanační práce dělal pouze sám protože těm rádoby stavebním firmám nevěřím , když jsem se v minulosti s nima spálil. Proto vše řeším sám a dělám to pořádně a kvalitně i za cenu ,že to trvá delší dobu. Pořádně jsem si pročetl vaše informace a mohu vás ujistit, že u vás to bude nějakou dobu rosit tu vaši fólii ale to je vporadku. A jak se to srovná jak pod zemí tak jak se říká vše si sedne tak to už dělat nebude a budete mít čisto i na fasádě a hlavně se vám nebude vlhko po delších letech tlačit pod zateplení a nepůjde vám do dovnitř domu. Udělal jste dobře.

DZ21. 12. 2021 19:12:59

děkuji

DZ23. 12. 2021 7:45:48

Dobrý den Honzo, mohu být v klidu, když už vlhkost vystupuje nejen na folii a pod lištou, ale i na dům? Dávám foto, zde se nejedná již o záhadné, řešené, fleky, ale regulérní vlhkost (jsou vidět i krystalky vody), děkuji moc

Honza

Honza 23. 12. 2021 15:44:46

Ta vlhkost v té zemi stále a tím, že jste udělal izolaci základu jak jste popsal tak vlhkost nejde do materiálu základu domu ( nevsakuje se do základu budovy a jejího podloží) bude nyní nějakou dobu vystupovat mezi hydroizolaci na základu RD a nopovou fólii. Dalo by se to přirovnat komínovému efektů. Což je správný postup. Ukončení nopové fólie se dělá cca.20 a více cm ( záleží kde je fólie založena) a zakončení lištou se dělá kotvením natloukacima hmoždinkama do zdi. Zateplení budovy se dělá resp.lepeni polystyrenu je nad tou lištou aby vlhkost odcházela z pod lišty do volného prostoru a né do zdiva a zateplení budovy.
Z vaší fotografie není poznat zda ta zakončovací lišta lišta je přidělaná. Zda na soklu a nebo což (si myslím), že ta lišta je kotvena do zateplovacího polystyrenu??

DZ23. 12. 2021 16:23:58

Dobrý den večer, přidělána je na hmoždinku tuším nebo minimálně natlučena, to přesně nevím, ale ukotvena je a přímo do zdi, do soklu (pokud to lze nazavt sokl, řešili jsme výše, jedná se o omítku nataženou až dolů, pravděpodobně), ono já žádné zateplení (ani spodek ani vršek stavby) nemám, tím pádem přímo do zdi. A ono to bude jak popisujete, protože nejvíce nyní voda vystupuje (nebo kondenzuje) v místech, kde je nopovka trochu volnější od zdi a tím pádem je zde asi více prostoru pro zmíněný komínový efekt.

Honza

Honza 23. 12. 2021 17:11:33

V tom případě když to není zateplení tak je to dobré. To vlhko bude nějakou dobu zlobit v podobných místech u té nopovky. Jak se to ze země uvolní v dostatečném množství tak to dělat nebude. Musíte připustit, že pokud to ta firma co vám dělala výkopové práce tak to v zemi dost zpřeházeli a tabhlina co byla u soklu a základu mokrá a hutná, těžká tak je nahoře. Část vykopané hlíny z prostoru drenáže a výkopu jste odvezl jinam a místo té hlíny bude štěrk,nopovka atd.a ty změny dole v zemi mají vliv na to co teď vidíte a co se uvolňuje podél té nopovky nahoru. Další vliv na odpařování vody z půdy je zda pokud provedeného výkopu je o kus vedle betonový chodník, nájezd k domu, parkovací stání např.z betonových směsí nebo dlaždic a tím se voda z půdy neuvolní do volného prostoru. V zemi se pak srovnají tlaky a rovnováha az po nějaké době po jakékoliv změně ( výkopové práce, chodníky, změna trávníku, sázení stromků atd.) na povrchů.