Rozvod vody , odpadů a topení

Autor: Kačka a Míša (20 příspěvků)
10. 3. 2024
2 komentáře
Rozvod vody , odpadů a topení
Příspěvek stavebníka

Rozvody vody, odpadů , topení a co taková klimoška? Na klimatizaci vám dám jeden super tip, co málo kdo zná a je to pecka!

Rozvody vody a odpadů

Rozvody nám dělal můj dlouholetý kamarád. Použili jsme plastové trubky nejčastěji 20,25 a 32 mm. Pro studenou vodu jsme použili trubku PN16 a pro teplou PN20 ( PN znamená výšku tlaku ,kterou ta trubka zvládne).

Tlakovou zkoušku jsme provedli vzduchem a naštěstí vše dopadlo v pořádku. Odpady byly asi nejrychlejší věc jen se spojili trubky pomocí tuku. Spád jsme hlídali, aby byl všude kde bylo potřeba a připravil se i systém na podlahové topení.

Rozvod vody , odpadů a topení

Elektřina

Sekání do zdi dělal kolega od elektrikáře já jsem v tu dobu byla bohužel po operaci. Nejtežší bylo rozmístit světla a zásuvky a začít si představovat kde co bude.

Nezapomeňte při rozhodování i třeba na takový vánoční stromek, osvětlení, zásuvku pro robotický vysavač, světla na chodbě na noční chození do ledničky :D.

Rozvod elektřiny zabral necelý měsíc. Kamery jsme se rozhodli na pohybové čidlo dát do všech pokojů . Zvažovali jsme i chodbu, ale nakonec náš rodinný přítel řekl, že chodba je zbytečná jelikož vždy každý kdo by chtěl krást půjde z pokoje do pokoje a tak jsme dali kamery do všech pokojů.

Ještě jsem zapomněla zmínit, že je potřeba uvážit vůči budoucnosti nabíječku na elektromobil . Máme udělanou přípravu, aby se pak již nemuselo kopat nic.
Co se týče přípojek všechny jsme si museli připravit a zažádat. Voda byla relativně rychlá stačilo vykopat přípravu a vodaři přijeli a připravili.

ČEZ byl na hodně dlouhý loket. Nejhorší bylo jednání stylem, že poslali starostovi žádost, starosta na to zapomněl a oni se mu samozřejmě již neozvali, kdybych nezavolala jak to vypadá asi čekají dodnes . Do toho nám ve smlouvě ten co jí zažádal, dal připojení elektrické pro fabriku, a tak jsme opět museli zažádat o změnu, jinak by jsme se ani nedoplatili v zálohách.

Doporučuji elektřinu řešit hned po koupi pozemku. Nám začalo samozřejmě mrznout a zamrzla nám díky tomu podlahovka a modlili jsme se, aby někde nepraskla.

Reklama
Rozvod vody , odpadů a topení

ČOV, dešťová voda a klimatizace

Čovku máme, jelikož se má u nás na vesnici dělat do roka veřejná kanalizace, rozhodli jsme se pro dvě jímky. Jedna je nyní na dešťovou vodu a druhá nyní na fekálie. Poté co zavedou veřejnou kanalizaci se využije na dešťovou vodu.

Všechnu vodu z okapů máme svedenou pomocí trubek do retenční nádrže.
Teď mám pro vás jeden tip . Řešili jsme klimatizaci do baráku a vodař nám dal úžasný tip. Existuje totiž k tepelnému čerpadlu tzv. Fan coil . Funguje to stejně jako klimatizace akorát už není potřeba další jednotka a vyjde to tím pádem na pár korun. Pomocí tepelného čerpadla si zapnete Fan coil a chladí nebo naopak vám to přitopí.

Nejdřív jsem byla skeptická a bála se, že to nebude chladit tak, jako klasická klimatizace a tak jsem se vydala do showroomu, kde mi je ukázali a zapnuli a mohu říct, že ani nepoznáte, že to klasická klimatizace není. Při koupi od nich jsme zaplatili tepelné čerpadlo a jeden Fan coil nás vyšel na 5 tisíc korun . Dali jsme je do všech pokojů + kuchyně s obývákem.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kačka a Míša
Kačka a Míša (20 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama