9. část - Střecha svépomocí

Autor: Véna (11 příspěvků)
26. 4. 2024
0 komentářů
9. část - Střecha svépomocí
Příspěvek stavebníka

Když stavba svépomocí, tak ať je to se vším všudy...

Vazníky svépomocí?

Lze si vyrobit vazníky svépomocí? Já měl za to, že lze. V DEKu jsem si je nechal navrhnout a dokonce mi poslali 3D model, se kterým jsem uměl pracovat dále. Vše jsem si detailně rozkreslil a objednal materiál na naší pile. Lisování styčníkových desek jsem měl v plánu pomocí přípravku, který jsem si na to navrhl a svařil.

Do přípravku se vložily styčníkové desky a fošny a na to se položil velký 20 t hydraulický zvedák, který se dá připojit na kompresor s velkým vzdušníkem a tento peklostroj měl za úkol dokonale zalisovat styčníkové desky.

9. část - Střecha svépomocí9. část - Střecha svépomocí

Pro přesné zařezání konců jednotlivých dílů vazníků jsem si nakreslil a na 3D tiskárně vyrobil šablony - fošny jsem podle nich pak řezal elektrickou motorovou pilou. Bohužel teorie a realita se rozcházela a na volné ploše bez přípravků se mi nepovedlo udržet kvalitu vazníků tak, jak jsem si představoval. Vyrobil jsem jeden kus a nebylo to ono.

Lehce jsem zpanikařil, ale pak jsem našel firmu HR Wood, které měla přesně ty, co jsem potřeboval jako skladovou položku, protože mám obyčejnou sedlovou střechu. Tímto neslavně skončil můj pokus o výrobu vazníků doma. Na garážové stání atd., kde je menší rozpon by to bylo v pohodě, ale těch 10 metrů délky už je problém. Výhoda je, že mám dost dřeva na všechny zahradní domky a prolézačky pro děti.

Reklama

Instalace vazníků

Jako správný lakomec jsem si řekl, že na té instalaci nic není a se švagrem jsme se do toho dali sami. Přijel známý s jeřábem, my jsme měli ve věnci předchystané, přesně rozměřené úhelníky chycené svlačníkama a šlo se na věc. Předem je potřeba říct, že výškové práce nejsou moje silná stránka, ale vidina ušetřených peněz strachy přemohla :-) Vazníky jsme asi za 3 hodiny naházeli a provedli zavětrování. Vše se utáhlo, pověsila se glajcha a bylo hotovo.

9. část - Střecha svépomocí

Záklop střechy

Druhý den přijel tchán a kámoš, z auta jsem vytáhl AKU hřebíkovačku půjčenou z DEKu s šlo se pobíjet. Dva mi chystali prkna a já jsem jel jak fretka. Plocha střechy je cca. 230 m2 a za den jsme zvládli 3/4. Další den jsem doklepal zbytek. Toto vše se dělo 61 dnů od prvního kopnutí do země.

Reklama
9. část - Střecha svépomocí

Fólie a laťování

Na fólii jsem spěchal, protože jsem měl strach ze sněhu a chtěl jsem to mít zakryté, ať neprší a nesněží do záklopu a do baráku. Klasicky jsem fólii roztahoval z role najednou, v místě překrytí druhou vrstvou jsem si to přicvakl sponkovačkou, pak překryl dalším pásem a celé jsem to prolepoval nějakou páskou na parozábrany, které drží jak čert.

Toto jsem včetně kontralatí dokončoval někdy do noci s reflektorem a čelovkou a druhý den tu napadlo 20 cm sněhu. To bylo radosti, že jsem to stihl. Pak jsem měl pauzu, protože mrzlo. Když dělali oknaři okna, jal jsem se laťování. Dle výrobce krytiny jsem si vyrobil na 3D tiskárně přípravek pro udržení rozteče 28 cm mezi latěmi, vzal jsem namořené latě z místní pily a šlo se na věc. Torx vruty a aku vrtačka a jelo se. Práce na 2 odpoledne. Kdyby mi to někdo podával nahoru, za den není co řešit. V tomto stavu barák přežil zimu.

Okapové háky

Háky jsem koupil v DEKu a půjčil jsem si tam ohýbačku. Na youtube jsem se nachytřil jak na to a byla to vlastně brknačka. Na háky jsem si označil spád a podle značky ohýbačkou ohnul. Do krokví jsem udělal zářez elektrickou motorovkou (parádní pomocník po celou dobu stavby) a vrutama přišrouboval. Chytil jsem si nejdřív první a poslední a mezi ně natáhl provázky.

Reklama
9. část - Střecha svépomocí

Pokládka krytiny

Krytinu jsme vybrali Terran Zenit Evo, carbon černá. Je to betonová taška, bral jsem si přes naše stavebniny, cena byla velmi příznivá, oproti Bramac Tegalit Star.. Na den D jsem povolal tchána, švarga a kámoše, půjčil v DEKu GEDU a hurá na to. Za jeden den jsme rozvezli komplet tašky. Nobelovku tomu, kdo vymyslel vozík na střešní latě. S tím to bylo obrovské ulehčení práce.

9. část - Střecha svépomocí

Rozvezení proběhlo o víkendu a já jsem pak tašky sám během týdne položil. Šlo to super, trochu trápení s hřebenem, ale nakonec jsem to dobojoval a bylo hotovo. Všude jsem dával držáky hromosvodu, ten doplním později. Hromosvodový drát půjde jak po hřebeni, tak po každém kraji střechy - ze základů mám v každém rohu vytažená drát, tak snad to bude v pohodě.

Závěr

Střecha svépomocí byla pekelná zkušenost, ale obohacující. Člověk fakt dokáže všechno, pokud chce. Já se fakt bojím výšek a i tak jsem se pro ten dům nahecoval. Jasně, není to v žádném případě dokonalé a je tam spousta vad - např. latě, které v průběhu měsíců seschly a trochu se zvlnily a taška následně tuto nerovnost zkopírovala. Ze země to není vidět, z dronu ano :-) Střechu všichni, co ji viděli chválí, fakt vypadá nádherně. Pro mě, jako pro někoho, kdo si ji fakt odedřel je nádherná a jak říkávala babička - "trochu křivé, tež pěkné" :-)

Kdybych se do stavby vrhl znovu, šel bych namísto betonové krytiny do rovného falcovaného plechu. Víc se mi to teď líbí, je to lehčí a montáž bude výrazně snadnější a rychlejší, než tašky.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Véna (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací