Zlatá jarní kráska Forsythia

Autor: Maia Green (20 příspěvků)
Kategorie: květiny
17. 9. 2019
0 komentářů
Zlatá jarní kráska Forsythia
Příspěvek stavebníka
Co se skrývá pod latinským názvem Forsythia? Trošku vám poradím… Tento keř vykvétá na začátku jara, obsypaný žlutými květy zdobí zahrádky i obce.  A pokud ještě stále nevíte, je často nesprávně nazýván jako „zlatý déšť“.

Ano, je to zlatice. Kráska, na kterou je radost pohledět. Její květy krajinu rozzáří v době, kdy ostatní keře ještě spí nebo se teprve nenápadně probouzí po zimním odpočinku. Své jméno Forsythia získala podle britského botanika Williama Forsytha.

Zlatici (Forsythia) můžete často potkat v zahrádkách, kde se vysazuje právě pro své časné a bohaté kvetení. V městské zeleni se uplatní díky své odolnosti vůči suchu a znečištěnému ovzduší. Nejčastěji narazíte na kultivary zlatice prostřední (Forsythia x intermedia). Jedná se o křížence zlatice převislé (Forsythia suspensa) a zlatice zelené (Forsythia viridissima). K dostání jsou odrůdy s různými odstíny a teplotou barvy květů – od světle žluté (Forsythia x intermedia „Lynwood“) po zářivou zlatožlutou (Forsythia x intermedia „Goldrausch“). Její kvítka na nás vykukují ještě před vyrašením listů v březnu a dubnu. V tomto období je v průběhu roku nejzajímavější, po odkvětu se tento 2-3 m vysoký opadavý keř však stává nenápadným a často zapadne mezi ostatními keři. Jsou tu ale i druhy zajímavé listem, např. Forsythia x intermedia „Fiesta“ vás překvapí svými žlutozelenými listy.

Malá zahrada? Žádný problém

Na trhu najdete i kultivary, které dorůstají menších rozměrů a nerostou tak bujně. Tyto kultivary se hodí zejména do malých zahrad, které zlatice na jaře svými výraznými květy osvěží. Můžete ji využít pro nízké živé ploty nebo pěstovat ve velkých nádobách. Vhodné jsou také pro tvarování, kde uvítáte pomalejší růst. Mezi takové rostliny patří Forsythia viridissima „Bronxensis“, která dorůstá do výšky 0,5 m a vytváří kompaktní keřík. Pokud je to ale pro vás už moc malá rostlina, můžete sáhnout třeba po této krasavici – Forsythia x intermedia „Minigold“ nebo „Maluch“ s výškou okolo 1 a 1,5 m. Za zmínku stojí i odrůda Forsythia x intermedia ‚Goldrausch‘ (výška okolo 2 m), která se vyznačuje svými velkými květy a spolehlivostí květu na ročním dřevě. Příště vám řeknu, k čemu je zlatice dobrá a proč je fajn ji pěstovat. maiagreen.cz

Reklama

Galerie

Zlatá jarní kráska Forsythia
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Maia Green
Maia Green (20 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací