Pěstování zeleniny na dálku - Netkanka a zalévání

Autor: Maia Green (20 příspěvků)
Kategorie: zeleninu
3. 7. 2019
0 komentářů
Pěstování zeleniny na dálku - Netkanka a zalévání
Příspěvek stavebníka
Minulý rok jsme si koupili domeček ke kompletní rekonstrukci se zahradou. I přesto, že letošek měl hektický začátek, který stále trvá, stihli jsme si do zahrádky vysázet alespoň pár sazenic rajčat, paprik, cuketu, nějaké dýně a brambory. Protože domeček ještě není k bydlení, musíme sem dojíždět a nemáme moc času se o rostoucí zeleninu starat, ale přece jsme to zkusili. 

Netkaná textilie

Když jsme dům kupovali, zahrada byla celá zarostlá trávou, především pýrem, což na zeleninové zahrádce zahrádkář vidí nerad. Proto jsme zvolili hnědou netkanou textilii, která zamezí růstu plevele mezi sazenicemi. Vím, že si rostliny pomáhají a trocha plevele zelenině neuškodí, ale když prostě na údržbu čas není, musíme si poradit jinak. Můžete použít i černou, která je na našem trhu dostupnější. Bílou textilii pro tento účel nepoužívejte, ta růst plevele spíše podpoří. Pozor ale! Pro sazenici musíte v textilii udělat díru, tím nám vznikne místo ideální pro růst plevele, tady nežádoucí rostlinky jednou za čas budete muset vytrhnout, aby nám sazenice nestrádaly. Na ukotvení netkané textilie nemusíte kupovat žádné kolíky ani hřeby. Podívejte se po zahradě, co můžete použít. Vhod přijdou kameny, kusy dřeva, staré trámky, klády, trubky, zbytky cihel, dlažby apod.

Zalévání bez zbytečných ztrát vody

Se zalíváním na dálku je to taky trochu složitější… Přestože plastům neholdujeme, rozříznutá PETka zahrabaná kousek do země a otočená hrdlem (bez víčka) ke kořenům sazenice, dokáže udělat divy. Voda se dostává přímo k sazenici, téměř bez ztrát vody, které poslední roky bývá málo. K sazenici se tak dostane dostatek vody a nezůstává jen na povrchu, kde se rychle vypaří nebo odteče pryč. Použít můžete i kanystry od kojenecké vody, tady je však lepší víčko nechat zašroubované a udělat do něj několik děr, aby průtok vody nebyl moc silný. Na kanystru na rozdíl od obyčejné PETky neřežeme celé dno, ale jen část, aby se voda zbytečně nevypařovala. Výhoda kanystru je větší objem, pojme tedy víc vody najednou. Ekologičtější variantou je láhev skleněná s uříznutým dnem a zabroušenými hranami. PETláhve především z důvodu bezpečnosti našeho mrňouska, časové náročnosti a touhy po zahradě bez střepů u nás zvítězily. Po nějakých úpravách bychom po zahradě chtěli chodit bosí, a k tomu se samozřejmě případné střepy nehodí. A to zdaleka nejsou všechny vychytávky, kterými se dá při péči o zahradu na dálku trochu pomoct. Ale o tom zase příště. Jestli se vám článek líbil, můžete se podívat také na můj blog Maia Green

Galerie

Pěstování zeleniny na dálku - Netkanka a zalévání
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Maia Green
Maia Green (20 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama