Možnosti stavby zděného oplocení svépomocí

Autor: KB-BLOK (6 příspěvků)
27. 7. 2017
0 komentářů
Možnosti stavby zděného oplocení svépomocí
Příspěvek stavebníka
Pro stavbu zděného plotu je ideální použít plotové tvarovky z vibrolisovaného betonu. Zeď z těchto tvarovek je dostatečně pevná, stavba s nimi poměrně rychlá, ale co je nejdůležitější, plot pěkně vypadá a díky variantám povrchových úprav, rozměrů a barev si můžete na hranici svého pozemku vykouzlit opravdový originál.

My se dnes zaměříme na stavbu plotu z nejrozšířenějšího rozměru tvarovek, a to délky 400 mm a šířky 200 mm. Ukážeme si rovněž základní rozdíly mezi zděním na spáru a použitím fazetových bloků. Každý systém má svoje výhody.

Přípravné práce

Příprava základů je pro stavbu výsledného plotu klíčová a pro oba systémy (spárované zdivo a fazetové bloky) v podstatě stejná. 

Možnosti stavby zděného oplocení svépomocí
Reklama

Technologický postup s návodem naleznete v příloze. Tvarovky je nutné ukládat na suchý betonový základ izolovaný od zemní vlhkosti nad úroveň okolní zeminy. Pokud je základ pod úrovní okolní zeminy, ukládají se tvarovky na základ bez izolace a odizolování se provede až na úrovni okolního terénu. Pro izolaci se nejčastěji používají asfaltové pásy nebo hydroizolační nátěry. 

Možnosti stavby zděného oplocení svépomocíMožnosti stavby zděného oplocení svépomocí

Technologický postup s návodem naleznete v příloze. Stáhněte si kupón a využijte akční nabídky - Tvarovky PlayBlok se slevou 15%, stavebnice LEGO jako dárek Tvarovky na spáru  Tvarovky určené na stavbu plotu vyskládáním a následným spárováním jsou na jednu stranu cenově výhodnější, ale stavba s nimi je trochu pracnější, zvlášť pokud stavitel nemá se spárováním dostatek zkušeností. Práci ale mohou značně ulehčit vhodně zvolené pomůcky pro zdění, jako je například zdicí drát nebo zdicí rámeček. 

Reklama

Technologický postup s návodem naleznete v příloze.

Přílohy

Technologický postup - KB
Technologický postup - Playblok
Přípravné práce
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
KB-BLOK (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama