Pečujte o venkovní krb s láskou

Autor: NORMAN (8 příspěvků)
4. 5. 2017
0 komentářů
Pečujte o venkovní krb s láskou
Příspěvek stavebníka
Pokud jste majitelem stavebnicového zahradního krbu nebo se k nákupu takového zařízení chystáte, jistě uvítáte pár tipů k správné údržbě a ochraně tohoto zahradního doplňku. Pokud chcete, aby vám krb vydržel dlouho v pěkném stavu, musíte mu, jako všemu, věnovat čas a správnou péči. Vaši zahradu může reprezentativně doplňovat jen krb krb řádně udržovaný, čistý, kompletní a nepoškozený. Naopak dojem z krásně opečovávané zahrady může zanedbaný zahradní krb hodně pokazit.

Kdy provádět údržbu

V zásadě platí, že běžné vyčištění a případně otření či omytí je možno provést po každém použití. Zásadnější práce však stačí provést jednou po sezoně a jednou před sezonou. V případě nedostatku času je důkladná celková očista a kontrola nutná alespoň jedenkrát za sezonu.

Po každém použití

Po každém zatopení v krbu a případném grilování je po vychladnutí vhodné provést běžnou, rychlou údržbu. To znamená smést všechny oharky a popel do popelníku, popelník vyprázdnit a vyjmout grilovací rošt. Nechceme-li být při příštím grilování nepříjemně překvapeni, je dobré vyčistit i tento rošt od připečených kousků masa, tuku apod. Není dobré spoléhat na známé konstatování „však ono se to vypálí“. Totéž platí dvojnásob o kamenné grilovací desce a jiných pomůckách jako např. grilovací jehly, ražniči, grilovací náčiní atd. Ke všem těmto pomůckám je možno se chovat jako by to byly běžné kuchyňské příbory nebo nádobí.

Aby byl stále pěkný

Máme-li zrovna trochu více času a chuti tak celý zahradní krb omyjeme vlažnou vodou se saponátem a spláchneme tekoucí vodou. Dle povrchu je možno požít i kartáč nebo, v případě odolných povrchů, tlakovou vodu. Tím z krbu odstraníme běžné mastnoty z grilování a ostatní nečistoty včetně prachu z ovzduší. Za trochu času se nám zahradní krb odmění dokonalým vzhledem a zůstane nadále symbolem pohody a dokonalého pořádku. 

Reklama
Pečujte o venkovní krb s láskou

Před sezonou a po sezoně pořádně 

Před sezonou a především po sezoně by měla být provedena důsledná kontrola celého krbu a kompletní důkladné vyčištění. Nejdříve z krbu vyjmeme volné součásti jako šamoty, mřížky, rošty, šamotový obklad i popelník. Takto odstrojený krb můžeme celý omýt vodou s přídavkem vhodného čističe, nebo použít samotný čistič kamene. Takto krb dokonale omyjeme třeba i s pomocí kartáče. Pochopitelně je třeba brát ohled na typ povrchu krbu. Některé typy povrchu /např. vymývané betonové povrchy/ snesou prakticky jakýkoliv způsob čištění, u některých je na místě jistá opatrnost aby nedošlo k poškození povrchové úpravy /např. omítkovina/. Po mytí saponáty či jinými čistidly celý povrch spláchneme tlakovou vodou buď přímo z hadicí a trysky nebo s pomocí tlakové myčky. Možnost použití tlakové vody je v případě nejistoty dobré konzultovat s výrobcem. Následná kontrola všech dílů může odhalit poškozený díl, který bude nutno objednat a vyměnit. Po vyčištění je možno vrátit ošetřené volné díly zpět do krbu a provést zkompletování.

Drobné opravy je někdy možno provést vlastními silami

Některé nenáročné opravy povrchu, kovových dílů nebo příslušenství je možno zkusit zajistit svépomocí. Někdy je povrch betonových dílů jen někde trochu potlučený nebo omítka jen trochu odloupnutá nebo odřená. Pak šikovný kutil s pomocí základních materiálů jako je cement, písek, stavební lepidlo nebo s pomocí jiného vhodného materiálu může zkusit docílit bez větších nákladů opět vyhovujícího vzhledu krbu. V případě nejistoty lze opět zkusit oslovit dodavatele nebo výrobce a dotázat se, zda je oprava možná nebo se vyplatí raději zakoupit nový díl. Také opravy laku kovové ocelové střechy nebývají náročné a s pomocí drátěného kartáče, smirku a opravného spreje s originální barvou lze krbovou střechu zbavit drobných korodujících míst a obnovit vzhled do původní podoby.

Reklama

Ochrana před nepřízní počasí

Vzhled a trvanlivost vašeho zahradního krbu lze také výrazně ovlivnit preventivní ochranou povrchu, případně celého krbu. Vlastnosti povrchu krbu je možno vylepšit např. vhodným impregnačním nátěrem na ochranu kamenných nebo betonových povrchů před nepřízní počasí a nečistotou. Takový lak nejenže sníží přilnavost nečistot a zamezí průniku vlhkosti do materiálu, ale může i zvýraznit přirozenou strukturu a barvy použitých přírodních materiálů. Na povrchy zahradního krbu s běžnou omítkovinou je zase možné použít nějakou fasádní barvu na silikátové bázi. Tu lze dokonce i dle vlastního vkusu natónovat. Celý krb je mimo sezonu doporučeno zakrýt plachtou nebo speciálním vakem. Důležité je však, aby toto zakrytí bylo prodyšné a nekondenzovala pod ním žádná vlhkost a také aby bylo takové zakrytí dostatečně zajištěno proti větru. Pokud by se vlivem větru po dílech krbu posunovalo zakrytí, mohl by být lokálně plachtou odřen povrch nebo barva na povrchu. Zakrytí vakem ochrání krb nejen před deštěm a sněhem, ale také před padajícím listím a prachem. Jarní přípravu na sezonu takové zakrytí může značně zjednodušit. Výše uvedené rady jsou pouze obecně platné zásady údržby stavebnicových zahradních krbů a konkrétní postupy nebo doporučení se mohou u každého výrobce trochu lišit. Každý výrobce používá trochu jiné materiály a proto je vhodné se při jakýchkoliv pochybnostech klidně dodavatele nebo přímo výrobce zeptat. Ale šikovný uživatel je často schopen sám selským rozumem zvolit vhodný postup a technologii údržby a čištění zahradního krbu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
NORMAN (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama