Instalace zahradního osvětlení svépomocí

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: osvětlení
14. 4. 2016
2 komentáře
Instalace zahradního osvětlení svépomocí
Příspěvek stavebníka
Plánujete osvětlit zahradu? Přinášíme vám návod, jak osvětlení správně rozmístit a jak jednoduše namontovat.

Instalace zahradního osvětlení krok za krokem

Pro montování osvětlení navrhujeme použít například systém zahradního osvětlení značky Garden Lights, kde je vše přizpůsobeno tak, aby byla instalace možná svépomocí a zvládl ji téměř každý. Jde o velmi jednoduchý stavebnicový systém napájený přes 12 V bezpečnostní transformátor. Jedním systémem tak můžete nasvítit terasu, jezírko, stromy a cesty v zahradě.

Krok 1: Určete si, co chcete osvětlit
Začíná se tak, že si určíte, co chcete osvětlit. Potom si vyberete vhodná svítidla ze systému Garden Lights. K napájení systému je potřeba (ovládaná) zásuvka, nebo lze ovládání řešit pomocí systémového soumrakového čidla s časovačem.
Krok 2: Zapojte transformátor
Do zásuvky zapojte transformátor a od něj budou začínat kabelové rozvody. Potřebný výkon transformátoru určíte součtem Wattů všech vámi vybraných svítidel. Například při použití deseti reflektorových svítidel Arcus o příkonu 5 W  (10x5 = 50) budete potřebovat 60W transformátor Garden Lights.
Krok 3: Vytyčení délky kabelů
Veškerá svítidla mají vyvedené kabely ukončené šroubovacím konektorem. Následně je nutné určit a změřit trasu kabelového vedení. Většinou volíme trasu vedle obrubníků nebo podél plotu, aby nedošlo k poškození kabelů při pracích v záhonech. Kabely jsou na bezpečné napětí 12 V a není nutné je zakopávat hluboko do země. Většinou je umisťujeme do 10 cm pod povrch. Díky tomu lze osvětlení velmi jednoduše instalovat i v již hotových zahradách.

Instalace zahradního osvětlení svépomocí

 

Reklama
Instalace zahradního osvětlení svépomocí

 

Instalace zahradního osvětlení svépomocíInstalace zahradního osvětlení svépomocí
Reklama

  

Instalace zahradního osvětlení svépomocí

Typy zahradních osvětlení

Vybrat vhodný typ osvětlení byste měli především podle jeho účelu. Zvažte, zda chcete osvětlit cesty nebo jen podsvítit stromy za dekoračními účely. Při výběru typu světel je nejprve důležité uvědomit si, že bude vidět jen to, na co dopadá světlo. Dále si musíte říci, "co a kde chci vidět" a podle toho vybírat svítidla osvětlující daný prostor nebo věc. Ve většině případů slouží k osvětlení prostoru kolem domů a na terase nástěnná svítidla umístěná na domě. K osvětlení cest se používají stojací svítidla a k vymezení prostoru a navigaci zase zápustná a pojezdová svítidla. Jako netradiční osvětlení prostoru a k osvětlení teras lze využít různé zajímavé světelné objekty jako svítící květináče, svítící kostky a koule. Ty dokáží prostor oživit a jsou často tahákem pozornosti všech návštěv. Pokud chcete vytvořit v zahradě zajímavou atmosféru, určitě bych doporučil zahradní reflektory. Zvýrazníte tak zajímavé rostliny, solitéry, jezírka a jejich okolí.

Reklama

Jak rozmístit světla na zahradě

Světla je nutné umisťovat tak, aby neoslňovala vás ani sousedy. Světlo sice se vzdáleností ztrácí na intenzitě, ale i slabé světlo prostupující oknem do pokoje může být rušivým elementem. Není nutné používat silné světelné zdroje a osvětlovat celý prostor.  V zahradě se snažíme vytvářet atmosféru příjemnou na pohled. Universální návod na dekorativní osvětlení zahrady neexistuje, je to kreativní práce a každý osvětlení vnímáme jinak. My například osvětlujeme listnaté stromy a méně husté jehličnany zespoda, kdy se zvýrazní kmen i větve stromu a světlo krásně prostupuje korunou. Zvýraznění kmenů a větví je krásné především v zimním období. Pokud je olistněný strom hustší, můžeme korunu do-osvětlit i z boku. Toho docílíte tak, že nasvětlíte menší objekt v blízkosti stromu a světlo směřujete tak, aby přebytkové světlo dopadalo do koruny většího stromu. Husté jehličnany nelze dost dobře po kmenu prosvětlit, tak je osvětlujeme z boku. Velmi hezkého efektu docílíte osvětlením trvalkových záhonů ze shora. Zajímavý efekt také vytváří umístění světelných koulí o různých průměrech. Vypadá to pak, jako když vám spadnou do zahrady hvězdy.

Instalace zahradního osvětlení svépomocí
 
 Postup při výběru venkovních svítidel a příslušenství:
1) Výběr svítidel
Vyberte si svítidla z naší velké nabídky zahradních svítidel GARDEN LIGHTS, LUDECO a TULI pro všechny oblasti zahrady.
2) Výběr transformátoru
Součet Wattů všech Vámi vybraných svítidel určuje velikost potřebného transformátoru (21, 60, 150 W). Vyberte transformátor s rezervou větší o 10-20% než je celkový součet Wattů vámi vybraných svítidel.
3) Výběr kabelů
Pro transformátory od 21 W do 60 W vyhovují kabely s označením SPT-1W.
  • hlavní kabel o délce 10 m se čtyřmi přípojnými konektory
  • prodlužovací kabel SPT-1 o délce 6 m
  • prodlužovací kabel SPT-1 o délce 2 m
  • rozbočovač SPT-2

K transformátoru 150 W musí být použity kabely SPT-3. Pro koncové vedení lze použít i kabely SPT-1.

  • hlavní kabel o délce 15 m se šesti přípojnými konektory
  • prodlužovací kabel o délce 10 m
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací