Zahrada potřebuje vaši péči také v zimě

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
12. 2. 2016
1 komentář
Zahrada potřebuje vaši péči také v zimě
Příspěvek stavebníka
Už vám chybí pobyt na čerstvém vzduchu a hlavně práce na vaší zahradě? Čekáte, až propukne jaro? Nemusíte. Zahrada vás totiž potřebuje také v zimním období.

Co všechno se dá na zahradě dělat v únoru? Když teplota neklesá pod nulu, nezapomeňte rostliny venku důkladně zalít. V zimním období trpí více nedostatkem vláhy než zimou. Pokud máte na zahradě dostatek sněhu, projděte se po ní a setřeste jej z dřevin. Těžký sníh umí větve snadno polámat. Naopak v případě, kdy je nedostatek sněhu a zahradu sužuje tuhý mráz, půdu přikryjte listím a rašelinou, nezapomeňte zakrýt také skalničky. Jestliže vám na zahradě rostou ovocné stromy, můžete je v únoru prořezat, aby následující úroda stála za to. Více o prořezání stromů si přečtěte v našem posledním článku Zahrada v únoru – nezapomeňte na prořezání stromů.

Pozor na mrazové desky, hrozí zejména v předjaří  

Stromy jsou ohrožovány také výkyvy teplot především na konci zimního období. Pozor si dejte na mrazové desky, které vznikají následkem teplotních výkyvů mezi dnem a nocí. Mrazové desky vznikají tak, že se ke konci zimy aktivují vodivá pletiva a životní pochody, tato pletiva jsou pak poškozována nočními mrazy. Narušené větve poznáme podle toho, že jejich objem nesílí, postižené části mění zbarvení a propadají se. Poškozená místa praskají, odlupují se korová pletiva a obnažuje se dřevní válec. Poškození kmenů a hlavních větví můžeme předejít, když je natřeme vápenným mlékem nebo zastíníme, můžeme je také obalit rákosovou rohoží nebo jutovou tkaninou. Poškozená místa se doporučuje ošetřit, aby do stromu nepronikla infekce.

Hnojení trávníku

Na zmrzlý trávník, byste neměli vstupovat, aby mrazem zkřehlá stébla trávy neodumírala a nevznikla tak holá místa. Když teploty dovolí a půda rozmrzne, můžete na trávník přidat jemný kompost, popřípadě můžete založit trávník nový. S větším hnojením ale počkejte na konec března.

Reklama
Zahrada potřebuje vaši péči také v zimě

Postřik ovocných stromů a keřů

Pokud teploty zůstávají nad nulou, je to ideální příležitost k opláchnutí kmenů a silných větví, na kterých se usazují nejvíce larvy škůdců. Jestli máte na zahradě broskvoně, tak je nezapomeňte ošetřit přípravkem proti kadeřavosti. Rozvoj choroby začíná v době, kdy součet hodin teplejších než 7 °C od začátku ledna přesáhne 100 hodin, sledujte proto počasí.

Zryjte záhony

Začátkem a koncem zimy, když není půda promrzlá, lze zrýt záhony, popřípadě další dosud neosázenou plochu a rozšířit si místo k pěstování ovoce a zeleniny. Rytí má význam zejména na těžké jílovité půdě, která zadržuje vodu a propustí jen málo živin ke kořenům pěstovaných rostlin. Nejlepší je nakonec do země zapracovat vrstvu uzrálého kompostu.

Reklama

Práce z tepla domova

Je na vás v únoru ještě zima? Pro svou zahrádku lze dělat něco i z pohodlí domova. Můžete například zkontrolovat stav zahradnického náčiní po sezoně, zasadit do kelímků již první rostlinky jako jsou papriky a celer, v březnu okenní zahrádku rozšiřte o rajčata a lilek. Při teplotě 20-30 °C a pravidelné zálivce, se jim bude dařit. Po ledových mužích je můžete přesadit do svých záhonků.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací