Zahradní krb – správné použití a údržba

Autor: NORMAN (8 příspěvků)
Kategorie: krb, gril
17. 8. 2015
0 komentářů
Zahradní krb – správné použití a údržba
Příspěvek stavebníka
Moderní zahradní  krb je výrazným doplňkem zahrady a při správném použití a údržbě může být ozdobou každé grilovací „párty“ po dlouhá léta.

Většina stavebnicových zahradních krbů je vyrobena z betonových prefabrikátů s různými povrchovými úpravami, doplněnými jinými materiály. V návodu, který by měl být vždy přiložen je kromě návodu k sestavení, většinou i několik bezpečnostních zásad a základní instrukce vztahující se k umístění a ke způsobu použití. Jistě však neuškodí, pokud zde některá doporučení uvedeme, případně doplníme a rozvedeme.

Jak správně topit?

Některé zahradní krby jsou určeny pouze pro použití dřevěného uhlí. U jiných je povoleno použití i drobných kusů dřeva. O tuto informaci je vhodné se zajímat již při výběru. Uklidňující plápolání otevřeného ohně by si totiž ráda užila jistě většina z nás. Kvalitní a dostatečně odolné zahradní krby použití dřeva k vytvoření příjemné atmosféry či k opékání buřtů na prutu umožňují. Pochopitelně vždy se jedná o rozumné použití, které neskončí přetopením. 

Dřevěné uhlí a briketky

Pro použití na grilování v zahradním krbu je vhodné dostatečně kvalitní, nejlépe jednodruhové dřevěné uhlí s minimálním podílem jemného prachu. To se vyznačuje kromě jiného i velkým podílem větších kusů. Ideálně je k výrobě použito bukové dřevo.  Výběrem kvalitního paliva tohoto typu (správný druh dřeva, podíl větších kusů, malý podíl prachových částic) zajistíme pro naše grilování to nejvhodnější.                 Pro venkovní grilování lze použít s úspěchem také grilovací brikety.  Briketky jsou lisováním spojené drobné podsítné částice, vznikající při výrobě dřevěného uhlí. Pojivem může být např. škrob. Kvalita však u těchto výrobků kolísá ve velkém rozmezí a je nutno pečlivěji vybírat. Některé dovozové výrobky využívají i různých netradičních materiálů. Např. briketky „kokosové“ jsou sice poněkud dražší, ale vynikají opravdu stabilním a dlouhodobým žárem.

Reklama

Dřevo

Dřevo pro pohledový ohýnek v zahradním krbu lze vybrat snadno – stačí, když je dostatečně suché, aby nevznikal obtěžující kouř. Výběr dřeva pro grilování by již měl být pečlivější. Mělo by jít o zcela suché, nesmolnaté  a čisté dřevo.  V menších kusech se nechá v krbu dohořet tak, aby už uhlíky jen žhnuly a žádné plameny se neobjevovaly. Následný postup grilování je stejný jako u dřevěného uhlí či briket. Při dostatečné zkušenosti rozdíl nepoznáte a palivo máte možná v přilehlém lese po ruce a zdarma.

Zahradní krb – správné použití a údržba

Roztápění

Novinový papír, třísky, ev. šišky a pomalu přikládat dřevěné uhlí– to je tradiční způsob roztápění a někdo na něj nedá dopustit. Nemáte-li potřebnou zručnost, trpělivost nebo prostě chcete ušetřit čas, můžete použít různé druhy schválených a pro tento účel určených podpalovačů. Mohou být pevné, tekuté či gelové. Najdou se také podpalovače téměř čistě přírodní využívající pouze dřevité vlny s parafínem. Použití je sice jednoduché, ale většinou se vyplatí přečíst si návod a respektovat bezpečnostní pokyny výrobce. Náhradou za tyto schválené podpalovače nikdy nesmí být použit benzín, líh, petrolej apod. Existuje také tzv. „rozpalovač dřevěného uhlí“, v kterém je rozpálení dávky uhlí či briketek opravdu jednoduché a účinné. Do „rozpalovače“ se jako první vloží podpalovač či novinový papír a následně se nasypou briketky či uhlí. Po podpálení se vlivem komínového efektu palivo rychle rozpálí a následně přesype do grilu nebo zahradního krbu. Ještě poněkud sofistikovanější je použití elektrických či plynových rozpalovačů. Je to rychlé a pohodlné. Ať je však způsob rozpálení paliva jakýkoliv, vždy je vhodné respektovat zásadu pozvolného rozehřívání zahradního krbu. Předejde se tím vzniku vlasových trhlin v materiálu topeniště. V případě otevřeného ohně by plameny měly být udržovány v rozumných mezích a nemělo by nikdy dojít k přetápění. Často bývá podmínkou platnosti záruky právě rozumné požití a nepřetápění.

Reklama
Zahradní krb – správné použití a údržba

Čištění a údržba

Po grilování zůstává v krbu množství popela a často i přepálené zbytky tuku. Spalovací prostor stačí nahrubo vymést a vyprázdnit popelník (je-li jím krb vybaven).  Často je před grilovacím prostorem nakapaný tuk. Ten lze částečně odstranit kartáčem a saponátem. Na mytí kvalitního zahradního krbu lze použít i tlakovou vodní myčku. Odolnost povrchu při tomto způsobu mytí a čištění, je však vhodné ověřit u dodavatele. Grilovací rošt by měl být čištěn po každém grilování drátěným kartáčem, speciální škrabkou či s použitím chemických přípravků určených pro tento účel. Některé povrchy lze před prvním použitím „naimpregnovat“ přípravky na ochranu kamene či betonu. Tím se zvýší odolnost proti vnikání tekutin a usnadní čištění. Správným používáním, pravidelnou údržbou a vhodnou ochranou před povětrnostními vlivy např. mimo sezonu, nejen prodloužíte celkovou životnost zahradního krbu, ale bude vypadat v zahradě stále dokonale.

Zahradní krb – správné použití a údržba
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
NORMAN (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací