Zatravňovací dlažba jako příjezdová plocha ke garáži

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
14. 3. 2013
0 komentářů
Zatravňovací dlažba jako příjezdová plocha ke garáži
Příspěvek stavebníka
Nechcete-li dláždit celou cestu ke garáži, ale třeba jen její část, využijte například šedou betonovou dlažbu o výšce 8 cm s vymezovacími prvky. Ty zabrání posuvu dlažby a navíc zajistí spáry o šířce 3 cm a v těch může růst tráva.  Musíte se však postarat o dostatečně stabilní podklad. Ten musí být navíc mrazuvzdorný.

Jakmile v zimě dešťová voda zmrzne, musí mít v podkladu dostatek místa na rozpínání. Jinak by totiž tlačila směrem vzhůru na dlažbu a zvedala ji.

Zatravňovací dlažba jako příjezdová plocha ke garáži

Provedení mrazuvzdorného podkladu: zeminu před garáží je třeba vyhrabat a vykopat až do hloubky 35 cm, podloží, tedy srovnaná spodní část zeminy by se měla udusat vibrační deskou. Na spodek se pak rozprostře vrstva štěrku nejlépe o síle 15 cm a zrnitosti 24-32 mm.

Reklama
Zatravňovací dlažba jako příjezdová plocha ke garáži

Dodrží-li se tato velikost štěrku, voda má dostatek místa, může se roztáhnout mezi kameny, jakmile zmrzne. Ve štěrku není přimíchaný písek, který by vyplnil mezery mezi kamínky. Na štěrk uložte vrstvu z minerálního betonu o síle 9 cm.

Směs vytvořte z písku a kamínků o velikosti klidně i 4,5 cm. Pokud by nebylo provedeno štěrkové lože a celou spodní část by tvořil pouze minerální beton, hrozilo by při mrazu nadzvedávání dlažby, protože mezi pískem a štěrkem by nebylo dost místa na roztažení mrznoucí vody.

Reklama

Na štěrk se poté rozprostře vyrovnávací vrstva z písku o síle 4 cm, do té se pak usadí betonové dlaždice.

Zatravňovací dlažba jako příjezdová plocha ke garáži

Drobné nerovnosti se dají srovnat gumovou palicí, po položení pěti dlaždic kontrolujte, zda pokládáte dlažbu v rovině.

Reklama

Kdo pečlivě počítal, ví, že celá skladba plochy má nyní 36 cm, ačkoli samotný výkop má hloubku pouhých 35 cm (ještě jednou- mrazuvzdorná vrstva 15 cm, nosná vrstva 9 cm, vyrovnávací vrstva 4 cm a dlažba 8 cm).

Dlaždice tedy budou vyčnívat 1 cm nad horní hranu garážového vjezdu. A zde se nabízí další využití vibrační desky s pryžovým nástavcem.  Jakmile je vše položeno, povrch se přejíždí vibrační deskou křížem krážem, čímž dojde k poklesu dlaždic o další centimetr.

Máte-li hotové položení a zhutnění dlaždic, do spár rozmeťte hlínu smíchanou s rašelinou, pískem a travním semenem. Hnojivo na podporu růstu můžete vmíchat organické hnojivo již do písku ve vyrovnávací vrstvě.

Zatravňovací dlažba jako příjezdová plocha ke garáži

Jako zatravňovací nájezd ke garáži můžete využít drenážní spáry, travní spáry, prosakující zatravňovací dlaždice a mnoho dalších typů, a to v různých barvách.

Z konkrétních typů uveďme například dlaždice Vergraston od firmy Klostermann nebo klasické běžně dostupné zatravňovací dlaždice 60 x 40 cm - přírodní ve všech větších kutilsko-zahradnických centrech.

Zatravňovací dlažba jako příjezdová plocha ke garáži

Nebo lehkou a přesto silnou a pevnou zatravňovací dlažbu z plastu o síle 4 nebo 6 cm. Díky této lehké plastové dlažbě ušetříte na nákladech za dopravu i vlastní energii a námahu při samotné pokládce. Jedná se o dlažbu Lite, která má nosnost vhodnou právě pro zatížení osobními vozidly a je to cenově velmi výhodný výrobek. 

Vyráběna je pouze v šedé barvě, tloušťce 4 cm a plát o rozměru 60 x 40 x 4 cm, hmotnost 4,8 kg. Splňuje odpovídající ČSN a je vhodná k zpevňování příjezdových ploch, odstavných ploch, ale i na parkoviště, cesty v zahradě případně do dvorů.  

Zatravňovací dlažba jako příjezdová plocha ke garáži

Článek "Zatravňovací dlažba jako příjezdová plocha ke garáži" vznikl na základě přání čtenářky Marcely Ovčačikové, která požádala naši redaktorku Zuzku, aby o tomto tématu napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: 4.bp.blogspot.com,b luegreenbldg.org, grassypavers.com, cepolina.com, truegridpaver.com, terrafirmenterprises.com, charlesandhudson.com, creativepavingsolns.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací