Úpravy kolem domu

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
13. 12. 2011
0 komentářů
Úpravy kolem domu
Příspěvek stavebníka
S příchodem jara přišla řada na úpravy kolem domu.

Skleník

První na řadě byl skleník. Zakoupili jsme si polykarbonátový skleník s hliníkovou konstrukcí od firmy Gutta. Jediné, co bylo třeba před montáží udělat, bylo zhotovení základny. Tu jsme zvolili betonovou a zároveň jsme chtěli udělat i níže položenou cestičku  uprostřed skleníku. Veškeré práce i výkopové jsem raději dělal ručně, protože skleník stojí v místě  navážky necelý metr od vysokého tarasu a bál jsem se do těchto míst pustit bagr. Na jarní rozhýbání to bylo docela „prýma“.

Okapový chodníček a terasa

Další na řadě byl okapový chodníček kolem celého domu a na něj navazující terasa, na kterou se přichází balkónovými dveřmi z kuchyně. Zhruba půl metru od soklu jsem měl od minulého roku navoženou frakci ve výšce zhruba 30cm. Před samotným betonováním záhonových obrubníků jsem natřel sokl z extrudovaného polystyrenu, perlinky a lepidla, penetrací a s kamarádem jsme natáhli celý sokl kurilplastem. Pak jsem tedy kolem celého domu začal 40 cm od soklu zabetonovávat obrubníky.

Po zatuhnutí jsme dosypali okapový chodníček obláskovou frakcí. V místě terasy jsme měli již také rok navezenou frakci a zbývalo tedy vybetonovat obrubníky, dodělat schodiště, které jsem  tvořil z palisád 11,5 x 11,5 a vydláždit zámkovou dlažbou ohraničené plochy. Pak už jen zbývalo všude dovozit hlínu, z hlíny vysbírat kameny (jelikož ornice je nedostatkové zboží) a zasít travou. Tím mi v podstatě začala nekonečná služba se sekačkou. Ze zbylého kurilplastu jsme ještě natáhli přední stranu sklepu a ten tak dostal konečný kabát.

Reklama

Plot, dřevník

Posledním úkolem, který jsem si naplánoval, bylo vybudování plotů kolem celého pozemku. Celkově bylo třeba vystavět 170m plotu. 5 m už bylo od jednoho souseda hotových. Naštěstí druhý soused souhlasil s tím, že postaví tu část  mezi námi sám, jelikož jeho soused postaví část mezi nimi taky na svoje náklady atd. atd. až poslední soused..... ale ten už má postaveno dlouho, takže nečekal až jak se domluvíme. Tudíž mi zbývalo postavit cca 30 m plotu před domem a 70 m pletiva u zahrady.

Jelikož máme nepatrně svažitý pozemek (na 25m zhruba 1,5), bylo kolem domu potřeba vyrovnat terén, což si vyžádalo vystavět pletivo na taras. Zatím co část pletivovou jsem stihnul dodělat, tu část před domem mám připravenou na jaro na dodělání. Tu bych popsal a zveřejnil až bude hotová kompletně i s bránami. Jinak nic zásadního při budování plotu nenastalo. Základy jsem nechal tentokrát vykopat bagrem do hloubky 1m.

Taras jsem stavěl pomocí 15cm tvárnic ztraceného bednění, pletivo a sloupky jsem sháněl na stránkách e-pletivo.cz (podle mě nejlevnější obchod). Se základy plotu jsem svezl také základy dřevníku, který stojí hned vedle plotu. Na ně jsem přidělal železné konstrukce a na ně jsme potom přidělali OSB desky. Dodělal jsem střechu a okap a dřevník na zhruba 10 m dřeva byl hotov.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací