První práce

Autor: Lukáš a Katka (13 příspěvků)
2. 1. 2010
0 komentářů
První práce
Příspěvek stavebníka
Domek, který jsme si pořídili se mi už od začátku hodně líbil. Přestože by stavba nového domku vyšla přibližně na stejné peníze (bez pozemku) jako rekonstrukce, práce na starším domku má své kouzlo a práce na něm je samé překvapení (dobré i špatné).

Říká se, že do rekonstrukce se pouští jenom romantici nebo blázni. Tak nevím, co je lepší. :)

červen - listopad 2006 Po první obhlídce domku jsem byl spokojený. Domek byl suchý (kromě sklepa), podlahy se zdály být v pořádku, nikde nebyly popraskané omítky, stropy tvoří cihlové klenby, okna měla jenom oprýskanou barvu, fasáda je v pořádku (později jsem zjistil, že byla před 10-ti roky obnovována), krov byl suchý, bez zvířatek a krytina ještě pár let vydrží, domek měl měděné rozvody elektřiny.

Koupě domu a všechno to papírování a úřadování kolem zabralo asi 3 měsíce a bylo se štěstím, že jsem narazil na celkem příjemné dámy na úřadech.

Vypadalo to, že stačí pomocí příček vytvořit koupelnu a záchod v síni, zabudovat rozvody vody, topení a odpadů, upravit rozvody elektriky pro koupelnu a kuchyni, zrenovovat podlahy, dveře, okna a vymalovat.

Reklama

Zahrada Práce začaly na zahradě, kde byla za ty roky pěkná džungle z vysoké trávy, keřů a neudržovaných stromků. Na tuto práci se nabídl jeden soused z křovinořezem za slušný peníz. Mě už jenom stačilo pořídit si sekačku na občasné posekání trávníku a zahradní nůžky.

Odvedení svodové vody od domu Bylo nutné odvést vodu z okapů co nejdál od kamenných základů. Voda z okapů totiž tekla přímo do základů a ve sklepě byly během podzimních děštů místy i 5-ti centimetrové louže v hliněné neupravené podlaze a zdi byly vlhké asi do jednoho metru. Celkovou drenáž jsem odložil na později, podle toho jak se budou základy a sklep chovat později. Vodu jsem prozatím odvedl pomocí starých plastových odpadových trubek a betonových kanálků 3 metry od domu. Během roku vlhkost ze sklepa zmizela a dnes po třech letech je sklep úplně suchý.

Velký úklid Následoval velký úklid. Domek byl ve stavu, jako by ho někdo nečekaně opustil. Neskutečné množství věcí a nábytku, které byly většinou k ničemu a většinu z nich jsem později prodal nebo spálil. Další úklid bylo třeba v okolí domu. Hned u verandy byla kůlna, taky plná harampádí. Součástí zahrady je stodola s dřevníkem, kde byla taky spousta práce s přemisťováním a likvidováním věcí.

Reklama

1. místnost Řekl jsem si, že opravy v domě začnu jednou místností, kterou dám do kupy, abych měl aspoň jednu místnost bez prachu na přespání.  Jako elektrikář jsem začal rozšířením a přemístěním zásuvkového okruhu. opravil jsem opadanou omítku, místa vyštukoval a zdi umyl mýdlovou vodou s desinfekcí a vymaloval. Podlaha vypadala zachovalá a tak jsem si půjčil brusku a podlahu přebrousil a nalakoval. Místnost pěkně prokoukla. To jsem ještě nevěděl, že všechny tyhle práce byly zbytečné.

Kůlna a vchod do sklepa Před zimou jsem ještě vyklidil a zboural kůlnu, z jejíž střechy se voda vsakovala do sklepa pod verandou. Zbyly po ní jenom tři balvany, které jsem později daroval za odvoz a někdo je využil do základů. Vyboural jsem stará dřevěná rozpadlá futra tvořící vchod do sklepa a zazdil kovová a osadil staršími dveřmi darovanými od souseda. Ve spolupráci s jedním sousedem jsem vybetonoval schody do sklepa.

Přes zimu jsem si dopřál pracovní přestávku na dořešení pokračování oprav a nastudování pracovních postupů. Po zimě jsem se vrátil do domku o něco vzdělanější ve stavebních věcech a po několika „zkušebních vrtech“ jsem zjistil, že práce budou mnohem komplikovanější. Základním problémem byly nekvalitní omítky, které sice držely, ale neobsahovaly téměř žádný cement. Rozhodl jsem se je pro jistotu a klid duše všechny obouchat. S tím jsem si řekl, že už udělám i nové rozvody elektriky. Průzkum podlahy ukázal, že v síni je pod dlažbou jenom slabá cementová vrstva a poté jenom hlíno-písek. V obýváku byla pod dřevěnou podlahou také jenom hlína a podlaha byla zespodu  ztrouchnivělá. Kuchyně je také podsklepená, takže tam měl být beton, ale mezi betonem a dřevěnou podlahou byla také hlína. A dřevo ze spodu také ztrouchnivělé. Aby toho nebylo málo, tak se ukázalo, že spodek dřevěných futer, je taky ztrouchnivělý. Pozitivní zjištění bylo, že dům je poctivá cihlová stavba na kamenných základech. Cihlové zdi jsou odizolovány vrstvami asfaltové lepenky. Nad všemi dveřmi a okny jsou betonové překlady a klenby jsou provázány železnými pásy. Také mě potěšilo, že mám dobrého souseda vlastnícího traktor s valníkem, který se bude při výkopových pracech hodit.

Dobré na tom všem bylo, že nakonec budu mít nové omítky, rozvody vody, topení, elektriky a odpadů. V celém domě bude jednotná podlaha izolovaná polystyrenem a ipou a rozhodl jsem se, že také vyměním okna, které by bylo velice složité renovovat (špaletová okna - jedno okno 12 malých okýnek :) ). Takže v přízemí bude nakonec původní jenom hrubá stavba.

Reklama

Ve fotogalerii je starý a jediný původní projekt, který mi okopírovali v okresním archivu. Na stavebním úřadě se nic nenašlo. Další jsou moje projekty jak to vypadalo a jak bych chtěl, aby to vypadalo na konci rekonstrukce. Na tyto plánky můžu doporučit program Visio od microsoftu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lukáš a Katka
Lukáš a Katka (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací