2. přednáška FOR ARCH 2016: Betonování základů a desky

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
13. 5. 2017
2 komentáře
Příspěvek stavebníka
Druhá přednáška patří betonování základů a základové desky. Dozvíte se, co jsem oproti předchozí stavbě udělal jinak, které fáze jsem raději nechal na profesionálech a přidám tipy, které i vám pomohou ušetřit čas a peníze. Není nad to začít pěkně od základů.

Protože je v Rostoklatech, kde vzorový dům stavíme, úrodná půda, bylo nutné provést skrývku. Po odbagrování půdy, jsme vytyčili desku a nechali úřadovat bagristu. Na mě bylo poté začistit základové spáry. Také jsme museli vyřešit věčné dilema, zda podepírat zemnící pásky nebo nikoliv. Nakonec jsme podepírali. Čím? Dozvíte se ve videu. Zalití základů betonem trvalo jeden den. Poučen z prvního budování domu, kdy jsem beton míchal v kolečku snad nekonečně dlouho, jsem si na tuto fázi objednal mix. A tento tah bych, vzhledem k časové úspoře, doporučil i všem svépomocníkům, kteří se na základy teprve chystají. Čas ani finance se nám však nepodařilo uspořit při budování ztraceného bednění. Objevily se totiž nerovnosti, a tak bylo nutné cihly podsypávat a vyrovnávat. Z této komplikace pro mě plyne poučení – více se věnovat přípravě před vyléváním základů a pohlídat si rovinu. Vyzkoušet si práci se ztraceným bedněním si mohli svépomocníci na vlastní kůži na jednom z mnoha workshopů, které celou stavbu provázejí. Plán workshopů na rok 2017 najdete zde.

2. přednáška FOR ARCH 2016: Betonování základů a desky

V přednášce prozradím jeden tip při práci se ztraceným bedněním, když si chcete ušetřit trochu práce. Dále také, které nářadí jsme si půjčili a bylo k nezaplacení. Kanalizaci přijeli položit profesionálové – na to jsem si netroufnul. Následovalo hutnění desky. Hutnili jsme ve dvou nebo třech vrstvách. Po zhutnění bylo vše připraveno pro betonování desky. Hostem přednášky byl Petr Hoke ze společnosti CEMEX, odkud jsme objednávali beton. Zajímalo mě, proč se do betonu přidával kámen. Petr prozradil, že jde o pozůstatek z dřívějších dob, kdy se lidé snažili ušetřit za materiál. Zásadně tuto praxi ale nedoporučuje. Odpovídal také na otázky, kolik stojí jeden kubík betonu včetně dopravy. Jaký typ betonu patří do základů a jaký do desek. Nebo jaké jsou nejčastější typy založení pasivních domů. Přednášky o projektu Svépomocí ŽIVĚ proběhly v rámci veletrhu FOR ARCH v roce 2016. Chronologicky představují postupnou realizaci domu s ohledem na nejzajímavější okamžiky stavby včetně tipů, rad a inspirace pro naše svépomocné stavebníky a čtenáře. Sledujte Svépomocí ŽIVĚ zde.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací