5. přednáška FOR ARCH 2016: Stavba krovu

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: střešní krytina
23. 8. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Protože obec trvala na sklonu střechy 35°, nemohli jsme použít vazníky, ale museli volit krov. Zaujala mě myšlenka, jak se asi bude pracovat s krovem předpřipraveným jako skládačka, a tak jsme se rozhodli pro krov opracovaný na CNC stroji, který lze montovat i svépomocí.

Model střechy na workshop

Krov jsem objednal ve Stavebninách DEK a toto řešení mě zaujalo natolik, že jsem se vydal podívat, jak samotný krov vzniká. Jeho výrobu sledujte v tomto videu. Kromě krovu na střechu vzorového domu, jsme nechali přivézt také model střechy, aby si na workshopu vyzkoušeli montáž krovu svépomocníci na vlastní kůži. Jak workshop probíhal si přečtete zde.

Přeměření a zahájení montáže

Složené trámy určené na střechu ležely asi 14 dní na zahradě, a jelikož dřevo pracuje, museli jsme při instalaci sem tam použít i motorovou pilu. Na montáž krovu jsem si pozval odborníky, protože bych si na tuto stavební etapu svépomocí netroufl. Abychom tesařům ušetřili alespoň trochu času a práce, připravili jsme pro ně alespoň pozednice. Tesaři byli z počátku k systému označení nedůvěřiví a strany a úhlopříčky si důkladně znovu přeměřili. Následně jsme spojili jednotlivé trámy pozednice hřebíky, znovu vše přeměřili a provedli pomocí závitových tyčí a chemické kotvy upevnění trámů k betonovému věnci. Další postup podrobně popisuji v páté přednášce, která proběhla v rámci veletrhu FOR ARCH 2016.  Seznam všech přednášek naleznete na našem kanálu Youtube.

5. přednáška FOR ARCH 2016: Stavba krovu
Reklama

Host přednášky a stavba krovu svépomocí

Na každou přednášku jsem si pozval hosta a ani tato nebyla výjimkou. Mým hostem byl odborník Jiří Skřipský ze Stavebnin DEK, který odpovídal na otázky typu: Kdy použít systém krovu nebo vazníků. Která varianta vyjde levněji? Co ovlivňuje cenu střechy? Kdy je dobré impregnovat dřevo a kdy je impregnace již zbytečná? Na otázku, zda by se pustil do stavby krovů svépomocí připustil, že ačkoli nás moderní technologie ke stavbě krovu svépomocí hodně přibližují, vždy doporučuje mít při této etapě přítomného odborníka, jakého si supervizora. Jedině on totiž dokáže po odborné stránce posoudit, zda je možné někde něco uříznout a podobně. Druhou věcí je, že se jedná o práci ve výškách a je zde možnost úrazu. Pokud vás tedy čeká etapa stavby střechy, buďte opatrní! 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama