4. přednáška FOR ARCH 2016: Výběr a stavba komínu

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: komín
9. 6. 2017
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Do vzorového pasivního domu jsem zvolil komín značky Schiedel Absolut, který se zakládá na desky pěnového skla. V této přednášce se věnuji stavbě tohoto komínu a se svým hostem Jitkou Vondříčkovou z technického oddělení společnosti Schiedel objasníme, jak je to s komíny v pasivních domech.

Když komín přivezli, nanoslili jsme dovnitř tvárnice pro první patro, vedle domu jsme si pak přichystali dvě palety určené pro druhé patro, které jsme vytáhli jeřábem při pokládce stropu. Nic nebránilo tomu, dát se do zdění.

Tvárnice s integrovanou izolací a kapsou

Tvárnice pro komín Schiedel Absolut v sobě mají již integrovanou izolaci. Navíc mají ještě jednu kapsu, tedy prostor, kudy do domu budeme pro krbovou vložku získávat přístup externího vzduchu. Vzduch bude komínem proudit touto šachtou a pak přes LAS adaptér do krbové vložky a z krbové vložky zase zpět do komínu. Celé by to mělo fungovat jako uzavřený systém.

Založení komínu

Komín jsme zakládali již v průběhu realizace stropu. Zde si dovolím jedno doporučení – začínejte při skládání nosníků tam, kde jsou otvory, kde je například komín, nebo schodiště. Nejhorší je, když začnete od kraje a pak zjistíte, že vám to k otvorům nevyšlo a musíte začínat znovu. Navařili jsme hydroizolaci, poté jsme pod komínovou tvárnici umístili desku z pěnového skla a další den provedli zakládání.

Reklama
4. přednáška FOR ARCH 2016: Výběr a stavba komínu

Součástí balení byly i šablony, podle kterých víte, kde a co máte vyřezat. Do první tvárnice jsme vyřezali otvor, kterým je odveden kondenzát zevnitř komínu, ke kterému je přivedena kanalizace. Dále bylo nutné vyřezat komínová dvířka, vše jsme řezali flexou. Dále jsme na první tvárnici umístili zakládací desku, soklovou desku a pak už na tenkovrstvé lepidlo pokládali další části až do prvního stropu. Jak stavět komín si přišli vyzkoušet také svépomocní stavebníci na workshop, vy si můžete přečíst článek zde.

Komíny v pasivních domech nejsou problém

Další postup stavby komínu si poslechněte v přednášce, na kterou jsem si také pozval Jitku Vondříčkovou z technického oddělení společnosti Schiedel, aby nám vysvětlila, jak je to s komíny v pasivních domech.   Jitka hned na úvod řekla, že věří, že doby, kdy byl komín považován za něco škodlivého pro pasivní dům jsou již pryč. Upozornila však na nutnost, vybrat si kvalitní komín od dobrého výrobce.

Reklama
4. přednáška FOR ARCH 2016: Výběr a stavba komínu

Dále popisovala, jak funguje princip komínu Schiedel Absolut, který je specifický tím, že se do něj vzduch dostává externí šachtou. Komínový tah, který vzniká rozdílem teplot vzduch krásně žene dovnitř. Řeč přišla také na integrovanou tepelnou izolaci v komínové tvárnici nebo na externí vzduchovou šachtu. Sledujte přednášku a dozvíte se více.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama