Workshop – stavba komínu Schiedel ABSOLUT

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: Komín
17. 5. 2016
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Úkolem, který jsme měli na sobotním workshopu před sebou, byla stavba komínu Schiedel ABSOLUT do výšky prvního nadzemního podlaží, abychom následně mohli provést dokončení přípravy stropu před betonáží a betonáž.

Na workshop dorazilo kolem 30 svépomocníků a také odborný garant, kterým byl Jiří Vrba, technický ředitel společnosti Schiedel. Z předchozího dne jsme měli usazenou desku pěnového skla ve vrstvě zakládací malty, pod kterou byla navařena izolace GLASTEK 40 Special Mineral. Na desku pěnového skla jsme nanesli tenkou vrstvu lepidla a do něj usadili první komínovou tvarovku s vyříznutým otvorem pro odvod kondenzátu. Na horní část komínové tvárnice byla upět nanesena tenká vrstva lepidla, do které jsme usadili soklovou desku. Následovala tvárnice s vyříznutým otvorem pro komínová dvířka a do středu soklové desky první tenkostěnná keramická vložka. Jedním z dotazů, na který musel Jiří Vrba odpovídat, byla doporučená konzistence lepidla. "Doporučujeme spíše řidší lepidlo a není třeba aplikovat žádnou vysokou vrstvu. Ideální je výsledná spára mezi betonovými tvarovkami vysoká 1-2 mm. Důležité je maltu nanášet na nosnou část tvárnice, nikoliv na integrovanou tepelnou izolaci, na které již nemá malta žádný význam." prozradil Jiří Vrba.

Workshop – stavba komínu Schiedel ABSOLUT

Další osazovaná tvárnice obsahovala vyříznutý otvor pro LAS adaptér, který slouží pro přívod externího vzduchu komínovým tělesem ke spotřebiči. Proudění vzduchu tak probíhá v uzavřeném systému pouze uvnitř komínu, díky čemuž je systém Schiedel ABSOLUT vhodný i pro použití do pasivních domů.

Reklama

Komín stavíte 3 cm od zdi, proč tak daleko?

Další otázka, které zazněla při stavbě, směřovala na vzdálenost komínu od vnitřní nosné zdi, u které jsme jej stavěli. Již desku z pěnového skla, na které je komín založen jsme umístili zhruba 3 cm od stěny. Jiří Vrba prozradil proč tomu tak je. "Komín by měl být samostatnou součástí stavby. V minulosti jsme se setkali s případy, ve kterých komín přímo nalepený na nosné konstrukci, byl později namáhán při takzvaném sedání stavby. Doslova bychom mohli říci, že jakmile se stavba zatížila stropem a začala sedat, převzal komín v podstatě funkci jakéhosi pilíře. Na to pochopitelně není žádný komín dimenzován a mohlo by dojít k jeho poškození. Proto stavebníkům doporučujeme umístění komínu zhruba 3 cm od stěny a pochopitelně dodržet správnou dilataci v místě styku komínu s betonovým stropem."

Workshop – stavba komínu Schiedel ABSOLUT

Více informací o komínovém systému Schiedel ABSOLUT najdete na stránce www.absolutnikomin.cz TIP: V předchozím videu se dozvíte, jak jsme stavěli komín v 1.NP. V příštím videu dokončíme přípravu Porotherm MIAKO stropu před betonováním.

Reklama

Otázka

Podle jakých parametrů jste vybírali, nebo budete vybírat komín pro svůj dům? Své příspěvky, pište prosím do komentářů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama