Zdění obvodových zdí na pěnu

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
15. 1. 2016
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Po přesném založení obvodového zdiva bylo na čase pustit se do zdění. Po minulé stavbě, na které jsem také používal broušené zdivo, ale zdil na maltu, jsem se těšil na zdění pěnou s vidinou, že na začátku ani v průběhu dne nemusím nic míchat a na konci dne umývat.

Počáteční představa a očekávání od zdění na pěnu se naplnila bezezbytku. Práce šla velmi rychle od ruky a i největší obava, kterou jsem na začátku měl, „vítr“, nebyla úplně pravdivá. Často jsem se v diskuzích setkával s tím, že pokud fouká, nelze na pěnu zdít. Má zkušenost je ovšem trochu jiná. Každou řadu cihel jsme před zděním důkladně otírali štětcem s vodou a zbavovali ji tak prachu a kousků nečistot vzniklých při broušení a následné manipulaci na stavbě. Když byla pěna nanesena na takto očištěné cihly, odolala i běžnému foukání větru.

Zdění obvodových zdí na pěnu

Toto se mi ovšem vymstilo v okamžiku, kdy nefoukalo tak úplně běžně. Silný vítr o rychlosti 13m/s se ukázal jako dostatečně silný na to, aby obě housenky nanesené pěny nanesl na můj zánovní pracovní oděv, a ten se v tu ránu stal oblečením určeným v podstatě na vyhození. Při takto silném větru zdít opravdu už nešlo.  Dále jsme měli možnost vyzkoušet několik pistolí na pěnu, a jako nejlepší se ukázala pistole, kterou jsme si koupili přímo od zakládacích techniků z firmy Wienerberger. Pouze tato pistole vydržela po celou dobu stavby. Ostatní, které jsme zkoušeli, se většinou ucpaly nebo z nich začala pěna po čase utíkat v místě, kde se na pistoli nasazuje tuba s pěnou. U broušených cihel neplněných se pěna nanáší ve dvou řadách a u plněných cihel s označením Porotherm T Profi, tedy cihel plněných minerální vatou, se pěna nanáší ve 4 řadách. Abychom mohli později napojit vnitřní nosné a nenosné stěny k obvodovým, zabudovali jsme již při zdění obvodových stěn nerezové pásky, takzvané kotvy. Pro kotvy jsme vždy vytvořili pilníkem nebo flexou drážku. Prostor vyplnili pěnou pod i nad kotvou a kotvu ihned přezdili další řadou zdiva. Obdobně je možné kotvy umístit do zdiva dodatečně a připevnit pomocí hmoždinek.

Reklama
Zdění obvodových zdí na pěnu

Při zakládání rohů se mi osvědčil postup, při které jsem si rohovou cihlu položil na zdivo pouze na sucho a poté ji přesně urovnal do vodováhy. Následně rohovou cihlu naklonil a nanesl pod ni zdící pěnu Dryfix. Tímto způsobem byla cihla vždy v rovině a nebylo nutné provádět žádné další korekce v okamžiku, kdy byla pod cihlu nanesena pěna.

Zdění obvodových zdí na pěnu
Reklama

Pro řezání cihel jsme na začátku stavby pořídili elektrickou pilu zvanou Aligator. Při předchozí stavbě jsme cihly řezali flexou a dořezávali ruční pilou. Rychlost a jednoduchost řezání, kterou elektrická pila nabízí, je ovšem bezkonkurenční.

V místech dořezů mezi cihlami jsme vyplnili mezery obyčejnou montážní pěnou. Abychom nemuseli stále pěny v pistoli vyměňovat, koupili jsme na stavbu dvě pistole a na každé měli jednu pěnu. Při zdění jsme tímto způsobem eliminovali případné tepelné mosty v místech dořezů a všechny mezery řádně vyplnili.

TIP: V předchozím videu najdete záznam z workshopu, na kterém jsme zakládali první řadu cihel. V příštím videu uvidíte postup zakládání a zdění vnitřního obvodového zdiva. Zakládání jsme provedli svépomocí a potřebné nástroje si zapůjčili v půjčovně Stavebnin DEK.

Reklama

OTÁZKA

V kolika lidech jste prováděli (plánujete provést) zdění hrubé stavby? Své příspěvky pište prosím do komentářů.

Náklady

Název položkyCena
Kamion broušených cihel
51 865 Kč
Celkem51 865 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací