Výběr a montáž okapového systému

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: fasáda
20. 7. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Do vzorového domu Svépomocí ŽIVĚ jsme si vybrali okapový systém od společnosti LINDAB. V článku popisuji, jak probíhala samotná montáž. Dozvíte se, jaká jsou pravidla pro sklon žlabů, jak rozměřit a ohnout okapové háky a jak je připevnit ke krovu. Klempíři také poradili, jaké existují možnosti pro spojování žlabů.

Dodávka celého systému LINDAB Rainline na stavbu nám od vypracování cenové nabídky zabrala přibližně čtrnáct dnů. Na výběr jsme měli deset barevných odstínů. Z nabízených možností jsme zvolili tmavě šedou barvu s nejbližším RAL označením 7011.

Okapy z předlakované oceli

Všechny okapové komponenty LINDAB se vyrábí z předem nalakovaného ocelového plechu. Tím je zajištěna barevná ochrana všech okapových komponentů i v těch nejméně přístupných místech, které by v případě lakování až po dokončení výroby, mohli zůstat bez povrchové úpravy. Všechny komponenty jsou připraveny pro snadné sestavení na takzvaný klik, takže se s výjimkou ohýbačky žlabových háků obejdete bez dalšího speciálního nářadí. Seznam nářadí pro stavbu domu si můžete zdarma stáhnout zde.

Ohýbání žlabových háků

Součástí dodávky jsou kromě kruhových okapových žlabů, také háky, rohy, spojky žlabů, kotlíky, svody a držáky svodů. Žlabové háky se vyrábějí v několika velikostech, která se volí podle délky okapové hrany.

Reklama

Ohýbání žlabových háků se začíná provádět 4 cm nad nýtem. Předepsaný sklon u kulatých okapů je 0,5 cm na 1 metr délky. V případě hranatých žlabů je předepsaný sklon centimetr na metr.

Očíslování háků

Háky si po zakreslení požadovaného sklonu očíslujeme, abychom později na střeše měli jistotu, že je umístíme na správnou pozici. Háky se ohýbají podle konkrétního sklonu střechy. Následně se mezi prvním a posledním hákem natáhnou provázky na přední a spodní hraně háků. Ohyb ostatních háků se tak podle potřeby upraví do provázků. Důvodem úprav může být například nerovnost střechy, propadlá lať atp.

Montáž žlabových háků

Před montáží žlabových háků namontovali klempíři na první lať větrací mřížku a následně s pomocí motorové pily vytvořili dlaby pro zapuštění háků. Ty nesmí vyčnívat a bránit krytině umístěné na lati.

Reklama

Jednou z možností pro uchycení háků je přitlouct je na pomocné špalíky, takzvané podkladky, umístěné na kontra lati.

Rohové spojení přesazením

Pro rohové spojení žlabů se klempíři rozhodli provést spoj vytvořený přesazením žlabů přes sebe. Protmelením spoje pomocí klempířského tmelu a následným pronýtováním.

Jeden spoj rohu s rovným žlabem si připravili na zemi a druhý spoj už bylo pochopitelně nutné provést přímo na střeše při montáži.

Reklama

Úpravy okapů nůžkami nebo pilou na železo

Okapy se mohou upravovat pouze nůžkami na plech nebo ruční pilou na železo. V žádném případě nelze používat úhlovou brusku. Při řezání flexou vznikají vysoké teploty, které místo řezu zakalí a poničí povrchnou úpravu.

Spojování žlabů speciální spojkou

U rovných spojů okapových žlabů, použili klempíři speciální LINDAB spojku žlabu s EPD těsněním.

EPD materiál, nepodléhá slunečnímu záření, je mrazu odolný a ověřený léty praxe. Aby byl spoj proveden správně pomocí spojky, nesmí se žlaby překrývat v místě spoje přes sebe. Ideální dilatační mezera mezi žlaby je 2 až 3 mm. Poté stačí spojku zacvaknout a trvale pružný a pevný spoj je na světě.

Žlabový kotlík

Žlabový kotlík se snažíme dostat proti rohu domu. Kotlík nasadíme na žlab a zakreslíme si jeho umístění. Následně jej opatrně sundáme a pomocí nůžek na plech nebo pilky na železo vyřízneme ve žlabu potřebný otvor. Následně musíme vytvořit v okapu hranu, například vyklepáním kladivem, která zajistí, že se voda dostane po spodní hraně okapu zpátky.

Pro dokončení montáže ohneme pera na žlabových hácích dovnitř směrem do okapového žlabu.

Montáž okapových svodů

Montáž okapových svodů jsme na doporučení klempířů nechali až po dokončení fasády. Do té doby byly v kotlících nasazeny drenážní hadice, které odváděly vodu směrem od domu. Pro uchycení okapových svodů jsme využili speciální objímky s hmoždinkami pro montáž do zateplení. Pro každý svod jsme si připravili 4 držáky a namontovali je souměrně na výšku domu. Abychom správně naměřili potřebnou vzdálenost mezi kolenem namontovaným na okapovém svodu a kolem připevněným v kotlíku, připevnili jsme svod do připravených držáků a podle potřeby nůžkami na plech zkrátili propojovací svodovou rouru.

Kratší svodovou rouru jsme pronýtovali s kolenem nasazeným na svislém svodu okapu a současně také vytvořili pevný spoj mezi kotlíkem a kolenem ke zkrácené svodové rouře. Zaujal-li vás tento okapový systém, podívejte se na kompletní katalog okapů Lindab. Přečtěte si také, jak probíhala pokládka střešní krytiny.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací