Výběr solárních kolektorů

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
27. 7. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Náklady na ohřev teplé vody v rodinném domě patří mezi ty nejvyšší. O tom, jak funguje ohřev vody pomocí sluneční energie a kolik peněz lze pomocí této technologie ušetřit, jsem hovořil s odborníkem Pavlem Dufkem.

Solární panely na ohřev vody a přitápění

Od dubna do října stačí pro čtyřčlennou rodinu dva kolektory. Na přitápění by bylo nutné systém rozšířit o 1-2 kolektory. Tak vznikne přebytek energie, která se přes den uloží a večer ji pak lze využívat. Díky kolektorům si mohu zkrátit topnou sezonu o první studené měsíce,“ vysvětluje Pavel Dufek ze společnosti Regulus. Volně dostupnou sluneční energií můžeme pokrýt asi 60 % celkové spotřeby teplé vody nebo 20 % spotřeby tepla. Princip systému není složitý ani nákladný na pořízení. Stačí najít pro umístění solárních kolektorů vhodné místo. „Kolektory je ideální situovat směrem k jihu, kolmo ke slunci v úhlu asi 45 %.

Čtyřčlenná rodina spotřebuje ročně vodu za zhruba 10 tisíc korun. Pomocí solárních kolektorů pak dokáže ušetřit až 60 % nákladů.

Solární kolektor vs. fotovoltaický panel

Termín solární kolektor obecně používáme ve smyslu solární termální kolektor na ohřev vody, který je přímo průtočný, tedy protéká jím kapalina, která se ohřívá a předává teplo do kotelny.

Reklama
Výběr solárních kolektorů

Solární kolektory šetří až 60 % nákladů na vodu

Čtyřčlenná rodina spotřebuje ročně vodu za zhruba 10 tisíc korun. Pomocí solárních kolektorů pak dokáže ušetřit až 60 % nákladů. Pro čtyřčlennou rodinu stačí dva panely a 200 l bojler. Náklady jsou zhruba 60 000 Kč. Na pořízení solárních panelů také existuje dotační program Nová zelená úsporám, kdy může žadatel na základní systém získat 35 000 Kč. S dotací je pak návratnost nákladů do pěti let. Bez dotace zhruba 10 let.

Výběr solárních kolektorůVýběr solárních kolektorů
Reklama

Nabídka ušitá na míru

Co potřebují odborníci z Regulusu vědět, než vám připraví nabídku na míru? „Nejzásadnější informací je počet členů domácnosti, dále jaké jsou v domě spotřebiče – je tam rohová vana, vířivka nebo obyčejný sprchový kout? Důležitá je také orientace objektu na pozemku, sklon střechy a typ střešní krytiny. Nabídku na systém ohřevu vody jsme schopni udělat do dvou dnů,“ uzavírá povídání Pavel Dufek. Na dům ve Svépomocí ŽIVĚ jsme zvolili dva ploché solárními kolektory REGULUS KPG1+. Podívejte se, jak probíhala instalace solárních kolektorů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama