Nanášení omítky na zateplenou fasádu

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: omítky a štuky
4. 12. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Na náš vzorový dům nanášíme na zateplenou fasádu bílou omítku a do spodní části pak omítku mozaikovou. S odborníkem jsem si povídal o tom, jak správně penetrovat zdi před aplikací, při jakých teplotách je možné omítku nanášet, zda ji máme ředit a jak řešit přechody při jednotlivých typech omítek.

Přípravy před aplikací omítky

Před samotným nanášením omítky na fasádu domu je třeba na izolaci natáhnout základní vrstvu lepidla s perlinkou. Co dalšího si musíme připravit, prozradil Zdeněk Pikl ze Stavebnin DEK.  „Nezbytným předpokladem pro finální tenkovrstvou omítku je mít dokončené veškeré klempířské konstrukce, jako jsou parapety či římsy. Důležité je také dostatečně vyzrálá základní vrstva. Jestliže se bavíme o zateplovacím systému, měli bychom ji nechat 3-4 dny vyzrát. Teprve poté můžeme přistoupit k penetraci podkladu.“ Jaké existují typy omítek a jak si správně vybrat, sledujte v tomto videu.

Nanášení omítky na zateplenou fasádu

Výběr penetračního nátěru

Vhodný penetrační nátěr předepisuje výrobce dané omítky. Pokud bychom použili jiný nátěr, hrozí nám ztráta záruky. Penetrovat můžeme jen na dostatečně očištěný a suchý podklad. Pokud si vybereme na dům dva druhy omítky, jako v našem případě, bílou omítku a mozaikovou omítkou - takzvaný marmolit, je třeba použít dva typy penetrace. „Penetrační nátěr nebo odstín musíme přizpůsobit konkrétnímu odstínu dané omítky. Pokud volíme například hnědý odstín omítky, musíme vybrat hnědou penetraci. Je to z toho důvodu, aby po natažení omítky neprosvítala původní vrstva,“ vysvětluje Zdeněk Pikl.

Reklama
Nanášení omítky na zateplenou fasádu

Dva typy omítky oddělíme páskou

Přechod mezi marmolitem a bílou omítkou vyřešila realizační firma papírovou páskou, kterou většinou známe z malování interiérů. Páska by měla být široká alespoň 3 cm a je nutné ji z podkladu strhnout ještě před vyzráním omítky. Když vyzraje jeden druh omítky, nalepíme na její okraj pásku znovu a provedeme aplikaci druhé omítky. Doporučená doba na vyzrání omítky je minimálně 24 hodin při 20 °C. Teprve poté můžeme nanést další odstín nebo typ omítky. Protože nám počasí velmi přálo, rozhodli jsme se, že nanesení mozaikové omítky do spodní části fasády provedeme ještě týž den.

Nanášení omítky na zateplenou fasádu
Reklama

Kdy omítku (ne)nanášet

Ne všem stavebníkům se poštěstí, že aplikují omítku v létě. Zajímalo mě proto, jaké klimatické podmínky jsou ještě optimální. „Klimatické podmínky mohou výrazně ovlivnit výslednou kvalitu provedené omítky. Výrobci omítek jasně doporučují teplotu a vlhkost, kdy aplikaci provádět. Obecně lze říci, že rozmezí teplot je od 5–25 °C. Pokud takové podmínky nepanují, měli bychom zvážit, jestli aplikaci omítky odložíme,“ upozorňuje Zdeněk Pikl. Podmínky uvedené výrobcem jsou poměrně přísné. Když počasí ale nepřeje, je možné do kýble s omítkou přimíchat speciální přísadu, takzvaný urychlovač. S jeho pomocí je možné omítku nanášet i při teplotě 0-5 °C. V žádném případě bychom ale omítku neměli natahovat při mínusových teplotách. Před nanášením je nutné omítku dobře promíchat čistým míchadlem. Budete-li omítku aplikovat v letních měsících, kdy hrozí rychlejší zrání, můžete do kýble při rozmíchávání přidat 200 ml čisté vody.  

Nanášení omítky na zateplenou fasádu

Zdeněk Pikl také doporučuje zvážit, kolik práce během jednoho dne zvládneme. „S nanášením omítky bychom měli končit optimálně vždy na rozhraní nějakých ploch - jako jsou nároží, rohy apod. Aby se nestalo, že se omítka bude druhý den napojovat v místě již zaschlé omítky, tento spoj by byl pak vždy viditelný.“ Na fasádu našeho vzorového domu jsme si ještě vybrali také cihlové obkladové pásky. Jak se s nimi pracuje a jak vypadá konečný výsledek, si přečtěte v dalším článku.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací