Základy rodinného domu svépomocí

Autor: Gabi (3 příspěvky)
7. 8. 2019
1 komentář
Základy rodinného domu svépomocí
Příspěvek stavebníka
Už u základů jsme zjistili, v čem bude v našem případě největší problém. Je to místo! A je ho málo!

Blbá dostupnost a ne zrovna ideální terén znamenají, že už u bagrování základů se potvrdilo to, že ta naše stavba bude fakt zážitek. Místy to u nás totiž je sám kámen, takže některé pasáže musel Petr brát bouracím kladivem po kouscích a nebyl to žádný med. Do připravených pasů pak přišel zemnící pásek, který se podložil kameny a jeho vývody se natáhly nahoru: 4 na svody ze střechy, 1 do domovního rozvaděče a poslední do eletroměrové skříně.

PŘÍPRAVA ROZVODŮ V ZÁKLADOVÉ DESCE A BETONOVÁNÍ

Voda, kanalizace, elektrika a čerpadlo - na toto vše bylo potřeba připravit rozvody. S vodou a kanalizací nám pomáhal místní vodař a bylo nutné pohlídat hlavně sklon. A aby toho v pasech nebylo málo, tak jsme do nich přidali ještě roxory na vyztužení, které ale nejsou běžně nutné a začali jsme s bedněním. Pak už mohl dojet domíchávač, který zalil pasy. Na to nás tu bylo 5, aby se to stíhalo a celkem do pasů padlo 12,5 m3 (25 872 Kč).

JDE SE NA ZTRACENÉ BEDNĚNÍ

Jako první jsme museli navozit všechno ztracené bednění na stavbu - jak už jsem zmínila na začátku, dostupnost je u nás vážně problém. A co si budeme povídat, zrovna nejlehčí to nebylo. Pomocí niveláku jsme si zaměřili nejdřív rohy. Tady se ukázalo, že je potřeba být dost opatrný a skutečně s ním nehýbat. Může se vám pak totiž stát, že to budete měřit dvakrát. Ehm... ano, byla to moje chyba a prodloužilo nám to měření o 2 hodiny. Každopádně během jednoho dne jsme měli zaměřeno a rohy připravené. Pak se založila první řada bednění, zavrtali se svislé roxory a položili vodorovné roxory. Usadila se druhá řada, na kterou přišla další vrstva vodorovných roxorů a pak poslední třetí řada bednění. Protože v průběhu přípravy napadalo nějaké kamení a podobně do bednění, tak jsme vzali stavební vysavač a vše vyčistili. Takže se dá říct, že proběhlo první oficiální vysávání u nás doma. ? Vše bylo připraveno a přijel domíchávač. Tentokrát tam padlo 5,7 m³ betonu (17 824 Kč). A my mohli odjet na svatební cestu a dovolenou. Jestli vás zajímá víc o naší stavbě svépomocí, mrkněte na náš blog ctyrizdi.cz

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací