Vady a poruchy betonu

Vady a poruchy betonu
Příspěvek stavebníka
Beton patří bezesporu v současnosti k nejrozšířenějším stavebním materiálům. Jako i u jiných materiálů, může i u betonu docházet k nejrůznějším závadám a poruchám, ať už způsobeným například mrazem, vlhkostí, špatným složením nebo vlivem rozpínání složek.

U betonu čerstvého může dojít k poruchám nejčastěji chybným dávkováním, špatným poměrem jednotlivých složek, nebo použitím nekvalitních surovin. Stejně tak může betonu uškodit i technologická nekázeň při jeho zpracování, kdy je například používáno dodatečné ředění betonu vodou, nedostatečné zhutnění, špatné rozmísení betonové směsi při ukládce anebo nedostatečné ošetření pracovních spár.  

Vady a poruchy betonu

U betonu ztvrdlého se zase mohou objevit poruchy nedostatečné pevnosti, nedostatečné vodotěsnosti, mrazuvzdornosti, nízké krytí výztuže, vznik trhlin anebo degradace vlivem  agresivních činitelů.

Reklama

Častou vadou, která má zásadní vliv na nedosažení projektové pevnosti betonu, je nedostatečná dávka betonu, případně použití cementu nižší pevnosti než bylo pro stavbu navrženo. Kvalita betonové směsi může být výrazně narušena použitím nekvalitního kameniva.

Důsledkem je v tomto případě nízká mrazuvzdornost, vysoká humusovitost nebo obsah jílů. Zcela nepřípustné je také dořeďování betonové směsi na staveništi vodou, což pak vede k výraznému snížení pevnosti ztuhlého betonu.

Vady a poruchy betonu
Reklama

Bezchybná pokládka betonu také může přispět k jeho celkové kvalitě. Je tedy nutné zajistit  správnou organizaci betonáže, a to tak, aby nebyla přerušována. V místech navazování betonu by pak mohlo docházet k nechtěným spárám. Betonáž by se měla provádět také za vhodných klimatických podmínek.

Nemělo by docházet ani k promrznutí betonu ani k jeho vysušování například vlivem slunečního záření či působení větru. Pokud není zajištěno následné správné ošetřování uloženého betonu, může to mít za následek vznik takzvaných smršťovacích trhlin.

Vady a poruchy betonu
Reklama

I mráz může velmi negativně ovlivnit kvalitu betonu. Mrazové narušení betonu vzniká v důsledku opakovaného zamrzání vody, která je obsažena v pórovité struktuře betonu.

Pokud jsou póry nasyceny vodou, při následné proměně vody v led se objem vody zvýší asi o 10%. V důsledku této změny nastávají expanzní tlaky uvnitř betonu a ty narušují celkovou strukturu cementového kamene. Opakuje-li se proces tání a zamrzání vody v betonu,  vznikají zde v důsledku tahu další mikrotrhliny a do těch pak vniká voda dále narušující beton a rozšiřující již vzniklé trhlinky.

Pokud se tento proces mnohonásobně opakuje (obvykle 50 x až 200 x), dochází v konečném důsledku k celkovému snižování pevnosti a následně až k úplnému rozpadu betonu.

Vady a poruchy betonu

Voda zamrzá nejprve v povrchových částech betonu. Při následné přeměně vody v led, kdy dochází ke zvětšení objemu vody, dojde v povrchové zóně k zatlačení kapalné vody hlouběji do betonu.

Tam voda vyplňuje i menší kapiláry a způsobuje tak vyšší napjatost materiálu. Při dalším postupném mrznutí vody už od povrchu se zvětšuje prostor, který v betonu zaujímá led a voda se tak dále stlačuje.  I takto vzniklý tlak vody beton narušuje.

Vady a poruchy betonu

Zuzana Bohdalová Foto: lincolndome.edublogs.org, aconcordcarpenter.com, creativeoverflow.net, foundationsfacts.com, photo-dictionary.com.   

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama