Základová deska

Autor: Čenda a Lenda (16 příspěvků)
4. 2. 2012
0 komentářů
Základová deska
Příspěvek stavebníka
Jak jsem psala v minulém článku, desku u garáže jsme dělali první, současně se stavěním ZB u domu. Po vytvrdnutí betonu v ZB u garáže, tam manipulátor hodil 4 radlice hlíny, aby se trošku zvýšilo dno.

Po rozhrnutí jsme navozili jemný, čistý štěrk 5/8 a na to hrubší odvalový. Půjčili jsme si vibrační desku a koupili 6 kari sítí. S tou vib. deskou jsme se docela natrápili, protože šla asi 5 minut ..... půl dne trvalo jí znova rozchodit.

Nakonec se povedlo a všechen štěrk se zhutnil, tato práce mě docela bavila. Potom jsem vnitřní stranu ZB u zdi k domu natřela penetrákem a rozložili jsme kari sítě. Což jsem asi s mou muší sílou přehnala, ty poslední jsem už ani neunesla a od druhého dne jsem nemohla 14 dní ani chodit ...

Kari sítě jsme podložili kameny a svázali k sobě i k ohnutým roxorům v ZB drátkem, pak už jen elektr. páskou, bylo to rychlejší a myslím i pevnější než drátek.

Reklama

ZB jsme roxorů trošku vyřízli, u domu jsme to již nedělali. Čenda ještě udělal dřevěný bednění kolem garáže. A přilepila se IPA z vnitřní strany hlavní zdi,  z druhé strany to bude pak taky, aby to netahalo vodu .....  a může se betonovat.

Objednali jsme 7 kubíků, protože musí zbýt ještě na to ZB u domu. Mix měl opět problémy k nám dojet, bylo po dešti a 2x docela dost sjel na sousedovo plot... Chlapi teda zkusili rozházet na cestu štěrk a pomohlo to. Opět nám pršelo ale vše se zvládlo a na konci srpna máme hotovou desku u garáže.

Ještě na fotu máme ZB které podpírá bednění a přečnívá, tak to máme špatně, pak se nemohlo rovnat a muselo se to vše předělávat

Reklama

U desky na baráku jsme postupovali skoro stejně. Nejdříve jsme natřeli, tedy hlavně já :-) celou zeď mezi garáží a domem penetrákem. Potom jsme přilepili IPU, to šlo docela dobře až na rohy ..... asi to být nemuselo, ale dali jsme přes to ještě raději nopovou folii, jistota je jistota a není to až tak drahá záležitost. Celé je to kvůli vodě, aby pak neprosakovala do garáže.

Fólii jsme i natáhli na opěrnou zeď za garáž. Dále jsme přivezli další odval, který jsme pomalu, ručně vršili do desky, občas proložili hlínou. Opět jsme si půjčili žábu a i vše hutnili. Nejhorší bylo jí dostat a hutnit v prostoru schodiště. Poté Čenda se známým udělali odpad. A i přívod vzduchu ke kamnům. Nakonec zase kari sít, svázat k sobě a roxorům a zalít betonem.

Začátkem října 2010 přijíždí tedy poslední mix s betonem a na 2x se zalévá deska. Pomáhali nám naši kamarádi a jeden zrzavý kocour, který neustále hupsal do betonu, celý ..... abychom neměli novou sochu musela jsem ho jít vykoupat-přiutopit do místního potoka  

Reklama

A to je vše co jsme v tomto roce stihli. Původně měla být hotová hrubá stavba, dle našich představ :-) ale díky počasí jsme neustále museli vše posouvat a čekat kdy, co,... bude volné, tak nám to trošku nevyšlo. Končíme hotovou deskou a s objednávkou cihel počkáme na konec zimy, kdy nám slibují výhodnou cenu.

Náklady:

PopisČástka
Bagr na základy4 600.-
Štěrk a odval (cca 57t)7 495.-
Hromosvod3 700.-
Železo do betonu (tyče 12,14mm) + střih18 370.-
Kari sítě (27ks – 8/15/2x3) + střih17 132.-
Beton 15/pásy 20/ základy (cca 57kubíků)110 422.-
Chránička na kabel250.-
Ztracené bednění BEST ( 40/20-480ks,30/20-204ks,15/20-3ks) 33 325.-
Suchý beton na založení 4 100.-
Voda, odpady4 000.-
Cement, penetrák, el. pásky, hřebíky1 690.-
Traktor + manipulátor1 300.-
IPA1 140.-
Nopová fólie1 670.-
Půjčovné - vibrační pěch (2x1140) 2 280.-
Stavební dřevo1 800.-
  
Celkem213 247.-
   Deska nás vyšla více než jsme původně počítali, ale je to tím že máme výškové rozdíly. Spotřeba betonu, ZB i železa byla značná, oproti desce na rovném základu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Čenda a Lenda
Čenda a Lenda (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací