Zaměření domu, zemní práce

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
9. 9. 2010
0 komentářů
Zaměření domu, zemní práce
Příspěvek stavebníka
Duben 2010 - V den, kdy jsem obdržel stavební povolení jsem volal známému bagristovi, se kterým jsem byl předem domluven na skrývku a bagrování základů. Jelikož neměl čas hned, tak jsem zatím připojil stavební rozvaděč. Bohužel známému ani po dvou týdnech stále nevycházel čas a tak jsem nakonec na skrývku objednal firmu.

Květen 2010 Začátkem května mi zavolal soused z parcely, že mi řidič přivážející cihly na jeho stavbu poškodil antoníček.

Takže nahlášení na pojišťovnu, zjišťování u ČEZu, RWE a města, jestli od nich potřebuji nějaké vyjádření nebo ne atd. Jelikož zatím není osazen plynoměr, tak bylo RWE celkem jedno, že je antoníček pobořený. Stejný postoj zaujalo i město (v našem antoníčku je rozvaděč ovládající společnou přečerpávací jímku odpadních vod, kterou provozuje město). Pouze ČEZ to chtěl nějak řešit, ale jejich pracovníci moc nevěděli jak. Nakonec mi tam poslali výjezd. Maníci vyskákali z auta, obhlídli situaci a hned na mě zostra spustili, že jim podepíšu nějaký lejstro, že jsem jim zničil jejich zařízení (chovali se podobně jako ta komanda neustále omílaná v novinách).

Když viděli, že s takovou u mě nepořídí, tak nažhavili telefony a asi po 3 hovorech z nich vylezlo, že se vlastně nic nestalo, protože pojistková skříň je vlastně betonová krabice, se kterou se nic nestalo (jen se posunula) a kabely jsou také v pořádku (mají vůli). Že je nutné rozebrat a znovu postavit obezdění z lícových cihel je pro ně nepodstatné. Ale ať prý nepočítám, že by namontovali elektroměr. Ale ejhle, když jsem na parcelu přijel po 3 dnech, tak koukám, že ve dveřích rozvaděče je skřípnutý nějaký papír. Otevřu rozvaděč a elektroměr je na místě a onen papír bylo potvrzení o montáži. Zřejmě parta z jiného výjezdu měla příkaz k montáži a tak elektroměr osadili. ČEZ je taky pěkný kocourkov. No co, hlavně že mám elektriku.

Skrývku jsme prováděli začátkem května. Bagrista během cca 4 hodin vytrhal všechny keře na parcele a provedl skrývku. Po té jsem nechal přeměřit hranice pozemku a zaměřit rohy domu. Také jsem postavil kadibudku a stavební boudu, do které jsem nainstaloval nevyužitý GSM alarm. Kolem boudy jsme zřídili jednoduchý plot. V boudě je sice jen nějaké to drobné nářadí a drobný materiál, ale mrzelo by mě, kdyby i toto málo někdo odnesl. Každopádně elektrické a hodnotnější nářadí vozím domů.

Reklama

Připravili jsme lavičky na bagrování základů a koncem května jsem opět stejnou firmou nechal vybagrovat základy a díru na vodoměrnou šachtu. Tentokrát přijel jiný bagrista a bylo vidět, že mu to jde trochu hůře než tomu, co dělal skrývku. Jako by si šetřil práci a volil ne zrovna výhodné pozice pro bagrování. Bohužel jen jsme dobagrovali, tak začalo hustě pršet a to byl teprve začátek podobně deštivého počasí. Takže naše plány na brzké vylévání pasů vzali za své.

Deštivé počasí vydrželo dost dlouho a tak v základech zůstávala voda, kterou jsem ze začátku chodil odčerpávat, ale po pár dnech se navíc některé stěny začaly bortit a tak už to ani nemělo smysl. Když se počasí trochu umoudřilo, bylo vše totálně promáčené a muselo se čekat až jíl spadaný na dno základů alespoň trochu vyschne, protože jinak se nedalo základy vyčistit.

Zatím jsem si sehnal stavební dozor a zabetonoval jsem sloupky na plot ze dvou stran parcely.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací