Betonování základových pásů

Betonování základových pásů
Příspěvek stavebníka
Základy byly vykopány a my jsme jen doufali, že nezačne hodně pršet, aby se nám nezhroutily stěny základů. První, co bylo třeba udělat, bylo položení zemnící pásky na případný hromosvod a uzemnění hodin. Pásku jsme vložili do základů a propojili dohromady, na dvou místech jsem ji vyvedl nad terén.

Pak jsme začali kamenovat základy do výšky 50cm. Kamenů jsme měli dost a ještě zbylo, jelikož jsme si ho za odvoz a sběr mohli dovézt z pole, kolik jsme chtěli. Nakonec to bylo asi 10 plných vozů drobného i velkého kamene.

Jelikož jsme měli dost kamene, rozhodli jsme se míchat beton do základů sami. Ač to vypadá, že to je nekonečné. Tak jsme to během dvou dní zvládli udělat pod ztracené bednění. Do vykamenovaných základů jsme začali prolívat řidší beton a potom hustší společně s kamenem. Problém nastal, když vedle u sousedů dělali to samé akorát s tím rozdílem, že jim tam přijel domíchávač s betonem. Musel jsem všem svým pomocníkům zakázat se dívat k sousedům, aby neztratili pracovní morálku. V pátek jsme v šesti lidech se dvěma míchačkami vybetonovali 72 metrů základů po terén. Druhý den nás bylo ještě o tři více a za pomocí šalování jsme vybetonovali základové pásy do roviny. Končili jsme sice před setměním, ale na začátek to byl hlavně díky lidem, kteří nám pomohli, povzbuzující výkon. Terénní převýšení jsme řešili uskočením o výšku jedné tvárnice ztraceného bednění. A i když se to nezdá, tak jsme museli na 12 metrech uskočit 3x. Více na fotkách.

Nutno dodat, že betonování s mixem u sousedů bylo rychlejší, ale oni sami nám říkali, že to bylo moc rychlé a oni nestihli do betonu přimíchávat kamen, čímž se jim základy více prodražily. Takže kdo do toho chce jít zcela svépomocí, tak se toho nemusí bát, ale je k tomu třeba hodně kamarádů a známých. Co se týče nákladů, dám je sem až budu psát o hotové základové desce. Ale díky betonování v míchačkách jsme ušetřili cca 20.000,-.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací