Jak odstranit tvrdost vody pomocí změkčovače vody?

Autor: ČistáVoda.cz (2 příspěvky)
8. 9. 2018
0 komentářů
Jak odstranit tvrdost vody pomocí změkčovače vody?
Příspěvek stavebníka
Tvrdá voda je problémem nejen studničních vod, ale nastává i při využívání vody z obecních vodovodů. Určitě jste se již setkali s nepříjemnou vrstvou vodního kamene na vodovodních bateriích, sprchovém koutu, rychlovarné konvici a jiných spotřebičů ve vaší domácnosti. Pokud vás zajímá, jak se problému s vodním kamenem zbavit jednou provždy, čtěte dále.

Vodní kámen v domácnosti

Příčinou vzniku vodního kamene je právě tvrdá voda se zvýšeným obsahem vápníku a hořčíku. Jde o minerály, které jsou pro člověka důležité, avšak jejich potřebné množství by mělo být obsaženo v pestré a vyvážené stravě. Ve vodě se nacházejí v anorganické podobě, což znamená, že je lidské tělo neumí zpracovat a "využít". Naopak, jejich usazování v organismu může způsobit například vznik ledvinových kamenů a další zdravotní komplikace. Negativní vliv tvrdé vody se projevuje i v domácnosti. Kromě nevzhledného povlaku, který je třeba neustále čistit, má vysoká tvrdost vody i sekundární následky. Mezi nimi zmíníme například zvýšené náklady za energie, vyšší spotřeba čisticích a pracích prostředků, nedokonale oprané prádlo či snížena životnost zařízení. Při poškození spotřebičů vlivem vodního kamene většinou nebývá uznána reklamace, a to i v případě záruční doby.

Zbavte se vodního kamene natrvalo

Jednou z možností, jak problém řešit, je použití domácích "receptů", díky kterým odstraníte již vzniklý viditelný povlak vodního kamene. Na internetu najdete různé rady, jak vyčistit skvrny a usazeniny na vodovodních bateriích pomocí kyseliny citrónové nebo jak se jednoduše zbavit vodního kamene v rychlovarné konvici s použitím octa. Tyto metody jsou sice ze začátku méně nákladné, ale na druhé straně málo efektivní. Vodní kámen se po krátké době opět vytvoří a celý proces začíná od začátku. Pokud se chcete zbavit vodního kamene natrvalo, ideálním řešením je použití změkčovače vody. Zařízení zaručují 100% garanci změkčení tvrdé vody a permanentní odstranění vodního kamene, který se usadil na potrubí a dalších místech, kterými tvrdá voda protéká. Účinnost změkčovačů vody je možné ověřit např. měřením výstupní tvrdosti vody pomocí německých kapek, případně rozborem vody.

Jak změkčovač vody funguje?

Celý proces úpravy vody probíhá prostřednictvím výměny iontů v katexové směsi umístěné uvnitř změkčovače vody. Ionty vápníku a hořčíku jsou spolehlivě zachyceny a zaměněny za ionty neškodného sodíku. Filtry na vodní kámen jsou ovládány automatickou řídící hlavicí s různými funkcionalitami v závislosti na konkrétním výrobci a typu. Výhodou plnoautomatických změkčovačů vody s katexovou náplní je opravdu jednoduchá údržba, která spočívá pouze v pravidelném doplňování tabletované soli sloužící k regeneraci pryskyřice. Z tohoto důvodu se označují také jako solankové změkčovače vody.

Reklama
Jak odstranit tvrdost vody pomocí změkčovače vody?

Další výhodou, proč si lidé vybírají tento typ změkčovačů, je komplexní úprava vody. Jelikož filtrace probíhá přímo na přívodu vody do domu, upravená voda potom protéká v celém vodovodním systému. Z každého kohoutku, který v domácnosti používáte, vám poteče kvalitní měkká voda. Změkčovač vody vás tak zbaví problémů s vodním kamenem jednou provždy.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ČistáVoda.cz (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama