Rozvody elektřiny

Autor: Jarek a Martina (39 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
19. 5. 2010
2 komentáře
Rozvody elektřiny
Příspěvek stavebníka
3 .9. 2009 jsem pokračoval v instalaci kabelů pro světelné rozvody. S pomocí manželky jsme protáhly miako vložkama ve stropě kabely na světla ve všech pokojích, a zbytek rozvodů si už nainstaluji sám.

5.8.2009 – Dokončil jsem instalaci světelných rozvodů. No, po pravdě to nemám úplně hotové, protože jsem kabely nejdříve natahoval do krabic a při tom je přichycoval hřebíky, aby se mi to potom lépe sádrovalo. Některé kabely jsem ještě nedosádroval, ale to stihnu zítra. V obýváku a na chodbě kde bude světlo ovládáno ze tří míst jsem zasádroval velké krabice. Přijdou v nich totiž propojit ty tři vypínače a do malé by to stěží vešlo. Jediný problém při instalaci nastal při protahování kabelů miako vložkami na stropě. Při delších trasách jako např. v kuchyni jsem musel ještě po cestě udělat dvě díry, abych pomohl kabelu dostat se miako vložkami. Kabel se totiž někde pěkně zasekl a nešel dál. Stále je to lepší než sekat drážku do stropu.

Musím se přiznat, že si nevím moc rady s instalaci telefonních rozvodů. Musím se poradit s odborníky, aby mi to dobře fungovalo. Potřebuji natáhnou rozvody telefonu do ložnice, pokoje a pokoje do vrchního patra (spíše internetu ADSL než telefonu).

11.8.2009 – Pokračoval jsem v tažení zásuvkových rozvodů. Nejdříve jsem natáhl dvě zásuvky v technické místnosti a potom jsem pokračoval s ložnicí. Nakonec jsem protáhl i kabel na dvouzásuvku, která bude na terase. Bude mít samostatné jištění, protože potřebuje chránič, jelikož je to zásuvka, která bude ve venkovním prostředí. Do ložnice ještě povede přívod na telefonní zásuvku, která bude sloužit pro připojení internetu ADSL. Jelikož sklad stěhují a v obchodě telefonní kabel neměli, tak ho museli objednat a bude až v pátek odpoledne. Nějak mi to nevadí, protože telefonní kabel půjde stejně v chráničce, kterou si natáhnu a pak jím jen telefonní kabel protáhnu. Alespoň si vyzkouším jak by mi to šlo při případné poruše a já bych musel kabel měnit :). 21.8.2009 – Zatímco tchán omítal ložnici jsem zasekal do zdi na přední verandě krabici s vývodem zemění a zemnící svorkou na něj připojil měděný drát o průměru 10mm, který jsem protáhl až do vnitřního rozvaděče.

Reklama

Jelikož kolem krabice zbylo dost místa, nacpal jsem do otvorů polystyrén. Jednak mi zaplní díry kolem krabice a ještě trošku zateplí.

14. 4. 2010 – Začal jsem zapojovat kabely natažené do rozvaděče. Nejdříve jsem musel všechny kabely znova prozvonit, protože jsem si je při tažení nepoznačil a teď mám v rozvaděči chumel kabelů, které nevím, kam jdou :).

Nebyl to takový problém. Poznačil jsem si kabely a poté je odizoloval. Zítra je napojím na jističe a chrániče.

Reklama

17. 4. 2010 jsem dopojil rozvaděč, aby šlo konečně omítnout i technickou místnost. Šlo to trošku hůře, protože kabelů bylo dost a místa málo, ale nakonec jsem je zapojil a myslím, že i dobře...:)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarek a Martina
Jarek a Martina (39 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama