Elektrika, odpad, voda

Autor: Miloslav (43 příspěvků)
8. 2. 2009
0 komentářů
Elektrika, odpad, voda
Příspěvek stavebníka
21.4.2008 - Jelikož jsem podkroví plánoval pro pokojíky dětí (které budou až za několik let) a peněz není nikdy nazbyt, rozhodl jsem se, že podkroví ještě dodělávat nebudu. Dodělám pouze přízemí a na podlahu v podkroví dám izolaci mezi krokve, kterou již mám koupenou, zabedním schodiště a dodělám pouze přízemí.

Drážky na elektriku vodu a odpady jsem řezal rozbrusem a pak vysekal majzlíkem – sice řezání dost prášilo, ale dá se to vydržet. Krabičky pro zásuvky jsem umístil do výšky 30 cm od čisté podlahy a krabičky pro vypínače do výšky 125 cm. Rovněž jsem vyřízl drážky pro kabelovou televizi a internet, osvětlení kuchyňké linky, osvětlení barového pultu, ventilátor do koupelny a odvětrání odpadu. Mezi koupelnou a komínem s větrací šachtou jsem dal trubku pro odvětrání z koupelny. Záchod jsem nechal dát vestavný. Pro lustry jsem drážky vyřízl až ke stropu, kde se pak kabel protáhnul Miako vložkami.

Od příštího roku bude povinnost mít u každé zásuvky proudový (nebo napěťový?) chránič– na elektriku v celém domě by to vyšlo cca o 20 000,- víc, takže musím zkolaudovat ještě letos. Do rozvaděče jsem si ale nechal dát za 1 500,- chránič proti špičkám z venku (ptají se na to i pojišťovny). Za elektrický rozvaděč jsem dal 5 cm polystyrenu. Pro elektriku v podkroví jsem nechal dát zvlášť rozvodnou skříň.

V jedné nosné zdi jsem také vysekal otvor pro zabudovaný trezůrek. Přesné ceny na vše ještě nevím– doplním. Teď jsem začal dělat omítky– když jsem zjistil, že si zedníci řeknou 170,- kč za metr, zkusil jsem to sám a jde to skvěle.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Miloslav
Miloslav (43 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací