Architektonická studie

Autor: RD (5 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
4. 3. 2020
0 komentářů
Architektonická studie
Příspěvek stavebníka
V březnu 2019 se malinko začala řešit dispozice domu. Obvoláno několik architektů. Byli vybráni tři favorité, po několika telefonátech nastalo finální rozhodnutí.

Kvůli vytíženosti byl posunut začátek studie RD na letní měsíce 2019. První osobní setkání, vztahující se již ke konkrétním bodům studie, proběhlo v srpnu 2019. Během studie se uskutečnily asi 4 osobní schůzky a nespočet e-mailů a telefonátů. Nyní je dům navržen přímo na pozemek, což je plus. Samozřejmě, pokud by byl vybrán typový projekt s následnou úpravou, asi by se nějaké korunky ušetřily.  Před samotnou studií bylo nutné nechat zaměřit výškopis a polohopis pozemku. Dále architekt požadoval zaslání několika vzorů rodinných domů, které se nám líbí a které se nám nelíbí.  Geodeti objednáni v dubnu 2019, zaměření proběhlo v červenci 2019

Tip: Doporučuji objednávat geodeta delší dobu předem, ať zbytečně dlouho nečekáte.

Studie má asi 20 stránek. Průvodní zprávu - základní informace o dispozici domu - o umístění domu na pozemku a pár informací k technologiím, "výkres širších vztahů", "výkres situace", půdorys, řezy, pohledy ze světových stran, vizualizace RD. V podstatě takový malý projekt. Určitě je doporučena studie RD. Je na váš budoucí dům nahlíženo z více stran - architekt, vy, projektant. Tohle vše bylo hotovo začátkem měsíce řijna 2019. Při výběru architekta byste si měli ujasnit, co v projektu požadujete a co naopak ne. Nebát se říct vlastní slovo, v domě budete bydlet vy. Architekt se bude snažit vložit do studie/projektu vlastní "rukopis", ale znovu zopakuji - v domě budete bydlet vy.

Reklama
Tip: Nebojte se architektovi říct, co a jak chcete či nechcete. Je to váš dům Vy v něm budete bydlet příštích 20 nebo 50 let.

Dále je třeba se nestydět mluvit o všech záležitostech, ať už příjemných nebo nepříjemných. Když jsem zmínil "rukopis" architekta, měli byste se předem podívat na předchozí projekty, které navrhnul. Tím získáte představu, jak pracuje a co můžete očekávat. Rozhodně je dobré také věnovat delší čas vnitřní dispozici domu. Dobrým návrhem můžete jednak ušetřit peníze např. za rozvody, velké chodby, atd. Ovšem dobrým návrhem zvyšujete také komfort bydlení v domě - rozmístění pokojů vůči světovým stranám. Základ by měl být v oddělení "špinavé" vstupní a "čisté" obytné zóny. Pod špinavou je klasický vstup, dále třeba přístup z garáže a nebo přikládání do krbu. Kdo někdy topil v krbu, ví, že se při přikládání a vybírání popela práší. Tohle vše je potřeba zvážit. Někomu prach nevadí. Někdo proto volí zadní přikládání do krbu z technické místnosti. I takové detaily je potřeba si rozmyslet.  Dále, na doporučení architekta, byla podána žádost "Územně plánovací informace" dle z. č. 183/2006 Sb., stavební zákon. V odpovědi jsou uvedeny veškeré podmínky, které  je nutno podat pro stavební povolení. Díky tomuto by neměl nastat problém u povolení, jelikož vím, co všechno je nutné doložit. Teoreticky by stavební úřad neměl požadovat nic víc. Platnost je 1 rok. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací