Když cestu za projektem atypického domu komplikuje CHKO

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
21. 12. 2019
0 komentářů
Když cestu za projektem atypického domu komplikuje CHKO
Příspěvek stavebníka
Veškeré dostupné materiály jsme měli nastudované, projekt podle nich zpracovaný, i zaslal jej pan projektant na CHKO k vyjádření. Tušila jsem problémy a ono ejhle… skutečně nastaly.

Studie zamítnuta pro nesplnění požadavků. Ale jak to? Ihned jsme si domluvili schůzku s paní na příslušném odboru.

Srážka s CHKO

Konverzace vypadala asi takto: My: “Proč jste nám to zamítli?”  Úřednice: “Protože to vypadá jako horský hotel a ne rodinný dům. A proč to máte tak velké?” My: “Velikostně splňujeme podmínky dané územním plánem, na stavebním úřadě i na obci souhlasí.” Ú: “Fakt? to se mi nechce věřit.” My: “No fakt. Co se vám na tom nezdá?”  Ú: “Tak třeba ten kámen. A dřevo. A tmavá střecha. To není vesnická zástavba.” My: “V příručce pro stavebníky máte uvedeno, že se mají přednostně používat přírodní materiály.” Ú: “Hm, tak tím není myšlen kámen ani dřevo.” My: “Aha, ale hned dva domy vedle nás mají vysoké kamenné zídky a zdivo. A ve své příručce pro stavebníky uvádíte jako příklad dobré praxe moderní kostel, který je celý obestavený masivní kamennou přizdívkou – jeli jsme se na něj i podívat. ” Ú: “To nevadí, to se vás netýká. Navíc vedle vás je chata a vy jste dost vidět.” My: “Ano, sousedíme s chatovou oblastí, tak abychom zapadli. Ze silnice vůbec vidět nejsme.” Ú: “Uvidí na vás z druhého kopce, i když tam už není CHKO.” My: “Co se vám nelíbilo na naší střeše?” Ú: “Je tmavá, tmavé střechy CHKO nepovoluje.” My: “Ale v příručce pro stavebníky máte psánu barvu červenou, případně hnědou a u atypických staveb možnou i černou.”  Ú: “Ale atypická stavba je kostel a ne RD.” My: “A proč vám vadí hnědá krytina, když ji máte ´případně´ povolenou?”  Ú: “Protože chceme červenou.” My: “Několik našich sousedů má hnědou a černou krytinu (a jsou v CHKO).” Ú: “Ukažte, hm, ti mají malou zastavěnou plochu, hm (byť v řadové zástavbě uprostřed ulice), a tihle to ještě nemají zkolaudované – těm dáme pokutu. My prostě chceme střechy červené, zejména u větších staveb.” My: “A co se vám nelíbilo na výšce domu, podle územního plánu, vyjádření starosty, i vaší příručky pro stavebníky splňujeme.” Ú: “To je možné, ale vy jste ve svahu a tam to posuzujeme jinak.”

A závěr?

Náš projekt na CHKO doporučili k posouzení odborné komisi, která by rozhodla o možnosti jeho realizace. Nakonec jsme, trochu z obavy, aby odborná komise neučinila pro nás ještě méně příjemné rozhodnutí, projekt přepracovali (opět sami, pan projektant dal kolegům výsledek jen překreslit. Vyjádření na CHKO jsme také psali sami, fotografie se zasazením budoucí stavby, kterou po nás úřednice požadovala, jsme taktéž dělali sami. I když jsme měli zaplacené kompletní vyřízení projektové dokumentace až po získání stavebního povolení – tedy včetně vyřízení na CHKO. Střecha se změnila na červenou, upravila se i její podoba a hlavně se dům snížil – 2. NP je řešeno jako podkroví. Díky tomu vznikla méně kompaktní střecha, než bývala dříve (což CHKO kupodivu nevadilo). Snížil se počet kamenných ploch, vyhodily se dřevěné exteriérové obklady, barva fasády bude světlá krémová. Oproti lesu za zády nás teď z protějšího kopce nikdo nepřehlédne (což CHKO, překvapivě, vůbec nevadí). Velikost domu, umístění na pozemku, podoba oken i vnitřní uspořádání zůstaly beze změny. Chybějící kamenné a dřevěné plochy na domě jsme se rozhodli řešit vysazením popínavé dřeviny, která by měla pokrýt tak 1/3 domu. Zkrátka dům jen s omítkou je pro nás “holý”. A to nechceme. Nejen kvůli tomu jsme do základové desky (bude jedna velká společná s domem a terasou) umístili otvor zhruba 5 x 0,65 m pro takovou “zahrádku” v betonu před velkým oknem. 

Reklama

Technické údaje

Základová deska je společná pro RD 6+kk (191 m2) a přidruženou terasu (83 m2). Odděleně od nich, na úpatí svahu, bude ještě malý domeček (se skladem zahradního nábytku a dílnou) a naléhajícím garážovým stáním (63,5 m2).

Více se můžete dočíst na našem blogu bydlimeulesa.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací