Holka z paneláku chce velký dům. Zbláznila se?

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
6. 8. 2019
0 komentářů
Holka z paneláku chce velký dům. Zbláznila se?
Příspěvek stavebníka
A nebo také ne. Pravdou je, že tohle mínění slýchám docela často.

Buď hned z kraje, jak se začne mluvit o domě, nebo minimálně při druhém či třetím rozhovoru. Případně se o tom našem "nerozumu" doslechnu od někoho třetího, s kým naši stavbu dotyčný probíral. Tak i tak na nechápavé pohledy a více či méně opatrné dotazy přijde vždy. Po ujištění, že to opravdu myslím(e) vážně, přicházejí věty jako:

  • Víš, co to je, celý život se starat o dům?
  • Kdo to bude uklízet?
  • Do smrti tam budeš uvázaná.
  • Nevíš, do čeho jdeš.
  • No počkej, však tou stavbou vystřízlivíš a pak uvidíš, jaké to je.
  • Finančně vás to zruinuje!

Samozžejmě vše doplněné nechápavým kroucením hlavou a naprosto "upřímnou" snahou varovat. Další vtipná situace přichází v momentě, kdy se náhodou zmíníme o rozloze a svažitém podloží našeho pozemku. To už někteří takřka sahají po mobilu, aby vytočili číslo dr. Chocholouška. Nejsou to zrovna pěkné reakce. Téměř by se dalo očekávat, že dotyčný bude mít radost, až nám opravdu problém nastane (protože on to přece říkal!)

Reklama

Holka z paneláku přece nemůže chtít (velký) dům!

Vážně ne? Jasně, s podílením se na stavbě má zkušenosti jen můj muž z doby, kdy byl ještě studentík. Já mám za sebou jen rozsáhlou a několik měsíců trvající rekonstrukci 2 bytů a části 1 domu, kdy jsem práce více či méně koordinovala, jezdila s našimi stavebníky nakupovat do Hobby marketů, řešila reklamace a vracení zboží, navrhovala a technicky zajišťovala výrobu nábytku na míru a tak podobně. Zkrátka, někteří si stále neuvědomují, že někdo má rád vdolky a... někdo jiný zase domky! A zároveň:

  • Raději, než obchody s módou, prochází Hobby markety a zkoumá vše, od elektriky přes betonové obrubníky až po dřevěná ostění.
  • Má jedny z nejhezčích "prázdninových" vzpomínek na rekonstrukce bytů.
  • Raději píše, vymýšlí, navrhuje, než aby seděl u TV.
  • Čas nad žehlicím prknem by raději trávil nad tím tím kreslicím.
  • Zajímá se o technologie výstavby a různé architektonické vychytávky.
  • Miluje domy. Jinými slovy - někdo rád nakukuje do zahrad nebo prohlíží obrázky exotických míst a někdo jiný zase sleduje, hádejte co.

Ďáblův advokát

Před každým důležitým krokem je dobré vyslechnout si takového ďáblova advokáta. Někoho, kdo nás trochu snese z obláčku pozitivismu a popotáhne nám růžové brýle z nosu trochu víc dolů. To abychom při tom počátečním nadšení nezapomněli na něco důležitého: Role takového člévěka je pro budoucí spokojenost docela podstatná. A ne že ne! Přesto si myslím, že pro stavbu domu a spokojený život v něm není potřeba předchozí zkušenosti. Každý jsme zkrátka jiný a baví nás něco jiného. A máte-li přeci jen pocit, že člověk k tomu, aby uspěl, potřebuje mít tunu zkušeností a několik VŠ titulů z oboru, představte si, jak říkáte mladému Marku Zuckerbergovi poté, co vám sdělil svou představu vybudovat největší sociální síť světa: "A ty jsi někdy něco takového už vytvořil???" Trochu úsměvná představa, že? Hodně úspěchů všem! Lucie, bydlimeulesa.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací