Nechte si postavit dřevostavbu na klíč a dokončete ji svépomocí

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
17. 5. 2019
0 komentářů
Nechte si postavit dřevostavbu na klíč a dokončete ji svépomocí
Redakční článek
Chystáte se na stavbu dřevostavby a chtěli byste ušetřit? Není nic jednoduššího, než si nechat postavit hrubou stavbu a zbytek si udělat sami podle příručky. O tom, jak to funguje, jsme si povídali s panem Pekárkem z firmy DNK system.
  • Hrubá stavba
  • Bez interiéru – zde se jedná v podstatě o dům bez sanity - stavba má hrubé podlahy a vybroušené sádrokartony.
  • Dům na klíč – zde dostanete vše kromě kuchyně a krbových kamen.

Můžete si objednat kteroukoliv z variant s tím, že zbytek si dodělat buď necháte, nebo doděláte sami.

Jak dlouho to trvá?

Jak dlouho budeme čekat, než na nás s domem přijde vůbec řada? Jakmile budete mít hotovou základovou desku, stačí 3 měsíce. Stavba je rychlá, ovšem největším kamenem úrazu je stavební povolení, jehož vyřízení v dnešní době opravdu zabere spoustu času. “Stavební povolení si můžete nechat vyřídit sami, ale pozor, podstatné je, aby bylo na dřevostavbu. Ve většině případů si DNK system stejně projekt musí překreslit do svého systému, aby bylo vše přesné,” říká pan Pekárek. Případně si můžete nechat projekt udělat přímo od firmy DNK system.

Reklama

Kolik lidí si dokončuje dřevostavbu svépomocí?

Co se týká počtu zákazníků, kteří si dřevostavby dokončují svépomocí, je to různé každý rok. Také je to různé u různých typů stavby. Většinou ale můžeme říct, že jde o 20-30 % u hrubých staveb, o 70 % u staveb bez interiéru a asi 10 % klientů si nechá udělat dům na klíč”.

Zvládnu to?

Pokud se člověk chce pustit do dokončení dřevostavby svépomocí v kterékoliv fázi, je to vždy jen o zručnosti a preciznosti. Klíčové je zvládnutí parotěsné roviny. Musí se správně vyřešit detaily tam, odkud se může do konstrukce dostat voda.
Reklama

Z exteriéru to znamená správné provedení fasády, osazení oken a venkovního parapetu. Zevnitř je to správné provedení vodoinstalace a zařizovacích předmětů (zabudování vany, sprchového koutu a správné připojení baterií a pračky). Pokud máte obavy, můžete využít systém Moisturer Guard, který na tyto chyby upozorní. Jakmile se začne voda dostávat do konstrukce, systém vás na to upozorní, tudíž máte možnost udělat opravy ještě zavčasu. Rozhodně dříve, než kdybyste na chybu měli přijít sami. Může se tím ušetřit spousta starostí a peněz.

Další důležitou věcí je, aby konstrukce zhotovené ze sádrokartonu, byly provedeny podle zásad výrobce desek a plnily protipožární funkci. K tomu musí být zhotovitel proškolen a mít certifikát na montáž protipožární konstrukce.

Jak budu vědět, jak mám postupovat?

Pokud se bojíte, že něco svépomocí rozhodně dělat nemůžete, uklidníme vás. Můžete si udělat sami i fasádu, když budete dodržovat technologický postup a používat ty materiály, které se používat mají. K dokončení dřevostavby existuje příručka, kterou vydává DNK system. Konkrétně se jedná již o třetí verzi příručky, která byla obměňována na základě zkušeností. Dozvíte se, jak správně řešit asi 60 detailů u klasické dřevostavby, a to jak u jednopodlažní, tak u dvoupodlažní. Veškeré detaily v základu jsou řešeny pomocí OSB a parotěsné pásky, aby nedošlo k poškození parotěsné roviny.

Reklama
Pokud si s něčím nevíte rady, vždy můžete zavolat na technické oddělení a postup konzultovat. Nebojte se toho, je to rozhodně lepší, než udělat nějakou nevratnou chybu.

Cena a záruka

Pokud vás zajímá alespoň orientačně cena, můžete se podívat na weby partnerů firmy DNK system, kteří dodávají domy z jejich systému. Zjistíte tam jednak přibližnou cenu jak hrubé stavby, domu na klíč i domu bez interiéru, a také, co různé varianty obsahují a co ne. A samozřejmě důležitým bodem je také záruka. Na statiku domu dostanete záruku 30 let, životnost konstrukce bývá ale kolem 50-70 let. Rozhodně se nemusíte bát životnosti dřeva. Záruka u oken záleží na výrobci, většinou až 5 let. Barevnost krytiny obvykle 25-30 let, zde ale záleží na typu krytiny. U hrubé stavby se ovšem záruka nevztahuje na různé degradace konstrukce vlivem úniku vody. Pokud si toto dokončujete svépomocí, je nutné na to opravdu dbát. Jak jsme zmínili již výše, velkým pomocníkem v tomto ohledu je systém Moisture Guard, který možný únik vody ohlídá za vás a včas vás na něj upozorní.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama