Dům svépomocí 2.díl: Plánování a zase plánování

Autor: Dexter (3 příspěvky)
12. 3. 2019
1 komentář
Dům svépomocí 2.díl: Plánování a zase plánování
Příspěvek stavebníka
Zdravím opět všechny stavebníky i ty, kteří teprve stavbu domu plánují, stejně jako já. Nyní se nacházíme v té, podle mého názoru jednodušší, přesto však nejdůležitější, části, a tou je plánování a vizualizace domu. Zatím vše probíhá kupodivu hladce, a tak bych s vámi rád sdílel své tipy a zkušenosti.

Vizualizace a návrh domu

Původně jsem zamýšlel, že si dům sám nejen postavím, ale i navrhnu. Po několika pokusech v programu SketchUp, jsem dospěl k závěru, že pokud návrh ještě raději zkonzultuji s odborníkem, určitě nepochybím. Ze zkušeností známých určitě nedoporučuji jít za projektantem s nepopsaným papírem a žádnou představou v hlavě. Je totiž dost pravděpodobné, že v rámci nevědomosti budete souhlasit s něčím, co vám po pár letech v domě začne vadit a vy si tak budete sypat popel na hlavu.  Jsem také nesmírně rád, že jsem si s výběrem projektanta dal opravdu záležet. Protože člověku, který vám radí, na jakou stranu dům situovat, kam umístit okna, dveře a jaký tvar domu je lepší a proč, musíte nejen věřit, ale také si s ním sednout lidsky.  Kromě vlastního projektu domu, který obsahoval:

  • Zastavovací plán
  • Půdorysy (každého podlaží a suterénu)
  • Pohledy domu

jsem dal s pomocí projektanta dohromady také finální projektovou dokumentaci, v rámci níž jsem se musel rozhodnout, z jakého materiálu dům postavím, jakou střechu zvolím, jak vyřeším komín a oplocení. Při zvažování nosného zdiva nakonec vyhrál pórobeton, a to zejména pro své dobré tepelněizolační vlastnosti, a také proto, že se s ním při stavbě svépomocí dobře a snadno pracuje. Terén na našem pozemku naštěstí není geologicky nijak složitý, tudíž jsem mohl zvolit klasické základové pásy z betonu s litou základovou desku a jako výplň skrývku z pískovny. Na okna jsem obdržel několik nabídek, nakonec jsem však vybral tyto (https://www.pksokna.cz/), poměr cena/kvalita vyšly nejlíp. Fázi plánování si zatím stále užívám, protože vím, že brzy skončí a přijde na řadu tvrdá práce. V příštím díle bych se s vámi chtěl podělit o výběr střechy a první dojmy při započetí zemních prací.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací