Od paneláku k architektovi

Autor: krT3K (15 příspěvků)
Kategorie: Příprava
5. 8. 2019
0 komentářů
Od paneláku k architektovi
Příspěvek stavebníka
Od jara 2015 jsme intenzivně řešili naši budoucnost bydlení. Jelikož každý pocházíme z jiného prostředí (sídliště ve městě, baráček na vesnici), mohli jsme porovnávat klady a zápory.

Původně jsme si našli podnájem v centru města (panelák) a žili ve víru velkoměsta se spoustou sousedů, ale časem se vše nečekaně obrátilo. Začali jsme vyhledávat klidné prostředí na relax. Volba byla skoro jasná – dvě možnosti. Starší domek, který projde rekonstrukcí, nebo postavit své vlastní bydlení podle našich představ… S jednou rekonstrukcí máme již zkušenost a již více ne…. Vítězem myšlenky se tedy stala novostavba – bungalov. Proč bungalov? Myslím už trochu na stáří a moji pohyblivost v důchodu. Ale to je ještě vzdálená budoucnost. Během roku 2015 jsme lustrovali servery s realitami. Když už se našel pěkný pozemek, stál nehorázně moc a nebo zde bylo nějaké ALE. Věcná břemena, místní regulativy, velmi zajímaví sousedi atd. Nakonec nás fórum svepomocí.cz navedlo na myšlenku oslovit obecní úřady v našem okolí s poptávkou na pozemky. Nebudete věřit, ale bylo jich dost. Díky za to, že obce neinzerují na serverech s realitami. Dalším vítězem se stal pro nás obecní pozemek s IS na hranici pozemku za nízkou cenu (249.000 Kč) v nové zástavbě a ještě k tomu poslední parcela s jediným sousedem (zatím obec) a krásným výhledem na okolí. Obec byla velmi vstřícná a zařídila veškerý převod pozemku i s veškerými poplatky. I když poplatky byly zřejmě zahrnuty v celkové ceně. Na přelomu roku 2015/2016 jsme si tedy nadělili k Vánocům dárek o rozloze 644 m2. Po měsíčním přepisu pozemku jsme se mohli ohánět listem vlastnictví, že něco vlastníme. Nelenili jsme a začali zařizovat měření radonu (za 2500 Kč) a geodeta – výškopis a polohopis (za 3000 Kč). Do měsíce bylo hotovo. V této fázi jsme se unáhlili. Zbytečně jsme vyhodili z okna poplatek za radon – stačilo zajít za sousedem, který stavěl nebo ještě staví a použít jeho radon. Radon a geodet je povinný? Již před koupí pozemku jsme lustrovali další servery ohledně projektu domu. Původně jsme chtěli ušetřit za projekt a pokukovali jsme po typových projektech. Má to jednu vadu na kráse, tedy spíše hodně vad na kráse. Vždycky ten projekt má svá ALE. A to musím zdůraznit.

  1. Vždy tam něco chybělo a my jsme se snažili tu chybějící část tam nějak vecpat a ubrat jinde (spižírna v kuchyni, zvětšit malinkatý obývák, vtěsnat chybějící šatnu, zakrnělé zádveří a mnoho dalšího). Když jsme to vtěsnali do projektu, stal se z toho patvor.
  2. Řekněte si, co všechno si odnesete do nového baráčku? (prkno na žehlení, sušák, mop, vysavač, sezónní oblečení apod). Málo typových projektů má třeba, jak já říkám, bordel místnost, skoro vždy má ale technickou místnost. Co se do ní vejde? Moc toho nebude, už teď tam má být pračka, sušička, bojler na vodu, řízení celého domu.
  3. Bude stačit velikost místností? Další věc, která mi otevřela oči. Pomocí metru jsem si na podlaze vyobrazil plochu jednotlivých místností. Např.: V půdorysu je šatna o velikosti 3 m2. Na první pohled to je super, mám kam co uložit, ale pro představu šatna o rozměrech 2 m x 1,5 m = 3 m2 je takový zvětšený záchod.
  4. Další negativa…

Opět musím pochválit diskutéry na svepomocí.cz, kterým patří velké díky. Díky nim jsme našli architekta p. Partiku (atelier-partika.cz), nikoli prodejce domů přes kopírák s vadami. Nejprve si vyslechl naši představu o celém bydlení, přidal k tomu své zkušenosti a praxi a vzniklo něco úžasného – PASIVNÍ DŮM. Zatím to jde jak po másle.

Reklama

Aktuální info najdete na našem blogu chrtkovi.wordpress.com

Náklady

Název položkyCena
Geodet – polohopis a výškopis
3 000 Kč
Radonový index pozemku
2 500 Kč
Převod pozemku
1 000 Kč
Pozemek
249 000 Kč
Celkem255 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
krT3K
krT3K (15 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama